Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2021 08:00

Υπεγράφη η σύμβαση για το λιμάνι της Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από τον
Υπεγράφη η σύμβαση για το λιμάνι της Κυπαρισσίας

Τη σύμβαση με τον ανάδοχο για το έργο του λιμανιού Κυπαρισσίας, προϋπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ, υπέγραψε χθες στην Κυπαρισσία ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, παρουσία και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης Δημήτρη Σκάλκου.

Το έργο αφορά την αποκατάσταση των ζημιών από θεομηνίες στον παλαιό προσήνεμο μόλο του λιμανιού της Κυπαρισσίας και την απομάκρυνση των προσχώσεων από τη λιμενολεκάνη.

Με την ευκαιρία της υπογραφής ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης έθεσε για ακόμη μια φορά το αίτημα για επέκταση του προσήνεμου μόλου. Τονίστηκε και η σημαντική παρέμβαση του κ. Σκάλκου στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Από τον κ. Νίκα επισημάνθηκε δε ότι στην Τριφυλία γίνονται και θα γίνουν έργα 50 εκ. ευρώ σε μια διετία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέθηκε και το ζήτημα του δρόμου Καλό Νερό - Τσακώνα, ενώ ο δήμαρχος ζήτησε τη βοήθεια της Περιφέρειας και της κυβέρνησης, καθώς όπως είπε η περιοχή είναι εγκαταλειμμένη.

Το εγκώμιο του κ. Σκάλκου έπλεξε ο κ. Νίκας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Είναι από τα πιο σημαντικά στελέχη της κυβέρνησης να ξέρετε. Από τα χέρια του περνάνε ζητήματα τα οποία έχουν σχέση με την ανάπτυξη της περιφερειακής Ελλάδος. Κατά την άποψή μου είναι ο καλύτερος τεχνοκράτης που διαθέτει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση. Ένας άνθρωπος που έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και μετέχει σε διάφορα όργανα στα οποία καθορίζονται πολύ σημαντικά πράγματα για την πορεία του τόπου μας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε έργα που αφορούν την Τριφυλία, τονίζοντας: «Στην πρώτη διετία έχετε έργα τα οποία γίνονται απ’ την Περιφέρεια και την κυβέρνηση 50 εκατομμυρίων ευρώ. Και δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα σε πολλές περιοχές της χώρας με τέτοιο ποσό». Όπως είπε, αυτά είναι: γύρω στα 43 εκ. ευρώ τα τρία μεγάλα έργα, 30 εκ. ευρώ το Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά, 5,5 εκ. ευρώ η Μαραθόπολη και γύρω στα 7,5 εκ. ευρώ το λιμάνι Κυπαρισσίας. Από κει και πέρα, αρχές Σεπτεμβρίου, θα υπογράψει 625.000 ευρώ για τη Χριστιανούπολη, τον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας και την διπλανή εκκλησία, 317.000 ευρώ για το αθλητικό κέντρο Κυπαρισσίας, 200.000 ευρώ για το γήπεδο της Ελαίας, 760.000 ευρώ για την εθνική οδό Αυλώνα - Πλατάνια - όρια νομού, 115.000 ευρώ για το Φιλιατρά – Κυπαρισσία, 280.000 ευρώ για το Φιλιατρά - Χριστιάνοι, 2 εκ. ευρώ για άσφαλτο (ήδη πέφτει) από Καλαμάτα - Τσακώνα - Καλό Νερό, τμήματα 7-8 χλμ. συνεχόμενα.

Σημείωσε επίσης ότι για τη φύλαξη της Νέδας, «συνεννοήθηκα με τον πρόεδρο στα Πλατάνια, είναι 2 εργαζόμενοι κάτω στη Νέδα και καθαρίζουν τουαλέτες και τα πάντα, και σε λίγο θα γίνει και με τους ορειβάτες η σήμανση του συγκεκριμένου χώρου».

Από την πλευρά του ο κ. Σκάλκος τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχουμε τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, έχουμε πολλούς πόρους και αρμοδιότητες που δίνουμε στις Περιφέρειες, τα έργα αποφασίζονται από τις Περιφέρειες, εκτελούνται από τις Περιφέρειες. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι ένας συντονισμός, διασφαλίζουμε ότι τα χρήματα που δίνουμε πιάνουν τόπο.

Αυτά που είπε ο κ. περιφερειάρχης, που είναι όλα έργα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα επιβεβαιώνω. Υπάρχουν κι άλλα πράγματα που τρέχουν μέσα από το ΕΣΠΑ. Με μια γρήγορη ματιά είδα ένα μεγάλο οδικό έργο, αλλά σίγουρα είδα κι ένα μεγάλο έργο του υπουργείου Πολιτισμού στο Κάστρο».

Τέλος ο κ. Λεβεντάκης, αφού τους ευχαρίστησε, σημείωσε: «Η περιοχή αναπτύσσεται κι αυτό είναι το ευχάριστο. Βλέπουμε να κατεβαίνει κόσμος, βλέπουμε ν’ αλλάζει όψη η περιοχή μας. Η Τριφυλία η εγκαταλελειμμένη, με τη βοήθεια και της κυβέρνησης και τη δική σας και του κ. περιφερειάρχη, έχει αλλάξει εικόνα, προσπαθεί και είμαι σίγουρος ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα γίνουν τόσα πράγματα που δεν είχαν γίνει σε 20ετίες».
Να σημειώσουμε ότι τη σύμβαση υπέγραψαν ο κ. Νίκας και ο ανάδοχος Γιώργος Ψυχράκης από την εταιρεία ΕΡΤΕΚΑ Α.Ε.
Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Βασίλης Καπέλιος και Άννα Καλογεροπούλου, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Γιώργος Μουταφίδης, οι αντιδήμαρχοι Αντώνης Βλάχος, Δημήτρης Στριμπάκος, Σωτήρης Μπακούρος, Μαρία Παναγοπούλου και Αλέκος Κουτρουμπής.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER