Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011 22:04

Ενταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ του βιολογικού Κορώνης επιδιώκει ο Δ. Καφαντάρης

Γράφτηκε από τον
Ενταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ του βιολογικού Κορώνης επιδιώκει ο Δ. Καφαντάρης

Από το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" (ΕΠΠΕΡΑΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος επιδιώκει ο Δήμος Πύλου - Νέστορος να κατασκευάσει το έργο του βιολογικού καθαρισμού και της αποχέτευσης της Κορώνης. Από το ίδιο πρόγραμμα πρόκειται να ολοκληρώσει τα έργα αποχέτευσης στους πρώην Δήμους Πύλου και Μεθώνης, ενώ στον πρώην Δήμο Νέστορος όπου προχωράει ο βιολογικός, "καίει" το ζήτημα των κακοτεχνιών και της ολοκλήρωσης της αποχέτευσης στη Χώρα.
Αυτά σημείωσε στην "Ε" ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης.
Ειδικότερα, για το έργο στην Κορώνη που η τοπική κοινωνία περιμένει εδώ και χρόνια, παρατήρησε ότι «από το τέλος Μαρτίου έχει κατατεθεί στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος πρόταση για μελέτη - κατασκευή συνολικού ύψους 9,5 εκ. ευρώ, που θα εξυπηρετεί 10.000 κατοίκους. Το έργο περιλαμβάνει και τη μονάδα του βιολογικού και τα δίκτυα αποχέτευσης στην πόλη της Κορώνης». Ενημέρωσε, επίσης, πως έχει κατατεθεί προμελέτη που βρήκαν από τον πρώην Δήμο Κορώνης και είναι σε επικοινωνία με το γ.γ. κ. Ανδρεαδάκη για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου. Εξέφρασε την ελπίδα ότι «τέλος Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου θα ενταχθεί».
Οσον αφορά τις επεκτάσεις των δικτύων αποχέτευσης στους πρώην Δήμους Πύλου και Μεθώνης, που αναμένουν την ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ: Στην Πύλο προβλέπεται η ολοκλήρωση των δικτύων στην πόλη και η επέκταση - κατασκευή των δικτύων στη Γιάλοβα, προϋπολογισμού πάνω από 3 εκ. ευρώ. Στη Μεθώνη αναμένεται να επεκταθεί το έργο και να καλύψει όλη την πόλη, με προϋπολογισμό 1,5 εκ. ευρώ.
Εκείνο, όμως, που απασχολεί το Δήμο Πύλου - Νέστορος είναι το έργο της αποχέτευσης στον πρώην Δήμο Νέστορος, στη Χώρα και στο Ρωμανού. Οπως εξήγησε ο δήμαρχος, το έργο που είναι "γέφυρα" στο ΕΣΠΑ δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς η ανάδοχος εταιρεία "Δικτύωση" κήρυξε πτώχευση και έχει σοβαρά προβλήματα - κακοτεχνίες, κυρίως στη Χώρα.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και τη συνέχιση του έργου έχει προγραμματιστεί αύριο σύσκεψη στο δήμο με τη συμμετοχή στελεχών της πρώην ΤΥΔΚ και του μελετητή. «Στόχος είναι να πάμε στον επόμενο και στους επόμενους μειοδότες για να ολοκληρωθεί το έργο και να αντιμετωπιστούν οι κακοτεχνίες. Για να ελεγχθεί το έργο έχουν κληθεί και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος», σημείωσε ο κ. Καφαντάρης.
Το έργο του βιολογικού της Χώρας προχωράει μαζί με τον υποθαλάσσιο αγωγό. Μάλιστα, εγκρίθηκαν 1,3 εκ. ευρώ που οφείλονταν στον ανάδοχο, για να συνεχίσει χωρίς καθυστέρηση το έργο. «    Την άνοιξη του 2012 αναμένεται να παραδοθούν ο βιολογικός και ο υποθαλάσσιος», παρατήρησε ο δήμαρχος.
Τέλος, ο δήμος αναμένεται να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τα έργα των δικτύων αποχέτευσης σε Αμπελόφυτο και Κορυφάσιο, που θα υλοποιηθούν με χρήματα από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Τα λύματα από τα δύο χωριά θα οδηγούνται στο βιολογικό της Χώρας.


NEWSLETTER