Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 09:04

Πάτρα - Πύργος και ΒΟΑΚ “μοντέλα” για το Καλαμάτα - Μεθώνη

Γράφτηκε από τον

 

Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών επανεξετάζει τα έργα Πάτρα - Πύργος και Βόρειος Αξονας της Κρήτης (ΒΟΑΚ) που αποτελεί "μοντέλο" για το Καλαμάτα -Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.

Ειδικά για τον ΒΟΑΚ, σύμφωνα με το ypodomes.com  η Νέα Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές ότι θα αλλάξει τη διαδικασία δημοπράτησης καθώς θεωρεί αναποτελεσματικό το μοντέλο του "ανταγωνιστικού διαλόγου". Αν αλλάξει η διαδικασία για τον Βόρειο Οδικό Αξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ) είναι μάλλον απίθανο να συνεχιστεί η διαδικασία του "ανταγωνιστικού διαλόγου" για το έργο Καλαμάτα -Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής θα πρέπει να αποφασίσει σύντομα αν θα συνεχιστεί η διαδικασία του "ανταγωνιστικού διαλόγου" ή αν θα γίνει διαγωνισμός με ώριμες μελέτες, ώστε να αναδειχθεί ο ανάδοχος που θα κατασκευάσει το έργο πιθανά με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Για τον ΒΟΑΚ η ιστοσελίδα ypodomes.com αναφέρει: “Ο ΒΟΑΚ τώρα είναι μία άλλη περίπτωση. Ηδη από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είχε γίνει σαφές ότι πάμε για αλλαγή του μοντέλου. Εδώ τα πράγματα είναι σαφώς πιο εύκολα, υπό την έννοια ότι στην πραγματικότητα και σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com αυτή την εποχή γίνεται η εκπόνηση των μελετών. Επίσης και οι υποστηρικτικές μελέτες είναι σε εξέλιξη και το επόμενο βήμα θα είναι η περιβαλλοντική έγκριση της μελέτης, δηλαδή του ίδιου του έργου, διαδικασία που διαρκεί μήνες. Με λίγα λόγια, ακόμα και αν αύριο επαναδημοπρατούνταν το έργο θα υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ταυτόχρονα με την ωρίμανση του έργου”.

Για το Πάτρα - Πύργος η ίδια ιστοσελίδα επισημαίνει: “...έχουν υπογραφεί οι 5 από τις 8 εργολαβίες, δύο έχουν ανάδοχο που έχει κηρυχθεί έκπτωτος και μία είναι μπλοκαρισμένη στο ΣτΕ. Εδώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει δοθεί εντολή αναστολής προκαταβολών ακριβώς λόγω της κατάστασης. Ερωτηματικό αποτελεί το γεγονός πως υπάρχουν 5 υπογεγραμμένες εργολαβίες και με ποιον τρόπο θα μπορούσε συνολικά να υπάρξει ακύρωση του έργου ή αν τελικά θα επιλεγεί κάποια άλλη λύση όπως η ακύρωση των 3 "προβληματικών" εργολαβιών”.

Θ.Λ.