Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 21:36

Σε τελική φάση η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου Μεσσήνης

Γράφτηκε από τον
Σε τελική φάση η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου Μεσσήνης

Ανοιχτός είναι πλέον ο δρόμος για το έργο ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Μεσσήνης μετά και την κατακύρωση -από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, στην πρόσφατη συνεδρίασή της- του αποτελέσματος του σχετικού διαγωνισμού. Οριστικός μειοδότης πλέον, με έκπτωση 60,23% επί προϋπολογισμού έργου 1.869.408,86 ευρώ, αναδείχθηκε η Κοινοπραξία Κ.Η. Παπαδόπουλος ΜΕΠΕ – Π. Νικολόπουλος Ε.Ε. Σύμφωνα με την προσφορά της κοινοπραξίας, η δαπάνη του συγκεκριμένου έργου θα ανέλθει, τελικά, σε 750.875,29 ευρώ.

Η δημοτική αρχή εκτιμά ότι τα έργα είναι δυνατόν να ξεκινήσουν είτε στο τέλος της άνοιξης είτε στις αρχές του καλοκαιριού, με την προθεσμία ολοκλήρωσής τους να είναι 8 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Το έργο προβλέπει την επαναδιαμόρφωση και ανάπλαση 9 κεντρικών δρόμων, μεταξύ της οδού Νικολάου Χιώτη, του προαύλιου της Αγίας Αικατερίνης καθώς και της παλιάς αγοράς απέναντι από το Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη. Παρεμβάσεις θα γίνουν, συγκεκριμένα, στις οδούς Μερλοπούλου (από Κολοκοτρώνη έως Ι. Καρατζά), Ερμού (από Πολυτεχνείου έως Μερλοπούλου), Ρήγα Φεραίου, Γεωργιάδου (πεζόδρομος), Φ. Σάρρα (πεζόδρομος), Κορκονικήτα, Ι. Καρατζά, Κολοκοτρώνη και Ιωσήφ Ανδρούσης.

Οι επεμβάσεις -σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του έργου- έχουν σκοπό, α) τη μείωση του πλάτους κίνησης οχημάτων σε κάποιους δρόμους, ώστε να μονοδρομηθούν και να υφίσταται σε αυτούς κίνηση οχημάτων με χαμηλή ταχύτητα, καθώς η άσφαλτος θα αντικατασταθεί με τσιμεντένιους κυβόλιθους, β) την αύξηση του πλάτους κίνησης των πεζών (όσο είναι δυνατό), επίστρωση νέων πλακών, φύτευση, δημιουργία ευχάριστων συνθηκών περιπάτου και σκιάς, αποθαρρύνοντας με τον τρόπο αυτό τη χρήση οχημάτων για μικρές αποστάσεις μέσα στο δίκτυο επέμβασης, γ) την τοποθέτηση ιστών καλλιτεχνικού φωτισμού σε όλο το δίκτυο των οδών και των κοινόχρηστων χώρων καθιστικών πάγκων για ξεκούραση των πεζών, διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου στη Νικολάου Χιώτη και ανάδειξη της προτομής του, δ) την ανάπλαση και διαμόρφωση του προαύλειου χώρου του ναού της Αγίας Αικατερίνης, με δαπεδόστρωση και δημιουργία καθιστικών φωτισμού και πρασίνου, ε) την πλακόστρωση του δημοτικού χώρου της παλαιάς αγοράς απέναντι από το Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη και στ) τον καθορισμό συγκεκριμένων θέσεων στάθμευσης σε όλους τους δρόμους, όπου επιτρέπει το πλάτος τους.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER