Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015 09:18

Μελέτες "πακέτο" οι δρόμοι της Μεσσηνίας

Μελέτες  "πακέτο" οι δρόμοι της Μεσσηνίας

Θετικές εκπλήξεις για τα μεγάλα οδικά έργα της Μεσσηνίας επιφυλάσσει η αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης του "Μορέα", που ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή μαζί με τα προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με την πρόταση αναθεώρησης, που παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης και πέρασε χθες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο "Μορέας" αναλαμβάνει να ολοκληρώσει και να παραδώσει χωρίς αμοιβή τις μελέτες για τους δρόμους Καλό Νερό - Τσακώνα και Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, συνολικού ύψους 10 εκ. ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για παραλλαγή παλαιότερης πρότασης της "Ε" που προέβλεπε κατασκευή των δύο μεσσηνιακών αυτοκινητοδρόμων από τον "Μορέα" με χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι μελέτες αυτές έχουν χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ένα χρόνο. Δηλαδή, ο "Μορέας" πρέπει να παραδώσει τις μελέτες για τα συγκεκριμένα έργα τέλη 2016 με αρχές 2017. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο σημαντικά οδικά έργα της Μεσσηνίας θα είναι έγκαιρα ώριμα μελετητικά, ώστε να διεκδικήσουν την ένταξη και τη χρηματοδότησή τους στο νέο ΕΣΠΑ, μέχρι το 2020 -σενάριο που μέχρι πρότινος φάνταζε πολύ δύσκολο έως αδύνατο.