Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024 13:56

Ergodive Loumis: H κατάδυση στην Ερμιονίδα είναι βιωματική εμπειρία

Ergodive Loumis: H κατάδυση στην Ερμιονίδα είναι βιωματική εμπειρία

Με έντονη την αγάπη της για την Ερμιονίδα, η Αγγελική Λούμη - Γιαννικοπούλου, αναδεικνύει την ψυχή του τόπου μέσα από την προσωπική της διαδρομή ως πρώην αντιδήμαρχος Τουρισμού αλλά και ως συνιδιοκτήτρια του καταδυτικού κέντρου Ergodive Loumis, της οικογενειακής σχολής κατάδυσης που διατηρεί μαζί με τον σύζυγό της Γιάννη και τα δύο της παιδιά της, Χρήστο και Οδυσσέα.

Ένα καταδυτικό κέντρο που προσφέρει πολύ περισσότερα από απλές καταδύσεις – μια πραγματική βιωματική σύνδεση με τη θάλασσα και τον τόπο. Σε κάθε βουτιά, μεταδίδουν την αγάπη τους για τον υποβρύχιο κόσμο της Ερμιονίδας, προσφέροντας εμπειρίες που χαράσσονται στη μνήμη. Η σχολή τους έχει γίνει σημείο αναφοράς για οικογένειες, τουρίστες και λάτρεις των καταδύσεων, φέρνοντας κοντά ανθρώπους κάθε ηλικίας και καταγωγής, που έρχονται να μοιραστούν τη χαρά της εξερεύνησης του βυθού.

Κάθε δραστηριότητα εδώ δεν είναι απλώς μια υπηρεσία, αλλά μια πράξη αγάπης προς τον τόπο και τους ανθρώπους του.



Αρχικά, μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την εμπειρία σας ως αντιδήμαρχος Τουρισμού στην Ερμιονίδα; Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε;

Καταρχάς, σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε και μέσα από αυτή την συνέντευξη μπορώ να επικοινωνήσω τον προορισμό Ερμιονίδα και να προβάλω τις βιωματικές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει ένας επισκέπτης εδώ. Η εμπειρία μου ως Αντιδήμαρχος Τουρισμού μόνο μαγική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Είχα την ευκαιρία να δουλέψω και να προβάλω έναν τόπο ευλογημένο, ένα τόπο που αγαπώ πολύ και το έκανα με μεγάλο μεράκι.

Φυσικά ήταν μια εξαιρετικά επίπονη διαδρομή καθώς όλο αυτό το εγχείρημα έπρεπε να στηθεί από την αρχή αφού καμία προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν είχε ορίσει Αντιδήμαρχο Τουρισμού. Ξέρω πως ακούγεται οξύμωρο για μια τουριστική περιοχή όπως η Ερμιονίδα αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Στάθηκα όμως τυχερή γιατί στην πορεία αυτή συνάντησα ανθρώπους με τον ίδιο ζήλο, με τους οποίους συνεργάστηκα πολύ παραγωγικά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Κάθε εμπειρία σε όλη αυτή την πορεία ήταν μια πρόκληση κι αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποιες δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο TBEX και στην φιλοξενία των δέκα travel influencers εδώ στην Ερμιονίδα όπου έπρεπε όλα να λειτουργήσουν σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι για να έχουμε την μέγιστη δυνατή προβολή παγκοσμίως.

Πώς βλέπετε την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στην περιοχή τα τελευταία χρόνια; Ποια είναι η συμβολή της σχολής κατάδυσης που διατηρείτε σε αυτήν την ανάπτυξη;

Ο καταδυτικός τουρισμός στην Ερμιονίδα παρουσιάζει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Είναι πλέον αποδεκτό και γνωστό πως τα outdoor activities κερδίζουν ολοένα και περισσότερο χώρο στις διακοπές του επισκέπτη. Πρόκειται για μια δραστηριότητα των ειδικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού και συγκεκριμένα του θαλάσσιου τουρισμού με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στη περιοχή μας. Αφορά ένα αρκετά μεγάλο σύνολο ατόμων, το οποίο αποτελείται από τουρίστες  με ένα κοινό ενδιαφέρον, την εξερεύνηση του βυθού των θαλασσών.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ποιοτική μορφή τουρισμού, επειδή ελκύει ως επί το πλείστον άτομα υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου αλλά και υψηλότερου εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτουν μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες για την πραγματοποίηση των διακοπών τους και αυτό μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει στην τοπική οικονομία της Ερμιονίδας.

Η Ergodive Loumis Diving Team είναι μια σχολή που παρέχει ποιοτικές καταδυτικές υπηρεσίες και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πελάτες μας να επαναλαμβάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή με σκοπό να ξανά καταδυθούν μαζί μας.

Τι είδους δραστηριότητες και εμπειρίες προσφέρει η σχολή σας στους επισκέπτες; Ποιο είναι το προφίλ των ατόμων που επιλέγουν τις καταδύσεις στην Ερμιονίδα;

Το καταδυτικό μας κέντρο προσφέρει καταδυτικές υπηρεσίες αυτόνομης κατάδυσης υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών σε αρχάριους και πιστοποιημένους πελάτες αλλά και την υπηρεσία του snorkeling.
Η Ergodive είναι μια οικογενειακή επιχείρηση και παρέχουμε τις υπηρεσίες μας με κύριο συστατικό την αγάπη για αυτό που προσφέρουμε.

Όσοι έρχονται σε εμάς παρατηρούμε πως πραγματοποιούν ένα ταξίδι κάνοντας  έως 10 διανυκτερεύσεις στον προορισμό  δαπανώντας σημαντικά ποσά. Για τους ανθρώπους αυτούς αποτελεί ένα ιδιαίτερα ακριβό χόμπι, για το οποίο είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν όσα χρήματα  χρειαστεί προκειμένου να το απολαύσουν. Για το λόγο αυτό, το συγκεκριμένο χόμπι αφορά ανθρώπους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να το εξασκήσουν. Σε περίπτωση που δεν μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί στα έξοδα ενός ταξιδιού με σκοπό την πραγματοποίηση καταδύσεων στους βυθούς των θαλασσών, όσο κι αν τον ενδιαφέρει δεν θα το κάνει.

Οι πελάτες μας είναι όλων των ηλικιών και όλων των εθνικοτήτων. Είναι άνθρωποι που δεν έτυχε να έχουν στο παρελθόν μια καταδυτική εμπειρία, οπότε ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν την αυτόνομη κατάδυση με ένα try scuba ή είναι άνθρωποι που έχουν πιστοποιηθεί και έχουν αποκτήσει μια καταδυτική κουλτούρα και έρχονται σε εμάς με σκοπό να εξερευνήσουν τον υποθαλάσσιο κόσμο της περιοχής μας.

Φυσικά εκτός από το Κέντρο, διατηρούμε και την σχολή κατάδυσης όπου ο ενδιαφερόμενος έχει την δυνατότητα να εκπαιδευτεί και να πιστοποιηθεί σε εμάς και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μεταλαμπαδεύσουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας σε κάποιον άλλον και να του δώσουμε την χαρά της επίτευξης ενός στόχου.

-Υπάρχουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχετε πάρει για την προώθηση της Ερμιονίδας ως καταδυτικού προορισμού; Αν ναι, ποιες είναι αυτές;

Φέτος για πρώτη φορά δημιουργήσαμε παιδικά τμήματα αυτόνομης κατάδυσης και το ενδιαφέρον των παιδιών και των γονιών τους ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Τα παιδιά ξετρελάθηκαν και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους.

Μαζί με αυτά γίναμε κι εμείς παιδιά και απολαύσαμε όλο το καλοκαίρι κάθε στιγμή μαζί τους.

