Κυριακή, 11 Απριλίου 2021 08:33

Ο Μπο Πέτερσον στην «Ε»: "Η Μεσσηνία προσφέρεται για προπονητικό τουρισμό" (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Ο Μπο Πέτερσον στην «Ε»: "Η Μεσσηνία προσφέρεται για προπονητικό τουρισμό" (βίντεο-φωτογραφίες)

Έχουν περάσει 25 χρόνια από την επαγγελματική του παρουσία στην Καλαμάτα, όπου χάρισε αξέχαστες ποδοσφαιρικές στιγμές στον κόσμο της “Μαύρης Θύελλας” γράφοντας σημαντικές σελίδες στην ιστορία της ομάδας.

Ο Σουηδός προπονητής Μπο Πέτερσον όμως, από τότε, όχι μόνο δεν έχει ξεχάσει την Καλαμάτα, αλλά δεν χάνει την ευκαιρία να επισκέπτεται κάθε χρόνο τη Μεσσηνία, την οποία μάλιστα προβάλλει με διάφορες ευκαιρίες στη χώρα του. Ο Μπο Πέτερσον μίλησε στην “Ε” για το διετές πέρασμά του από τον πάγκο της Καλαμάτας, για τις επικείμενες μάχες Ελλάδας - Σουηδίας στα προκριματικά του Μουντιάλ 2022, αλλά και για τις προοπτικές ανάπτυξης της Μεσσηνίας μέσω του αθλητικού / προπονητικού τουρισμού. Επίσης, παρουσιάζει τη δράση του Ινστιτούτου Βετεράνων Ποδοσφαιριστών της Σουηδίας, του οποίου ηγείται, και το οποίο έχει αναπτύξει συνεργασία με την Costa Navarino όσον αφορά το γκολφ, που στη Σκανδιναβία είναι το δημοφιλέστερο σπορ.

- Μπορεί να έχουν περάσει 25 χρόνια από το πέρασμά σας από τον πάγκο της Καλαμάτας, αλλά από τότε έχετε δημιουργήσει μια ιδιαίτερη σχέση με την περιοχή. Τι είναι αυτό που σας έχει τραβήξει στη Μεσσηνία;

Εχουν περάσει 25 χρόνια από τότε που άφησα το γήπεδο του Μεσσηνιακού στην Καλαμάτα. Το διάστημα της παραμονής μου στην ποδοσφαιρική ομάδα της Καλαμάτας και στην πόλη συνοψίζονται ως τα καλύτερα χρόνια της 40ετούς της ποδοσφαιρικής μου καριέρας. Μια φανταστική πόλη, φανταστικός πρόεδρος, ποδοσφαιριστές και φίλαθλοι. Οι ευγενέστατοι κάτοικοί της συντέλεσαν ώστε η περίοδος 1995-97 να είναι η καλύτερή μου. Από τότε επισκέπτομαι τη Μεσσηνία και τις αγαπημένες μου πόλεις Καλαμάτα και Πύλο, όπου διαμένω δύο φορές το χρόνο.

Εκτός όμως από το ποδόσφαιρο, αγαπώ και το γκολφ, και η Costa Navarino διαθέτει παγκόσμιας κλάσης γήπεδα για αυτό το σπορ. Φέτος λοιπόν στα σχέδιά μου είναι να επισκεφθώ ξανά την Πύλο, να απολαύσω τον καφέ μου στην όμορφη πλατεία και να παίξω γκολφ σε αυτά τα γήπεδα.

 

- Τι θυμάστε περισσότερο από εκείνη την περίοδο και ποια συναισθήματα σας δημιουργούνται;

Υπάρχουν πάρα πολλές ποδοσφαιρικές αναμνήσεις από εκείνο τον καιρό. Τα ματς με ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό  στο γήπεδό μας. Η χαρά που είχαμε μαζί με τους φιλάθλους, που δεν την ξεχνώ ποτέ. Η σύνθεση της ομάδας μας τότε περιλάμβανε νέους από Ελλάδα, Γκάνα, Αλβανία και Σερβία, και πετύχαμε μαζί να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό σύνολο με συνοχή. Διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικοί χαρακτήρες, αλλά το ενδιαφέρον ήταν ένα: το ποδόσφαιρο. Θυμάμαι όλους τους ποδοσφαιριστές, δεν ξεχνώ κανέναν.

