Τρίτη, 29 Μαϊος 2018 08:47

Επίτιμος δημότης Τριφυλίας ο Πρ. Παυλόπουλος: Ζήτησε ενότητα για τα μεγάλα εθνικά θέματα 

Γράφτηκε από τον
Επίτιμος δημότης Τριφυλίας ο Πρ. Παυλόπουλος: Ζήτησε ενότητα για τα μεγάλα εθνικά θέματα 

 

Επίτιμος δημότης Τριφυλίας είναι από χθες το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος με έμφαση αναφέρθηκε στη σημασία της ενότητας αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Η ανακήρυξή του έγινε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας παρέδωσε στον κ. Παυλόπουλο το κλειδί της πόλης και αντίγραφο της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία ανάγνωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Καλκαβούρας. Η ανακήρυξη έγινε εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες αναπολώντας και τις παιδικές του αναμνήσεις από τον τόπο.

Στην προσφώνησή του ο δήμαρχος Τριφυλίας μεταξύ άλλων επισήμανε: «Σας υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά στην Κυπαρισσία και είναι ιδιαίτερη τιμή η παρουσία σας για όλη την Τριφυλία. Υποδεχόμαστε τον ανώτατο άρχοντα της ελληνικής πολιτείας την ημέρα της λαμπρής εορτής της χριστιανοσύνης, της Πεντηκοστής. Η πολιτεία και η Εκκλησία στην ιστορική διαδρομή της πατρίδας μας ήταν πάντα συνοδοιπόροι στη σωτηρία του γένους των Ελλήνων. Για το λόγο αυτό η παρουσία σας στον τόπο μας ως σύμβολο ομοψυχίας και ενότητας του έθνους έχει ιδιαίτερη σημασία. Συμπαραστάτης στο σύγχρονο και δίκαιο αγώνα του ελληνικού λαού υπέρ του ανθρωπισμού, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, πηγή πνευματικότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, αποφασιστικού λόγου, υπευθυνότητας, σύνεσης, εξαιρετικού ήθους και προσφοράς, με βαθιά γνώση των πολιτικών και εθνικών θεμάτων, με όλες τις αρετές που σας κοσμούν και υπηρετείτε το κορυφαίο πολιτειακό λειτούργημα, σηματοδοτείτε το αδούλωτο πνεύμα της Ελλάδος. Μας εμπνέετε δύναμη και αποφασιστικότητα για να διατηρούμε ακλόνητο και υψηλό φρόνημα, να κρατάμε ψηλά τη σημαία της πατρίδας μας».

Ο κ. Κατσίβελας απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Παυλόπουλο να επισκεφθεί την Τριφυλία ξανά και σημείωσε καταλήγοντας: «Ο Δήμος Τριφυλίας ως ένδειξη αναγνώρισης, τιμής και ευγνωμοσύνης για την πολύχρονη παρουσία σας και την πολύτιμη συμβολή σας στον πνευματικό και πολιτικό βίο της χώρας, καθώς και την ενωτική σας παρουσία στα δρώμενα του ελληνικού έθνους, σας ανακηρύσσει επίτιμο δημότη Τριφυλίας».