Η δραστηριότητα της αυτόνομης κατάδυσης είναι μια δραστηριότητα που απαιτεί πειθαρχία και συγκέντρωση και αυτό που μας εντυπωσίασε είναι το γεγονός πως ενώ πάνω στο σκάφος είχαν συμπεριφορά παιδιού, κατά την διάρκεια της κατάδυσης έδειχναν απίστευτη ωριμότητα και προσήλωση σε ένα περιβάλλον που προφανώς δεν τους ήταν οικείο.

Και για εμάς ένα παιδικό group δεν είναι το ίδιο με ένα group ενηλίκων, όπου όλες μας οι αισθήσεις και η υπευθυνότητα λειτουργούν στον υπερθετικό βαθμό. Παρολαυτά, δεν το αλλάζουμε με τίποτα στον κόσμο, γιατί η ενέργεια, η καλοσύνη, η αγάπη και οι αγκαλιές που παίρνουμε από τα παιδιά είναι ανεκτίμητης αξίας.

Και φυσικά δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στα παιδιά με ιδιαιτερότητες που ήρθαν σε εμάς και ένιωσαν να κατακτούν τον κόσμο, ένιωσαν ατρόμητα, χαρούμενα και μαζί με αυτά ένιωσαν χαρούμενοι και οι γονείς τους και εμείς τρελαινόμασταν από τις σφιχτές αγκαλιές τους.

Και βέβαια τα γέλια μας ακούγονταν σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Μετέτρεψαν την δραστηριότητα της αυτόνομης κατάδυσης σε λατρεία.

Απέδειξαν το αυτονόητο, την ενασχόληση με την θάλασσα που τόσο απλόχερα μας έχει χαρίσει η φύση σε αυτή την ευλογημένη περιοχή, τη Ερμιονίδα.

Ποιες περιοχές κατάδυσης στην Ερμιονίδα θεωρείτε ως πιο εντυπωσιακές; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σημείο που θα προτείνατε σε έναν επισκέπτη;

Όλα τα καταδυτικά σημεία της περιοχής είναι εντυπωσιακά και ποικίλλουν ανάλογα με την εμπειρία του επισκέπτη, το επίπεδό του και τις δυνατότητές του.

Η περιοχή διαθέτει κρυστάλλινα νερά, τόσο αμμώδη όσο και βραχώδη πολυεπίπεδο βυθό αλλά και ικανοποιητική έκταση λιβαδιών Ποσειδωνίας.

Ο επισκέπτης στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας θα συναντήσει έναν μεσογειακό βυθό με έντονη υποθαλάσσια δραστηριότητα, σπηλιές και πολύ καλή ορατότητα. Εντυπωσιακές είναι οι καταδύσεις σε υφάλους της περιοχής όπου εκεί τα ψάρια και γενικότερα οι θαλάσσιοι οργανισμοί παρουσιάζουν μια μεγαλύτερη κινητικότητα. Βέβαια εκεί , μπορούν να καταδυθούν μόνο πιστοποιημένοι πελάτες σε βάθη απολύτως ανάλογα φυσικά με την πιστοποίησή τους.

Ποιος είναι ο ρόλος της τοπικής κοινότητας και των επιχειρηματιών στον τουρισμό, ειδικά στον τομέα των καταδύσεων; Πώς συνεργάζεστε με άλλες τοπικές επιχειρήσεις;

Ο ρόλος των επιχειρηματιών στον τουρισμό στην Ερμιονίδα είναι ιδιαίτερα σημαντικός και καταλυτικός. Συνεργαζόμαστε με τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα της περιοχής μας αλλά και των Σπετσών, τα οποία προσφέρουν την υπηρεσία της αυτόνομης κατάδυσης στους πελάτες τους ως μια εναλλακτική υπηρεσία και η συνεργασία μας παραμένει άψογη καθώς το feedback είναι φοβερό. Οπότε κερδίζουμε όλοι.

Επίσης, επειδή σε μια μικρή κοινωνία το καλό και το κακό μαθαίνεται γρήγορα και αφού η ποιότητα των υπηρεσιών μας είναι αποδεδειγμένα υποδειγματική μας προτείνουν γενικότερα όλες οι επιχειρήσεις αλλά και ο απλός κόσμος και νιώθουμε ευγνώμονες γι’ αυτό.