Κάθε χρόνο στην πλατεία της Πύλου συναντάω πρόσωπα που θυμούνται την τότε ομάδα της Καλαμάτας και με χαρά θέλουν να συζητούν για εκείνα τα χρόνια και τους παίκτες μας, όπως οι Λυμπερόπουλος, Οφορίκουε, Χάγκαν, Μιλόγιεβιτς και πολλοί άλλοι ισάξιοι, που στην πορεία μάλιστα αγωνίστηκαν σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Αυτές οι συζητήσεις μού δίνουν μεγάλη χαρά. Το συμβούλιο αποτελείτο από ικανότατα και ευχάριστα πρόσωπα, και ο πρόεδρός μας Σταύρος Παπαδόπουλος  είδε ότι υπήρχαν όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάπτυξη και εξέλιξη  της ομάδας. Είμαι ευγνώμων που είμαι ένα μέρος από την ιστορία της ομάδας. Δυστυχώς όμως, για διάφορους λόγους, όλο αυτό είχε μικρή διάρκεια. Είχα σίγουρα περισσότερα να δώσω.

 

- Παρακολουθείτε από τότε την πορεία της Καλαμάτας, που προσπαθεί να ξαναβρεί τη θέση της στις μεγάλες κατηγορίες του ελληνικού πρωταθλήματος;

Ναι, παρακολουθώ την πορεία της ομάδας και έχω βρεθεί σε αγώνες της, όταν μου δόθηκε η ευκαιρία. Εχω συναντήσει πολλούς ποδοσφαιριστές και πρώην συνεργάτες. Τελευταία συνάντησα στην Πύλο τον παλιό μας αμυντικό, τον “Σάκη” όπως τον αποκαλούσα (σ.σ.: εννοεί τον Τάκη Σακελλαρόπουλο). Ημουν εκεί με μία σουηδική ομάδα νέων για τουρνουά. Μια πολύ ευχάριστη συνάντηση, και μεταξύ άλλων θυμηθήκαμε το ματς που τον τοποθέτησα στην επίθεση. Είχε πολύ καλή  απόδοση και μείναμε ικανοποιημένοι, αλλά μετά ήρθαμε αντιμέτωποι με τον πρόεδρο. Εγώ εύχομαι στη ΠΑΕ Καλαμάτα μια καλή συνέχεια και ελπίζω να ξαναδώ την ομάδα πάλι σε υψηλότερες κατηγορίες. Χρειάζεται σκληρή δουλειά  για να επανέλθεις πάλι στη θέση που σου αξίζει. Ολοι γνωρίζουμε ότι το οικονομικό είναι το βασικό θέμα για το υψηλού επιπέδου ποδόσφαιρο, και αυτό ισχύει και στον υπόλοιπο κόσμο.

 - Είστε μεταξύ άλλων σχολιαστής της σουηδικής τηλεόρασης σε μεγάλους ευρωπαϊκούς αγώνες. Πώς κρίνετε την εικόνα που έχει σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Τα τελευταία 12 χρόνια εργάζομαι ως κεντρικός σχολιαστής της σουηδικής τηλεόρασης, που έχει  τα δικαιώματα μετάδοσης του Champions League και του αγγλικού πρωταθλήματος. Από αυτή τη σκοπιά παρακολουθώ το ποδόσφαιρο. Χαίρομαι που ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια πολύ καλές εμφανίσεις στην Ευρώπη. Είχα και έχω μεγάλο σεβασμό για το ελληνικό ποδόσφαιρο, επειδή παρά τις οικονομικές δυσκολίες το άθλημα έχει γενικά καλή πορεία.

 - Φέτος θα αναμετρηθούν για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου η Ελλάδα με τη Σουηδία. Πώς κρίνετε αυτή τη μάχη;

Τώρα έχουμε μπροστά μας τα προκριματικά  του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2022 στο Κατάρ. Μεγάλη η αγωνία για τους αγώνες Ελλάδας - Σουηδίας, που είναι στον  ίδιο όμιλο και μία από τις δύο θα διεκδικήσει τη δεύτερη θέση. Η Ισπανία θα κερδίσει την πρώτη θέση, αν είναι σωστή η ανάλυσή μου. Εγώ μοιράζω την καρδιά μου μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας, και μου είναι πολύ δύσκολο να πάρω θέση.

