Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 15:46

Στενότερες σχέσεις με Σιάν επιθυμεί η Καλαμάτα

Στενότερες σχέσεις με Σιάν επιθυμεί η Καλαμάτα

Η Καλαμάτα επιθυμεί την προσέγγιση με τη Σιάν και είναι έτοιμη για στενότερες σχέσεις στον τουρισμό, τις επιχειρήσεις, τις εξαγωγές ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα, τη συνεργασία στον πολιτιστικό και μορφωτικό τομέα.

Αυτό το μήνυμα έδωσε στη Σιάν, την αδελφή πόλη της Καλαμάτας στην Κίνα, αποστολή, την οποίαν αποτελούν ο Δημήτρης Δημόπουλος δημοτικός σύμβουλος ως επικεφαλής, ο Θανάσης Βασιλόπουλος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Μεσσηνίας και αντιδήμαρχος Καλαμάτας και ο Βαγγέλης Ξυγκώρος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Η αντιπροσωπεία επισκέπτεται τη Σιάν, που είναι μια μεγαλούπολη 12.000.000 κατοίκων, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε ο Δήμος της Σιάν στο Δήμο Καλαμάτας το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το δήμο, η καλαματιανή αποστολή μετέχει σε συνάντηση του Μηχανισμού Διεθνούς Κοινής Διάσκεψης Πόλεων (MIJC) κατά μήκος της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού, που η Σιάν έχει συστήσει. Η πρωτοβουλία αυτή, στην οποία μετέχει ο Δήμος Καλαμάτας, υφίσταται προκειμένου να αναπτύξουν οι συμμετέχουσες πόλεις διαρκείς και αμοιβαίως επωφελείς ανταλλαγές και συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, της παιδείας και της αστικής ανάπτυξης, έτσι ώστε να οικοδομήσουν κοινή ανάπτυξη και ευημερία μέσω της κοινής διαβούλευσης.

Η υποδοχή της οποίας τυγχάνει η αποστολή της Καλαμάτας είναι εξαιρετική. Το βράδυ της Πέμπτης δόθηκε δεξίωση καλωσορίσματος και ο δήμαρχος της Σιάν Shangguang Jiqing παρέθεσε δείπνο. Μάλιστα, ο δήμαρχος -που κατέχει το αξίωμα του υφυπουργού- συνάντησε τα μέλη της αποστολής της Καλαμάτας και τα διαβεβαίωσε ότι νιώθει υποχρέωσή του να επισκεφθεί την Καλαμάτα, αδελφή πόλη στην οποία δεν έχει έλθει τόσα χρόνια και θα το πράξει το Νοέμβριο φέτος.

Χθες, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Καλαμάτας Δ. Δημόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό στο πλαίσιο της διάσκεψης, αφού προβλήθηκε βίντεο 5 λεπτών του Δήμου Καλαμάτας, ώστε οι μετέχοντες Κινέζοι, εκπρόσωποι της Σιάν και άλλων πόλεων, καθώς και οι δεκάδες μετέχοντες από 10 και πλέον ευρωπαϊκές (Βουλγαρία, Ιταλία, Κύπρο, Σερβία, Σλοβενία κ.ά.) και άλλες χώρες να γνωρίσουν την Καλαμάτα και την περιοχή της. Σημειώνεται πως στη διάσκεψη παρίστατο και κυβερνητικός αξιωματούχος, ανώτερος του δημάρχου, που μίλησε. Ακολούθησαν συναντήσεις των μελών της καλαματιανής αποστολής με επιχειρηματίες της Κίνας, σχετικά με τα ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα της Καλαμάτας, όπως ελαιόλαδο και ελιές ΠΟΠ Καλαμάτα και οι επαφές συνεχίσθηκαν επί τουριστικών ζητημάτων.

Το βράδυ, αναμενόταν να πραγματοποιηθεί ιδιαίτερη συνάντηση του δημάρχου της Σιάν με τα μέλη της αποστολής από την Καλαμάτα