Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 07:56

Μπλόκο αναπλάσεων σε Φιλιατρά - Γαργαλιάνους

Γράφτηκε από τον
Μπλόκο αναπλάσεων σε Φιλιατρά - Γαργαλιάνους

 

Νέο μπλόκο τέθηκε στις αναπλάσεις των πλατέων των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων που προωθεί η δημοτική αρχή Τριφυλίας. 

Τη μη έγκριση, για δεύτερη φορά, της μελέτης «Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών (πλατεία Καποδιστρίου)» αποφάσισε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Να θυμίσουμε ότι η αρχική μελέτη είχε απορριφθεί και πάλι από την ίδια υπηρεσία, και κατατέθηκε εκ νέου, ωστόσο και πάλι απορρίφθηκε, καθώς όπως αναφέρεται «δεν είναι σύμφωνη με τις παρατηρήσεις της ομόφωνης γνωμοδότησης του Συμβουλίου στο πλαίσιο διαφύλαξης της ιστορικότητας της πλατείας, δημιουργίας αρμονικού περιβάλλοντος με τα περιμετρικά αυτής νεότερα μνημεία, αλλά και διασφάλισης της γεωμετρίας της κάτοψης και του περιβάλλοντος χώρου της πλατείας».

Στην απόφαση του προϊσταμένου της υπηρεσίας Γ.  Παπανδρέου που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», αναφέρεται: «Αποφασίζουμε: Τη μη έγκριση της μελέτης «Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών (πλατεία Καποδιστρίου)» εντός του οικισμού Φιλιατρών Δ.Ε. Φιλιατρών, Δήμου Τριφυλίας, Π.Ε. Μεσσηνίας, δεδομένου ότι δεν είναι σύμφωνη με τις παρατηρήσεις της ομόφωνης γνωμοδότησης του Συμβουλίου στο πλαίσιο

διαφύλαξης της ιστορικότητας της πλατείας, δημιουργίας αρμονικού περιβάλλοντος με τα περιμετρικά αυτής νεότερα μνημεία αλλά και διασφάλισης της γεωμετρίας της κάτοψης και του περιβάλλοντος χώρου της πλατείας κατά την 12η /10-09-2021 συνεδρία του, βάσει της οποίας εκδόθηκε η απόφαση της υπηρεσίας μας. Ειδικότερα δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν τα οριζόμενα ως προς:

α) Την αναγκαιότητα μελέτης του βορειοανατολικού τμήματος της πλατείας Καποδιστρίου, όπου χωροθετούνται τα ιστορικά διατηρητέα κτήρια του Δημαρχείου, το μνημείο - ρολόι και ο περιβάλλων χώρος τους ως ενιαίου συνόλου σύνδεσης της πλατείας Καποδιστρίου και του Δημαρχείου.

β) Την απόρριψη των κάτωθι προτάσεων της μελέτης σχετικά με:

1. τη διαφοροποίηση της δαπεδόστρωσης σε υλικά και αποχρώσεις,

2. τη δημιουργία οδεύσεων με ασύμμετρη διάταξη, ως προς κάποιο άξονα ή το σιντριβάνι,

3. την κοπή των υπαρχόντων δένδρων (εκτός των ιστορικών ευκαλύπτων και δύο μεγάλων δένδρων στην παιδική χαρά) και φύτευση νέων, ενός είδους -ροδίτικος φίκος- σε δύο μεγέθη,

4. τη δημιουργία χώρου στάθμευσης και δενδροφύτευσης, στο πεζοδρόμιο που βρίσκεται το διώροφο ιστορικό διατηρητέο μνημείο Γ. Σπέτζα (νότια πλευρά της πλατείας).

Ο Δήμος Τριφυλίας δύναται να υποβάλει νέα πρόταση μελέτης επί του θέματος, σύμφωνα με τις ανωτέρω παρατηρήσεις και σε συνεργασία με την υπηρεσία μας, η οποία επιπλέον θα πρέπει να συμπληρωθεί με ολοκληρωμένη φυτοτεχνική μελέτη».

 

Αναστολή διαγωνισμού για ανάπλαση πλατείας Γαργαλιάνων

Αναστέλλεται προσωρινά η διαγωνιστική διαδικασία του έργου «Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων» μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της προσφυγής που έχει κατατεθεί για όρους του διαγωνισμού.

Αυτό αποφάσισε χθες το 2ο κλιμάκιο της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων εξετάζοντας σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει ο οικονομικός φορέας «Λεωνίδας Σιώρης και Σία Ε.Ε.» περί προσωρινής προστασίας, παράλληλα με την προσφυγή.

Να σημειωθεί ότι η εξέταση της προσφυγής από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων έχει οριστεί για τις 18 Ιουλίου στις 11 το πρωί.

Κ.Μπ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER