Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 09:21

Ανθρώπινα δράματα που μένουν στο σκοτάδι: 133 οι άστεγοι στην Καλαμάτα, σύμφωνα με τον Δήμο

Γράφτηκε από την
Ανθρώπινα δράματα που μένουν στο σκοτάδι: 133 οι άστεγοι στην Καλαμάτα, σύμφωνα με τον Δήμο

Το ανθρώπινο δράμα μιας οικογένειας σε υπόγειο σπιτιού κοντά στο κέντρο της Καλαμάτας ανέδειξε η "Ε" τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μια μητέρα με τα δύο της παιδιά έχουν βρει στέγη σε αυτό. Ζουν με ένα σεντόνι για πόρτα χωρίς ρεύμα και νερό και τα δύο παιδιά κοιμούνται πάνω σε χαρτόνια. Λίγο διάστημα μετά γίναμε μάρτυρες της δυστυχίας ενός άλλου ανθρώπου, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο μαζί με το σκύλο του σε οικόπεδο στην οδό Αριστοδήμου, πίσω από το Ζουμπούλειο, με μόνη προφύλαξη μερικά χαρτόκουτα.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Καλαμάτας Σαράντος Μαρινάκης με δηλώσεις του στο IONIAN TV ανέφερε ότι για το Σεπτέμβριο ο αριθμός των αστέγων κρίθηκε πως αγγίζει τους 133, ενώ 75 με 80 άτομα εξυπηρετούνται στο συσσίτιο του δήμου και το Κοινωνικό Παντοπωλείο υποστηρίζει σταθερά 25 οικογένειες. Βέβαια, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο αριθμός των αστέγων δεν είναι μεγαλύτερος.

Χθες το πρωί λίγο μετά τις 9 μια μαυροφορεμένη γυναίκα (φωτο) μάζευε τις κουβέρτες της μέσα σε ένα χαρτόκουτο, καθώς φάνηκε ότι ξημερώθηκε στο ύπαιθρο έξω από το αμφιθέατρο "Αλ. Κουμουνδούρος" του Διοικητηρίου από την πλευρά της Αριστομένους. Κάτω αριστερά στη φωτογραφία φαίνεται και ένα γκαζάκι που υποδεικνύει ότι πρόκειται για άστεγη και κοιμάται όπου βρίσκει. Και δεν είναι η μόνη προχωρημένης ηλικίας που κοιμάται όπου βρει, καθώς στην άλλη φωτογραφία διακρίνεται ένας ηλικιωμένος άνδρας τον οποίο κατά διαστήματα οι περιπατητές βλέπουν να κοιμάται σε παγκάκια του Πάρκου Σιδηροδρόμων.

 

ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΜΕ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ

Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους επιβιώνουν γιατί οι περίοικοι τους πηγαίνουν νερό, φαγητό και μερικά πράγματα. Οσο για τις προνοιακές δομές του Δήμου Καλαμάτας, συνήθως ενημερώνουν για τα επιδόματα που δικαιούται κάποιος ο οποίος θα απευθυνθεί στις υπηρεσίες, όπως και για τα προγράμματα όπου μπορούν να ενταχθούν και να έχουν κοινωνική φροντίδα. Κυρίως οι πολίτες αυτοί, επί το πλείστον οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, αλλά και άστεγοι, ενημερώνονται για το αν δικαιούνται το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης ή κάποια προνοιακά επιδόματα, ενώ ο δήμος αναλαμβάνει και τη διεκπεραίωση της διαδικασίας. Η κοινή εμπειρία πάντως έχει αποδείξει ότι ακόμα κι έτσι λύση δεν δίνεται, γιατί μπορεί ο ίδιος ή η ίδια η άστεγη να αρνηθεί την ενημέρωση και να μην συνεργαστεί. Επίσης, δεν είναι όλοι όσοι χρειάζονται βοήθεια δεκτικοί στο να αποδεχτούν συμβουλές και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ενώ, όπως και στην περίπτωση της οικογένειας στο υπόγειο αναζητήθηκαν και ευθύνες από την εισαγγελέα για τις ενέργειες των κοινωνικών υπηρεσιών.

 

ΥΠΝΩΤΗΡΙΟ ΑΣΤΕΓΩΝ

Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι στην Καλαμάτα από το 2012 είχε συζητηθεί κατ’ επανάληψη ενδεχόμενη λειτουργία ενός ξενώνα, που θα μπορεί να φιλοξενεί και αστέγους οι οποίοι είναι περαστικοί από την πόλη, καθώς από τότε οι ανάγκες απαιτούσαν τη δημιουργία μιας τέτοιας δομής, ωστόσο δεν εξασφαλίστηκαν χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα. Αυτό όμως που δεν έγινε στην Καλαμάτα με τους τουλάχιστον 133 αστέγους, βρέθηκε τρόπος να γίνει το 2016 στα Χανιά της Κρήτης. Εκεί, ο οικείος δήμος άνοιξε υπνωτήριο αστέγων το οποίο στεγάζεται σε δημοτικό κτήριο που φιλοξενούσε παλιότερα τη Φιλαρμονική. Δομή αστέγων λειτουργεί ο οικείος δήμος και στη Λάρισα όπου εκτός από υπνωτήριο λειτουργεί και ως κέντρο ημέρας παρέχοντας τροφή σε αυτούς που βρίσκουν καταφύγιο στο χώρο, ενώ άλλοι πηγαίνουν μόνο για να βρουν φαγητό.

 

ΑΠΟΚΟΥΜΠΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

Στο Δήμο Καλαμάτας και τη Μεσσηνία γενικότερα σε επιτακτική ανάγκη για τη στέγαση κάποιας δύστυχης ύπαρξης θα ανταποκριθεί η Μητρόπολη Μεσσηνίας, που ουκ ολίγες φορές αποδέχεται την παράκληση υπηρεσιών να φιλοξενήσει στο Ασυλο Ανιάτων ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Ομως, το Ασυλο δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως αποκούμπι και δεν πρέπει επίσης να παραβλέπουμε ότι πέρα από τις αυξημένες ανάγκες των καιρών για τη φροντίδα των αστέγων είναι και πολλοί υπερήλικοι οι οποίοι απομένουν μόνοι, κι αυτό απαιτεί επιπλέον τη λειτουργία ενός εξειδικευμένου κέντρου για υπερήλικους.

Ν.Κ.


NEWSLETTER