Πώς επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον και η θαλάσσια βιοποικιλότητα της Ερμιονίδας τις καταδυτικές δραστηριότητες; Υπάρχουν δράσεις προστασίας που υποστηρίζετε;

Είναι γνωστό πως τα φυσικά οικοσυστήματα και τα τοπία συνεισφέρουν στη συναισθηματική και πνευματική ευεξία του ανθρώπου. Η θαλάσσια περιοχή της Ερμιονίδας είναι μια εξαιρετικά προσεγμένη περιοχή, καθαρή και προστατευμένη.

Οι ήπιες καιρικές συνθήκες καθόλη την διάρκεια του χρόνου ευνοούν την καταδυτική δραστηριότητα και αυτό μεταφράζεται σε διεύρυνση της τουριστικής σαιζόν και την ίδια στιγμή κάθε δύτης που επισκέπτεται την Ερμιονίδα είναι ένας ποιοτικός επισκέπτης που δαπανά σημαντικά ποσά στην περιοχή.

Ο βυθός μας παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον  για τους λάτρεις του υγρού στοιχείου, οι οποίοι μπορούν να διαπιστώσουν την ομορφιά της υποθαλάσσιας ζωής κάτω από της παραλίες. Με τον ειδικό εξοπλισμό που φορούν μπορούν να βουτήξουν και να εξερευνήσουν τον υποβρύχιο βυθό με τους ζώντες οργανισμούς.

Ποιες είναι οι μελλοντικές σας φιλοδοξίες για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στην Ερμιονίδα; Τι θα θέλατε να δείτε να γίνεται στο μέλλον;

Είναι αναγκαία η υλοποίηση της λειτουργίας εξειδικευμένων θαλάσσιων καταδυτικών πάρκων. Η χώρα μας  θα πρέπει να αναδειχθεί ως ο πρώτος καταδυτικός προορισμός στην ανατολική Μεσόγειο και η θέση αυτή της ανήκει δικαιωματικά εξαιτίας του πλούσιου υποθαλάσσιου περιβάλλοντος που διαθέτει.

Αυτό που χρειάζεται είναι η αξιοποίηση του σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση του περιθωρίου που υπάρχει ως προς την ανάπτυξη δράσεων για καταδύσεις αναψυχής.

Η περιοχή μας χρειάζεται επειγόντως την δημιουργία ενός καταδυτικού πάρκου, το οποίο θα μπορέσει να δώσει μια σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων καταδυτικού τουρισμού. Η υποβρύχια περιήγηση σε προστατευμένους υποθαλάσσιους χώρους με ειδικά υποθαλάσσια αξιοθέατα και ειδικές ξεναγήσεις για τις υποβρύχιες μοναδικότητες είναι κάποιες απ’ αυτές.

Για όλους τους λάτρεις των καταδύσεων μπορούν να αποτελέσουν πόλους έλξης και παράλληλα να ενισχύσουν την προσπάθεια για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθώς οι καταδύσεις μπορούν να γίνονται σε 12 μηνη βάση.

Ένα υποβρύχιο καταδυτικό πάρκο αποτελεί μια μικρής έκτασης θαλάσσια περιοχή και απαγορεύεται σε αυτήν κάθε είδους αλιεία. Επιτρέπεται μόνο η ελεγχόμενη δραστηριότητα των καταδύσεων αναψυχής. Ένα επιτυχημένο καταδυτικό πάρκο υπάρχει στα νησιά Medes της Ισπανίας το οποίο δέχεται 1500 δύτες ημερησίως και αποτελεί τον δημοφιλέστερο διεθνή καταδυτικό προορισμό.

Γιατί όχι και στην Ερμιονίδα!

Ζητάμε από την κεντρική διοίκηση να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ανάπτυξης των καταδύσεων αναψυχής, αναγνωρίζοντας την αξία του καταδυτικού τουρισμού στο ισοζύγιο των τουριστικών εσόδων της χώρας.

[Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο 6ο τεύχος του περιοδικού "Περισκόπιο"]