Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015 18:22

17.951 επιβάτες στο λιμάνι της Καλαμάτας μέσα στο 2014

Γράφτηκε από την

 

Στο λιμάνι της Καλαμάτας έφτασαν πέρυσι 17.951 επισκέπτες με κρουαζιερόπλοια και πλοία της γραμμής. Αύξηση θεαματική, καθώς το 2013 στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας είχαν έρθει μόλις 3.128 επιβάτες. 

 

Οσον αφορά την περσινή επιβατική κίνηση του "Βιτσέντζος Κορνάρος", με τα εβδομαδιαία του δρομολόγια από τις 22 Ιουνίου έως τις 14 Σεπτεμβρίου ήρθαν στην Καλαμάτα 2.310 επιβάτες και 540 οχήματα, ενώ απέπλευσαν 2.512 επιβάτες και 576 οχήματα. 

Τα στοιχεία αυτά δίνει το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, σε σχετική ανακοίνωση απολογισμού της χρονιάς που πέρασε. Οπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, φέτος -και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγράμματα αφίξεων από τα ναυτιλιακά γραφεία- αναμένονται στο λιμάνι 21 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και επιβατικών πλοίων. 

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Ο νέος χρόνος βρίσκει το Λιμεναρχείο Καλαμάτας με αυξημένες αρμοδιότητες, καθώς στη δικαιοδοσία του υπάγεται πλέον και ο λιμενικός σταθμός Κορώνης, καθώς επίσης τα λιμενικά φυλάκια της Καρδαμύλης και της μαρίνας στην Καλαμάτα. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, η χερσαία και θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας του Λιμεναρχείου περιλαμβάνει τις ακτές του Μεσσηνιακού Κόλπου από το Ακρωτήριο Ακρίτας (δυτικά) έως το ακρωτήριο Τραχήλας (ανατολικά), τους όρμους, λιμάνια, νησίδες και γενικά την κατά νόμο χερσαία ζώνη και την αντίστοιχη χωρική θάλασσα.  

Οσον αφορά θέματα γενικής αστυνομικής φύσης, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι στην περιοχή δικαιοδοσίας του Λιμεναρχείου Καλαμάτας έχουν χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστες 2 παραλίες στο Δήμο Καλαμάτας, 1 στο Δήμο Μεσσήνης, 2 στο Δήμο Πύλου-Νέστορος και 3 στο Δήμο Δυτικής Μάνης. 

ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

Στα συγκεντρωτικά στοιχεία επί του συνόλου των διοικητικών κυρώσεων (βεβαιωμένες παραβάσεις) στον τομέα της Λιμενικής Αστυνομίας για το 2014 περιλαμβάνονται: 

- 131 αποφάσεις στην κατηγορία γενικού κανονισμού λιμένα με το ύψος των προστίμων να φτάνει τα 32.500 ευρώ. 

- 4 αποφάσεις στην κατηγορία του Κώδικα Δημόσιου Ναυτικού Δικαίου, με το ύψος των προστίμων να φτάνει τα 6.300 ευρώ. 

- 7 περιπτώσεις παράβασης του Αλιευτικού Κώδικα (συνολικά πρόστιμα 2.400 ευρώ). 

- Επίσης καταγράφηκαν 70 παραβάσεις του ΚΟΚ και κόπηκαν στους οδηγούς πρόστιμα 5.880 ευρώ. 

- Τέλος, για παραβάσεις που αφορούν την κατηγορία αιγιαλού και παραλίας κόπηκαν πρόστιμα ύψους 40.250 ευρώ σε 19 διαφορετικές περιπτώσεις.

ΞΕΝΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

Στο λιμάνι της Καλαμάτας κατέπλευσαν τον περασμένο χρόνο 152 πλοία με ξένη σημαία και 58 με ελληνική. Καθήκον του λιμεναρχείου είναι να τα επιθεωρεί και να κρίνει αν είναι αξιόπλοα, καθώς και να ελέγχει θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.  

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Λιμεναρχείο Καλαμάτας ορίστηκε ως κύριο γραφείο επιθεώρησης πλοίων υπό ξένη σημαία, για τα λιμάνια σε Πύλο, Καλαμάτα, Γύθειο, Αγία Πελαγία, Κύθηρα - Διακόφτι, Νεάπολη Δ. Βοιών και Μονεμβασιά.