Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 10:28

Επιστημονική συνάντηση για την ελαιοκαλλιέργεια από το Δήμο Μεσσήνης

Γράφτηκε από τον
Επιστημονική συνάντηση για την ελαιοκαλλιέργεια από το Δήμο Μεσσήνης

 

 

Συνάντηση επιστημονικών, αυτοδιοικητικών και αυτοδιοικητικών φορέων για την εξεύρεση ουσιαστικής λύσης στα προβλήματα της ελαιοπαραγωγής που έχουν κορυφωθεί την φετινή χρονιά επιδιώκει να συγκαλέσει στη Μεσσήνη ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, πριν τα Χριστούγεννα - όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, χθες το μεσημέρι, στο Δημαρχείο.

“Η ενημέρωσή μου αναφέρει ότι πλέον οι ελαιοπαραγωγοί έχουν περάσει από το στάδιο της απόγνωσης στο στάδιο του εφιάλτη, γι’ αυτό και αποφάσισα να αναλάβει ο δήμος μας αυτή την πρωτοβουλία” σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, γνωστοποιώντας ότι θα απευθυνθεί στο επιστημονικό προσωπικό του ΤΕΙ Πελοποννήσου και του Ινστιτούτου Ελαίας, προκειμένου να μετάσχουν σε μια ανοιχτή εκδήλωση, όπου θα αναλυθούν οι κίνδυνοι και θα επιδιωχθεί να εξευρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος στην ελαιοπαραγωγή.

“Με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην φετινή ελαιοπαραγωγή πρέπει να ασχοληθεί η επιστημονική κοινότητα του νομού μας. Εχουμε πανεπιστήμια, έχουμε ινστιτούτα και τα στελέχη τους είναι αυτά που πρέπει να ενημερώσουν, να αναζητήσουν λύσεις και να προτείνουν τι πρέπει να γίνει. Γίνεται λόγος για επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Ομως, αυτή την στιγμή, ο κάθε παραγωγός κάνει ό,τι θεωρεί σωστό για να προστατέψει τα δέντρα του, χωρίς να γνωρίζει τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στην επόμενη παραγωγή” σημείωσε ο Γ. Τσώνης.

Οπως εξήγησε, προκειμένου οι παραγωγοί να μην λαμβάνουν αντιφατικές, κάποιες φορές, οδηγίες για το πώς θα προστατέψουν τα δέντρα τους, ο Δήμος Μεσσήνης αναλαμβάνει να διοργανώσει την εν λόγω συνάντηση -προσκαλώντας σε αυτήν, εκτός από το επιστημονικό δυναμικό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του νομού μας, παραγωγούς και επιχειρηματίες από τον τομέα του ελαιολάδου, καθώς και τους δημάρχους της Μεσσηνίας:

“Θα κληθούν οι πάντες, προκειμένου αφ’ ενός να εξηγήσουν στον κόσμο τι συμβαίνει και αφ’ ετέρου να αναζητήσουν λύσεις” επισήμανε ο δήμαρχος.

“Είναι ανούσιο να περιοριζόμαστε να εκτοξεύουμε βολές ο ένας στον άλλον για το ποιος έχει την ευθύνη που φτάσαμε σε αυτή την κατάληξη” συνέχισε ο Γ. Τσώνης ο οποίος δεσμεύτηκε, παράλληλα ότι αν από τη συνάντηση προκύψει η ανάγκη για την εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο την εξεύρεση τρόπου αντιμετώπισης των προβλημάτων στην ελαιοπαραγωγή -μεταξύ των οποίων ο δάκος και η αυξημένη δραστηριότητα του γλοιοσπόριου- θα αναλάβει ο Δήμος Μεσσήνης να καλύψει την απαιτούμενη δαπάνη:

“Αν χρειαστεί θα προκηρύξουμε ακόμα και διεθνή διαγωνισμό για την εκπόνηση της μελέτης, αν αποφασιστεί ότι πρέπει να γίνει μια τέτοια μελέτη” σημείωσε.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER