Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011 19:37

Συνάντηση Αναστασόπουλου με Κανελλόπουλο

Γράφτηκε από την

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείο της Μεσσήνης μεταξύ του δημάρχου Στάθη Αναστασόπουλου και του γενικού γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γεώργιο Κανελλόπουλο παρουσία και εκπροσώπων της δημοτικής αρχής.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα και δημότη του Δήμου Μεσσήνης για την συνάντηση αυτή που αποτελεί ανταπόδοση των αρκετών επισκέψεων του δημάρχου τόσο στο γραφείο του Υπουργού κ. Σκανδαλίδη, όσο και στο γραφείο του Γ.Γ. κ. Κανελλόπουλου.

Διάθεση γεωπόνων στο Δήμο Μεσσήνης
Μετά από επανειλημμένα αιτήματα του Δήμου Μεσσήνης προς το υπουργείο αλλά και τον Γ.Γ., με το υπ’ αρίθμ. 11681/10-9-11 έγγραφο, ο Γ.Γ. ενέκρινε την  διάθεση ενός γεωπόνου και ενός τεχνολόγου ζωικής παραγωγής στο Δήμο Μεσσήνης.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης που επιμόνως ζητούσε την διάθεση τριών γεωπόνων, ευχαρίστησε το Γ.Γ. γι’ αυτή την απόφαση, και δεσμεύτηκε ότι οι δύο αυτοί επιστήμονες μαζί με την γεωπόνο του Δήμου στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα ενεργοποιηθούν στην κατεύθυνση υποστήριξης του αγρότη, και σε επίπεδο σχεδιασμού και βελτίωσης των γεωργοκτηνοτροφικών του δραστηριοτήτων, αλλά και σε επίπεδο υποστήριξης του αγρότη στο χωράφι. Θα προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες αναφορικά με νέες πιο αποδοτικές μεθόδους παραγωγής, την δυνατότητα καλλιέργειας εναλλακτικών προϊόντων (αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών), αλλά και τρόπους προώθησης διαφορετικών ποικιλιών καλλιεργειών για τις οποίες υπάρχει αυξημένη ζήτηση.

Παραχώρηση κτημάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων – ΕΘΙΑΓΕ στο Δήμο Μεσσήνης

Παράλληλα, ο Δήμαρχος έθεσε το θέμα αξιοποίησης των δύο κτημάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων – ΕΘΙΑΓΕ στην Βελίκα και στην Εύα. Μάλιστα, σύντομα το Δημοτικό Συμβούλιο θα πάρει απόφαση συνεργασίας με το ΤΕΙ Καλαμάτας, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων για την κατάθεση δύο ολοκληρωμένων προτάσεων – φακέλων για την αξιοποίηση:
α) ενός κτήματος στην Εύα για την δημιουργία ελαιοκομικού περιβαλλοντικού πάρκου που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ελαιοτριβείο, επισκέψιμο χώρο Μουσείου Ελιάς, συλλογή Ελληνικών ποικιλιών ελιάς, ένα χώρο περιήγησης με ένα μικρό λιοτρίβι compact για τις ανάγκες των επισκεπτών και την επίδειξη της διαδικασίας παραγωγής ελαιόλαδου, καθώς και χώρους εστίασης και πώλησης ελαιολάδων και
β) ενός κτήματος στην Βελίκα για τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου αρωματικών φυτών με σκοπό την ενίσχυση της καλλιέργειας των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει: αυτοφυή και τεχνητή βλάστηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, τυπικούς μικρούς οπωρώνες με φαρμακευτικά δενδρώδη (Ιπποφαές, ροδιά, Μύρτιλλα κ.ά.), γραφείο ενημέρωσης κοινού, αποστακτήριο αρωματικών φυτών επιδεικτικού χαρακτήρα, αποστακτήριο επαγγελματικής χρήσης, εγκαταστάσεις εστίασης.

Δημοτική Αγορά
Βούληση, επίσης, της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία δημοτικής αγοράς στην πόλη της Μεσσήνης, στην οποία κατά προτεραιότητα θα πωλούνται τοπικά ποιοτικά προϊόντα παραγωγής του καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης, με στόχο την προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013»
Ο δήμαρχος, επιπλέον, ενημέρωσε για την προετοιμασία που κάνει η Δημοτική Αρχή για την κατάθεση προτάσεων στις ανοιχτές προσκλήσεις του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013», σε συνέχεια του πλαισίου εφαρμογής των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ), και ζήτησε την στήριξή του.

Ο γενικός γραμματέας ευχαρίστησε τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του για την πραγματοποίηση της συνάντησης στο Δημαρχείο το Σάββατο αργά το απόγευμα.
Τόνισε ότι συνειδητά διέθεσε τους δύο επιστήμονες για τέσσερις μήνες και εφόσον αποδειχθεί ότι η παρουσία τους στο Δήμο Μεσσήνης είναι ωφέλιμη και αποτελεσματική θα εξετασθεί το ενδεχόμενο παράτασης της διάθεσής των. Είναι γεγονός, ότι η πρωτοβουλία που παίρνει η δημοτική αρχή είναι στη σωστή κατεύθυνση και υπέδειξε ότι οι εναλλακτικές καλλιέργειες που θα προταθούν στους αγρότες θα πρέπει να αποτελούν τμήμα της αγροδιατροφικής σύμπραξης σε επίπεδο Περιφέρειας. Πρέπει το γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες του υπουργείου και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για να γίνουν σωστές επιλογές και να δοθούν σωστές κατευθύνσεις και υποστήριξη στους αγρότες μας.
Σχετικά με το ζήτημα των δύο κτημάτων στην Βελίκα και στην Εύα ανέφερε ότι θα περιμένει τις ολοκληρωμένες προτάσεις του δήμου, οι οποίες θα γίνουν σε συνεργασία με το ΤΕΙ Καλαμάτας, και δεσμεύτηκε από την πλευρά του να πράξει το καλύτερο δυνατό ώστε αυτά τα κτήματα να λειτουργήσουν υπέρ του αγρότη και της αγροτουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.
Για το θέμα της δημοτικής αγοράς εξέφρασε την άποψη ότι ως ιδέα είναι καλή και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί πραγματικά να συμβάλλει στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος αλλά και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του καταναλωτή.
Αναφορικά με το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013», τόνισε ότι υποχρέωση όλων των ενδιαφερομένων που θα καταθέσουν φακέλους είναι να συμμορφωθούν προς τις απαιτήσεις της προκήρυξης, και βεβαίως εφόσον οι φάκελοι έχουν την ωριμότητα που προβλέπει το πρόγραμμα, και ο ίδιος από την πλευρά του θα ασκήσει την επιρροή του.

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Μεσσήνης