Στην αντιφώνησή του ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι αυτή η τιμή έχει διπλή ιδιαιτερότητα: «Είναι μια μεγάλη τιμή που μου γίνεται εδώ στην Κυπαρισσία, αυτή τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, αλλά έχει και μεγάλη σημασία γιατί ετούτος ο τόπος μού θυμίζει πολλά». Αναπόλησε τα παιδικά του χρόνια λέγοντας ότι η Κυπαρισσία ήταν η αγαπημένη του εκδρομή με τον πατέρα του, ερχόμενος με το τρένο από την Καλαμάτα και βλέποντας τον σιδηροδρομικό σταθμό ήταν σαν να μην έχει περάσει μια μέρα. «Γι’ αυτό ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ρίζες μας, αυτές είναι η κληρονομιά μας» τόνισε. Αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία του τόπου και την ονομασία της Κυπαρισσίας, ενώ μιλώντας για τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης τόνισε: «Οι συμβολισμοί της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος έχουν για εμάς τους Ελληνες, σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, μιαν πραγματικώς εμβληματική σημασία. Και τούτο διότι μας διδάσκουν την αξία της ενότητας ως αναντικατάστατου εφοδίου κατά την εκπλήρωση της εθνικής μας αποστολής... Η ενότητα είναι το κυριότερο όπλο μας στο δρόμο της δημιουργίας, αυτή η ενότητα θα έπρεπε να είναι ένα όπλο στα χέρια της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας... Οσες φορές υπήρξαμε ενωμένοι πετύχαμε πολλά, τα μεγάλα και σημαντικά τα πετύχαμε ενωμένοι και όσες φορές επικράτησε ο διχασμός το πληρώσαμε ακριβά, ακόμη και με κομμάτι του εθνικού μας κορμού». Στάθηκε επίσης στην ανάγκη ενότητας για τα μεγάλα εθνικά θέματα λέγοντας: «Με αρραγή ενότητα στα μεγάλα και σημαντικά πρέπει να υπερασπιστούμε την πατρίδα, πρέπει να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας θέματα, κανείς δεν είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορές στις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις. Στις πραγματικές δημοκρατίες οι διαφορές όχι μόνο είναι θεμιτές, είναι επιβεβλημένες, γιατί η τελική απόφαση αναδεικνύεται μέσα από τη σύνθεση. Ομως στα μεγάλα και σημαντικά, ιδίως σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της πατρίδας μας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας θέματα, η ενότητα είναι απαραίτητη. Αυτή την ενότητα πρέπει ετούτες τις κρίσιμες ώρες να την μεταλαμπαδεύσουμε και στη μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια». Και κλείνοντας υπογράμμισε πως οι εφιάλτες για την Ευρώπη δεν έχουν τελειώσει: «Οι εφιάλτες δεν έχουν τελειώσει, τα μορφώματα του ναζισμού και του φασισμού δυστυχώς αναπτύσσονται ξανά και υπονομεύουν την Ευρώπη επιδιώκοντας τη διάλυσή της. Το μεγάλο μας όπλο των λαών της Ευρώπης, όσων πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό όραμα είναι η ενότητά μας, η αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο, τον άνθρωπο ως πνεύμα».

Νωρίτερα ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε το Δημαρχείο Κυπαρισσίας, όπου για πρώτη φορά έγινε παρουσίαση της τοπικής φορεσιάς, χειροποίητου αντιγράφου του πρωτοτύπου που βρίσκεται στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Μουσείο Ναυπλίου και των Φύλλων Εφημερίδας της Κυβερνήσεως που δείχνουν την ιστορική πορεία της Τριφυλίας. Αναλυτική παρουσίαση έγινε από τη φιλόλογο Κατερίνα Δρούλια, ενώ ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας του προσέφερε καλάθι με τοπικά προϊόντα, το ΦΕΚ με την πρώτη σφραγίδα του Δήμου Κυπαρισσίας το 1861, λεύκωμα της Ακαδημίας Αθηνών για την ελιά, ένα βιβλίο για τον Βελισσάριο Κορένσιο Κυπαρίσσιο ζωγράφο, το έμβλημα και τον τουριστικό οδηγό του δήμου. 

Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Τριφυλία ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε ο δήμαρχος προς τιμήν του στο παραθαλάσσιο κέντρο εστίασης «Αμμος». Στην πρόποσή του εκ μέρους όλων των παρευρισκομένων αλλά και όλων των κατοίκων της Τριφυλίας ευχήθηκε ακλόνητη υγεία και δύναμη ψυχής για το καλό, την ευημερία και την προκοπή της πατρίδας μας.

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του τονίζοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις. Μίλησε για την όμορφη θέα μπροστά του και ανέφερε: «Αυτή είναι η πατρίδα μου, αυτή ήταν και θα παραμείνει πάντοτε, αυτή θα υπερασπιστούμε όχι μόνο γιατί το οφείλουμε στους προγόνους μας, το οφείλουμε στους εταίρους μας, στον πολιτισμό μας, στον δυτικό πολιτισμό. Δεν είμαστε αλαζόνες, πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι,  η Ελλάδα σήμερα είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης στην Ανατολή, η μόνη σταθερή δημοκρατική δύναμη η οποία υπερασπίζεται τον πολιτισμό μας και τον άνθρωπο. Η αποστολή μας ως Ελλήνων υπερβαίνει κατά πολύ τον τόπο μας, αυτός ο τόπος είναι ένα σύμβολο και πρέπει να τον υπερασπιστούμε και για αυτό».

Μεταξύ άλλων στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, οι βουλευτές Πέτρος Κωνσταντινέας και Γιώτα Κοζομπόλη, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, οι δήμαρχοι Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, οι πρώην υφυπουργοί Γιάννης Λαμπρόπουλος και Δημήτρης Κουσελάς, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, οι πρώην δήμαρχοι Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, Κυπαρισσίας Ηλίας Τσίγγανος και Γιώργος Σαμπαζιώτης, ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας» Παναγιώτης Αλευράς, ανώτατοι εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER