Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2018 13:11

Πέντε δήμοι της Μεσσηνίας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα WiFi4EU

Γράφτηκε από τον
Πέντε δήμοι της Μεσσηνίας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα WiFi4EU

Πέντε δήμοι της Μεσσηνίας υπάχθηκαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα WiFi4EU, στόχος του οποίου είναι η ανάπτυξη δικτύων wi-fi σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, ώστε να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερα σημεία με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των πρώτων 2.800 δήμων από την Ευρωπαϊκή Ενωση που έλαβαν κουπόνια WiFi4EU -ύψους 15.000 ευρώ το καθένα- περιλαμβάνονται οι Δήμοι Καλαμάτας, Δυτικής Μάνης, Οιχαλίας, Πύλου – Νέστορος και Τριφυλίας.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα τα οποία ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά την πρώτη πρόσκληση της εν λόγω πρωτοβουλίας, ο συνολικός προϋπολογισμός της οποίας ανήλθε σε 42.000.000 ευρώ.

Οι 2.800 επιλεγέντες δήμοι -μεταξύ των οποίων και οι 5 ΟΤΑ στη Μεσσηνία- θα έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν σημεία wi-fi σε δημόσιους χώρους, όπως δημαρχεία, βιβλιοθήκες, μουσεία, πάρκα, πλατείες και άλλους χώρους δημόσιου ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι, όπως γνωστοποίησε σχετικά η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Μαρίγια Γκαμπριέλ, θα υπάρξουν τρεις επιπλέον προσκλήσεις στις οποίες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι δήμοι που δεν έλαβαν κουπόνι αυτή τη φορά. Η δεύτερη πρόσκληση θα ξεκινήσει στις αρχές του 2019.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης -μεταξύ 7 και 9 του περασμένου Νοεμβρίου- υπέβαλαν αιτήσεις συνολικά 13.000 δήμοι της Ε.Ε., από τους οποίους οι 268 ήταν από την Ελλάδα. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπήρξε αποτελεί το γεγονός ότι μέσα στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα από την ενεργοποίηση της πρώτης πρόσκλησης είχαν υποβάλει αίτηση 4.000 δήμοι.

Συνολικά, περίπου 8.000 δήμοι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορέσουν να επωφεληθούν από αυτό το καθεστώς έως το 2020.

Β.Γ.Μ.

 


NEWSLETTER