Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 14:34

Ομιλία Παναγιωτακάκου σε εκδήλωση για τις άδειες χρήσης νερού

Γράφτηκε από την

Είναι μια σημαντική συνάντηση του Δήμου Ευρώτα, με τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας.
Αυτή η μαζική συγκέντρωση δηλώνει την απόφασή μας για μια νέα πορεία που αφορά στην ανάπτυξη και την προοπτική του τόπου μας.
Η σημερινή συζήτηση έχει διττό χαρακτήρα, γιατί αφενός θέλει μέσω του κου Βασ. Παπαδουλάκη της Π.Ε. Λακωνίας να ενημερώσει για το πώς θα κατοχυρωθούν οι άδειες των γεωτρήσεων, αφετέρου μέσω του δήμου μας, να μεταφερθεί το αίτημα των αγροτών μας για αλλαγές στην ΚΥΑ 150559/16-06-2011.
Θέλουμε εξ΄αρχής να τονίσουμε, ότι μπορεί και πρέπει να γίνουν αλλαγές, με στόχους:
Α). την απλοποίηση των διαδικασιών για τη χορήγηση αδειών σε υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού.
Β). Τη δραστική μείωση του κόστους
Θα ήταν εύκολο να ακολουθήσουμε προς το Υ.Π.Α.Α.Τ. μια στείρα αντιπολιτευτική γραμμή και να εκδηλώσουμε ταυτόχρονα τη συμπαράσταση και τη συμπάθειά μας προς τους αγρότες μας.
Θα ήτανεύκολο, ακόμα, να εκδώσουμε ένα καταγγελτικό ψήφισμα για τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, ως γραφειοκρατική και εισπρακτική που σωρεύει επιπλέον βάρη στους συμπολίτες μας.
Να επιλέξουμε το δύσκολο και εργώδη δρόμο τεκμηριωμένων θέσεων προς αλλαγή και καλούμε την ηγεσία του Υ.Π.Α.Α.Τ. για διάλογο και θεσμική κατοχύρωση των προτάσεών μας.
Γνωρίζετε ότι και στο συγκεκριμένο θέμα προσπαθήσαμε μαζί με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις ομάδες παραγωγών, τους Νέους Αγρότες και τις Υπηρεσίες μας, να διατυπώσουμε προτάσεις, για την απλοποίηση των διαδικασιών της διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού.
Ενώσαμε τις φωνές μας, με όλες τις δυνάμεις και συμβάλαμε κι εμείς στο να επιτευχθεί η παράταση εφαρμογής της ΚΥΑ, μέχρι τις 16-06-2012.
Θέλουμε, όμως, αυτό το χρονικό διάστημα να μην είναι μια διαδικασία αδράνειας, ως να μην έρθει ποτέ αυτή η ημερομηνία. Αντίθετα, πρέπει να είναι ημερομηνία διαμόρφωσης και διατύπωσης θέσεων.
Η παράταση της προθεσμίας δείχνει ότι και το Υ.Π.Α.Α.Τ. αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες στην εφαρμογή της ΚΥΑ και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα προβεί σε ουσιαστικές αλλαγές.
Πρέπει, όμως, όλοι να συμφωνήσουμε, ότι :
Απαιτείται, πλέον, η καταγραφή, η αποτύπωση και η διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής μας, με τις πλέον ενδεδειγμένες τεχνοκρατικά λύσεις.
Απαιτείται, πλέον, να σταματήσει με κάθε νόμιμο μέσον κάθε παράνομη δραστηριότητα χρήσης του νερού που αφαιρεί ζωτικές δυνάμεις.
Απαιτείται, πλέον, και η Κυβέρνηση να μεθοδεύσει τις κατάλληλες και αναγκαίες επενδύσεις, για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, με μικρά φράγματα, λιμενοδεξαμενές, κλειστά και ανοικτά συστήματα και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
Η πρωτοβουλία Σκανδαλίδη για το ξεμπλοκάρισμα του κλειστού κυκλώματος του ΤΟΕΒ Τρινάσου είναι έργο πνοής και αναπνοής για την περιοχή μας.
Ως Δήμος Ευρώτα, προτείνουμε προς το Υ.Π.Α.Α.Τ.:
1). Ο δικαιούχος αγρότης να εξυπηρετείται με «ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ» στην κατάθεση φακέλου. Την κατάθεση των φακέλων μπορούν να αναλάβουν οι Δήμοι και συγκεκριμένα η ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.
2). Τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, όπου απαιτούνται, να την αναλάβουν τα Κ.Ε.Π. των Δήμων.
3). Να κατοχυρωθεί θεσμικά στην ΚΥΑ η δυνατότητα ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗΣ των Μ.Π.Ε., όπου απαιτούνται (αν και πιστεύουμε ότι σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται η Μ.Π.Ε., γιατί υπάρχουν άλλες διαδικασίες που κατοχυρώνουν την άδεια χρήσης νερού).
4). Για τις αρδευτικές γεωτρήσεις που έληξαν οι άδεις, καθώς επίσης για στέρνες και πηγάδια, να νομιμοποιούνται απλά, με τη συμπλήρωση εντύπου ανανέωσης.
5). Σε περιπτώσεις που οι αγρότες χρησιμοποιούν μελετητικά γραφεία, να υπάρξει πλαφόν τιμής με ανάρτηση στο διαδίκτυο.
6). Οι Δήμοι να έχουν τη δυνατότητα μαζικής αγοράς ρολογιών και προσφορά στην τιμή κόστους των δικαιούχων.
Δεν πιστεύουμε ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία τον πρώτο λόγο πρέπει να έχει η αγορά και η πίεση των συντεχνιών.
Η δυνατότητα κατοχύρωσης μελέτης μέσω πτυχίου Π.Ε.27 είναι αντιφατική, γιατί σε πολλές περιπτώσεις, ο έλεγχος της συγκεκριμένης μελέτης, πραγματοποιείται από υπαλλήλους – επιστήμονες κατώτερου πτυχίου.
Εμμένουμε και επιμένουμε στην απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση του κόστους.
Δεν είναι κοινοτυπία, αλλά θέση στρατηγικής και προοπτικής, ότι η ανάταση της χώρας θα έρθει μέσα από την επανεκκίνηση του πρωτογενούς τομέα.
Η πολυσυζητημένη και πολυπόθητη ανάπτυξη πρέπει να απαντά:
1. Στην πολιτική διαχείριση του αρδευτικού νερού
2. Στην πολιτική χρήσεων γης
Η ανασυγκρότηση και η ανάπτυξη του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού σε συνθήκες κρίσης, μπορεί να γίνει με μεθοδευμένες στοχεύσεις και πολιτικές επενδύσεων / επιχορηγήσεων / επιδοτήσεων ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ. Το αγροτικό μητρώο και η αποτύπωση και αγροτικού κτηματολογίου μπορεί να δώσει την απαραίτητη εκκίνηση της Περιφερειακής / Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο Δήμος Ευρώτα αγωνιά μαζί σας και θέλουμε να πορευθούμε σε αυτό το δύσκολο δρόμο που άλλοι επέλεξαν και ακύρωσαν την προοπτική ενός ολόκληρου λαού. Εκτός από τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, υπάρχει και η αναπτυξιακή προοπτική που προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε στο Δήμο Ευρώτα.

Ηλίας Παναγιωτακάκος
Αντιδήμαρχος Ευρώτα