Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020 09:04

Καλαμάτα: Ξεσκέπασμα Νέδοντα για το αντιπλημμυρικό - Υδραυλική σήραγγα 850 μ. για τα νερά των ρεμάτων

Καλαμάτα: Ξεσκέπασμα Νέδοντα για το αντιπλημμυρικό - Υδραυλική σήραγγα 850 μ. για τα νερά των ρεμάτων

 

 

Υδραυλική σήραγγα 850 μέτρων θα συγκεντρώνει τα νερά από όλα τα ρέματα πάνω από τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Καλαμάτας και θα τα οδηγεί στον Νέδοντα.

Σ’ αυτόν προβλέπεται διαπλάτυνση σε μήκος πάνω από 800 μέτρα και εκβάθυνση σε μήκος γύρω στα 2 χιλιόμετρα. Πάνω από 500 μέτρα θα είναι στα καλυμμένα τμήματά του, καθώς και ξεσκέπασμα του καλυμμένου τμήματος στο Αναψυκτήριο στο ύψος του ιστορικού Δημαρχείου.

Αυτές είναι οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις που προγραμματίζονται με το σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο που έχει μελετήσει ο “Μορέας” και πρόκειται να υλοποιήσει ο ίδιος, για την προστασία της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής έως το Πήδημα και το αεροδρόμιο, προϋπολογισμού 102 εκ. ευρώ, με χρήματα από εθνικούς πόρους.

Να επισημάνουμε ότι κυρίαρχη θέση στα έργα υποδομών για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, μετά τις οδυνηρές συνέπειες του κορονοϊού, κατέχουν τα αντιπλημμυρικά έργα των αυτοκινητόδρομων της χώρας - και για το λόγο αυτό τα 380 εκ. ευρώ, που προβλέπονταν αρχικά, αυξήθηκαν σε 500 εκατομμύρια.

Το υπουργείο Υποδομών δίνει προτεραιότητα και το 1/5 απ’ αυτά τα χρήματα θα διατεθεί στο έργο του “Μορέα”, για την αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής, καθώς στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016 τρεις άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ είναι το μοναδικό αντιπλημμυρικό έργο σε αυτοκινητόδρομο της χώρας, που αφορά την προστασία μιας μεγάλης πόλης.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας:

Α) Τα έργα παροχέτευσης εξωτερικών λεκανών και τα έργα διευθέτησης ρεμάτων και κατασκευής υδραυλικής σήραγγας και συστήματος αγωγών εκβολής στον ποταμό Νέδοντα περιλαμβάνουν την κατασκευή: Υδραυλικής σήραγγας μήκους 850 μ. σύνθετης διατομής ανοίγματος 6 μ. Λεκανών συγκράτησης φερτών με τις αναγκαίες διευθετήσεις ανάντι της περιμετρικής οδού. Αναβαθμών και φραγμάτων για θραύση ενέργειας ανάντι της περιμετρικής οδού. Επίσης, τη διευθέτηση της κοίτης ρέματος Βαθειάς Λαγκάδας μέχρι τον υφιστάμενο συλλεκτήρα της ΔΕΥΑΚ, αλλά και έργο εισόδου στον υφιστάμενο συλλεκτήρα της ΔΕΥΑΚ, καθώς και στην υδραυλική σήραγγα των ρεμάτων Ελαφογκρέμι και Λαγκάδα. Ακόμη, την κατασκευή: Σωληνωτού αγωγού καθοδήγησης όμβριων στο ρέμα Καραμπογιά. Λεκανών συγκράτησης φερτών με τις αναγκαίες διευθετήσεις στα ρέματα Ελαφογκρέμι, Λαγκάδα και Καραμπογιά ανάντι της περιμετρικής οδού. Αναβαθμών και φραγμάτων για θραύση ενέργειας στα ρέματα Ελαφογκρέμι, Λαγκάδα και Καραμπογιά ανάντι της περιμετρικής οδού. Ανοικτού αγωγού διαστάσεων 3,5 Χ 3,0 από την έξοδο της υδραυλικής σήραγγας μέχρι την αρχή του σχεδίου πόλης επί της κοίτης του ρέματος Καραμπογιά. Κλειστού αγωγού διαστάσεων 5,5 Χ 3,0 και στη συνέχεια 5,5 Χ 3,0 επί της κοίτης του ρέματος Καραμπογιά με εκβολή στον ποταμό Νέδοντα (στο ύψος των ΚΤΕΛ). Εργου καθοδήγησης του ρέματος Καλαμίτσι στον ποταμό  Νέδοντα.

Β) Τα έργα διευθέτησης στον Νέδοντα περιλαμβάνουν: Κατασκευή κοιτοστρώσεων και διαπλάτυνσης του ποταμού σε μήκος 100 μ. ανάντι της εκβολής. Διαπλάτυνση (μονόπλευρη) του ποταμού σε μήκος άνω των 800 μ. Εκβάθυνση στα μη καλυμμένα τμήματα του ποταμού σε μήκος άνω των 1.400 μ. Εκβάθυνση στα καλυμμένα τμήματα του ποταμού σε μήκος άνω των 500 μ.  Εκβάθυνση με καθαίρεση της κάλυψης στο ανεπαρκές υδραυλικά καλυμμένο τμήμα του ποταμού. Εργασίες ανακατασκευής ή ενίσχυσης των υφισταμένων γεφυρών. Ράμπες για τη συντήρηση του ποταμού.

Γ.Σ.