 

Με τον αείμνηστο πρόεδρο της UEFA Λέναρτ Γιόχανσον (στη μέση) και τον φίλο του Θανάση Ψαρούλη (αριστερά)

 

- Παράλληλα, ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Βετεράνων Ποδοσφαιριστών της Σουηδίας, στο οποίο ανήκουν μεγάλα ονόματα του αθλήματος, υπάρχουν πλάνα αξιοποίησης της σχέσης σας με τη Μεσσηνία;

Το 2014 πήρα την πρωτοβουλία να συγκεντρώσω τους πλέον διακεκριμένους βετεράνους ποδοσφαιριστές της Σουηδίας σε ένα δίκτυο. Σήμερα είμαστε ένα ίδρυμα  με το όνομα VI LIRARE (www.vilirare.se) με μέλη πάνω από 600 βετεράνους ποδοσφαιριστές και 8 πρώην προπονητές της εθνικής ομάδας της Σουηδίας. Επίτιμος πρόεδρος παραμένει για πάντα ο αείμνηστος πρόεδρος της UEFA Λέναρτ Γιόχανσον.

Το VI LIRARE στηρίζει με υποτροφίες πρόσωπα, συλλόγους και οργανισμούς ποδοσφαίρου, αλλά παράλληλα ασχολείται και με το δημοφιλές άθλημα του γκολφ.

Στη Σουηδία υπάρχουν πάνω από 450 γήπεδα γκολφ με 500.000 δηλωμένους παίκτες. Το ίδρυμα κάθε χρόνο διοργανώνει δύο τουρνουά γκολφ σε Στοκχόλμη και Γκέτεμποργκ, ενώ φέτος αναμένεται να γίνει και στο Μάλμε, με την προοπτική να δώσουν το “παρών” και βετεράνοι ποδοσφαιριστές της Δανίας. Όλα αυτά σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό γραφείο Golf Plaisir και με τη συμμετοχή της Costa Navarino.

Λαμβάνουν μέρος 60 βετεράνοι ποδοσφαιριστές και 60 διευθυντές και στελέχη πολυεθνικών εταιρειών, αυτοκινητοβιομηχανιών και εμπορικών εταιρειών.

Στην περυσινή διοργάνωση, το δώρο στον πρώτο νικητή ήταν από την Costa Navarino και απονεμήθηκε από τον πρέσβη της Ελλάδας στη Σουηδία, Ανδρέα Φρυγανά, που είχε την ευκαιρία στην ομιλία του να παρουσιάσει τη Μεσσηνία ως προορισμό και να αναφερθεί στις νέες επενδύσεις στην περιοχή. Ηταν φυσικά μία μεγάλη ευκαιρία προβολής για την περιοχή, καθώς τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης καλύπτουν στενά τις εκδηλώσεις αυτές, που στη Σουηδία θεωρούνται γιορτές του γκολφ.

 

(Ομαδική φωτογραφία μελών του VI LIRARE)

(Φωτογραφίες από εκδηλώσεις του VI LIRARE : Επάνω οι Peter Browall (διευθυντής Golf Plaisir, Ανδρέας Φρυγανάς (πρέσβης στη Στοκχόλμη) και Pontus Gårdinger -παρουσιαστής του τηλεπαιχνιδιού “Mästarnas mästare”, που πρόκειται να γυριστεί ξανά στη Μεσσηνία - Κάτω η πρόεδρος των διευθυντών των γηπέδων γκολφ της Σουηδίας, Anna Tiden, παρουσιάζει τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις της Costa Navarino).

- Με βάση τη μεγάλη σας εμπειρία, τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως προπονητής, πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης του αθλητικού / προπονητικού τουρισμού στη Μεσσηνία;

Βεβαίως και υπάρχουν! Πάρα πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες τους χειμερινούς μήνες λόγω ψύχους ταξιδεύουν σε ζεστές χώρες, όπου υπάρχουν γήπεδα κατάλληλα για προετοιμασία ενόψει του Απριλίου που αρχίζει το πρωτάθλημα.

Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, και Τουρκία είναι σήμερα οι παραδοσιακοί προορισμοί. Θεωρώ όμως ότι η Μεσσηνία πληροί τις προϋποθέσεις ώστε ομάδες να κάνουν την προετοιμασία τους. Ηλιος, ζέστη, κατάλληλα γήπεδα, καλό φαγητό, φιλικό περιβάλλον, όλα υπάρχουν.

Η εκτίμησή μου είναι ότι η περιοχή αυτή προσφέρεται απολύτως και για άλλες αθλητικές δραστηριότητες, όπως τένις, ποδηλασία, τρέξιμο, αναρρίχηση κ.ά.

 

Tο μήνυμα του Μπο Πέτερσον για την Ελλάδα και την Καλαμάτα


NEWSLETTER