Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018 09:16

Επίσπευση ψεκασμών ζητούν στη Μεσσήνη: Ο δάκος εφιάλτης για  τους ελαιοπαραγωγούς

Γράφτηκε από τον

 

Η ανησυχία και ο προβληματισμός που επικρατεί μεταξύ των ελαιοπαραγωγών στον Δήμο Μεσσήνης από τις εξαιρετικά ευνοϊκές για τον δάκο καιρικές συνθήκες του φετινού Ιουνίου, θα εκφραστούν σε επιστολή την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα χθες ότι θα αποστείλει προς κάθε αρμόδιο.

Τα πιο πάνω έντονα συναισθήματα, που θα εκφράζει η εν λόγω επιστολή, μετέφερε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, αλλά και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι. Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε στο σώμα, η ανησυχία εντείνεται καθώς από τους αρμόδιους δεν έχει υπάρξει, μέχρι τώρα, καμία ενημέρωση όσον αφορά το ήδη καθυστερημένο πρόγραμμα των φετινών δακοκτονιών.

Την ευθύνη για την καθυστέρηση αυτή, ορισμένοι από τους συμβούλους, επέρριψαν απευθείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου - “τα χρήματα βρίσκονται στην Περιφέρεια εδώ και δύο μήνες, αλλά αυτοί ασχολούνται με άλλα πράγματα” υποστήριξε ο γραμματέας του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρος Κρασσακόπουλος.

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Δημήτρης Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι σε επικοινωνία που είχε με τους περιφερειακούς φορείς, αυτοί επέρριψαν ευθύνες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μιλώντας για χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ο ίδιος σύμβουλος, εξ άλλου, έκανε λόγο και για έξαρση -από κοινού με τον δάκο- και του εριώδη αλευρώδη στα εσπεριδοειδή, η προσβολή από τον οποίον τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όπως είπε.

Σοβαρό προβληματισμό εξέφρασε επίσης ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Νίκος Ξαρχάκος, υποστηρίζοντας ότι επειδή ήδη “έχουν ξεφύγει οι πληθυσμοί του δάκου” θα πρέπει η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας να γνωστοποιήσει άμεσα το χρονοδιάγραμμα των ψεκασμών, διαφορετικά να ενημερώσει τους παραγωγούς πότε και πώς θα πρέπει να ψεκάσουν οι ίδιοι τα ελαιόδεντρά τους.

“Δεν έχει καν δημοπρατηθεί η δακοκτονία” δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης, που κι αυτός επισήμανε ότι η ΔΑΟΚ θα πρέπει ήδη να είχε ενημερώσει τον κόσμο να ξεκινήσει ιδιωτικούς ψεκασμούς για τον δάκο.

“Θα φτάσουμε να νοσταλγούμε την περυσινή περίοδο της ξηρασίας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Αθανασόπουλος, από τη μείζονα μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, προσθέτοντας ότι “δεν είναι δυνατόν, στον βωμό της επίτευξης οικονομίας να θυσιάζεται η παραγωγή”.

Β.Γ.Μ.