Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2020 19:27

Απάντηση Βασιλόπουλου για τα πλατάνια

Γράφτηκε από την
Απάντηση Βασιλόπουλου για τα πλατάνια

Με αφορμή σχετικά σχόλια της “Ε”, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αναφορικά με σχόλιο που δημοσιεύτηκε για τις ρίζες των πλατάνων, οι οποίες "σηκώνουν" τις πλάκες πεζοδρομίου σε ορισμένα σημεία της Καλαμάτας, επισημαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν φυτευτεί χιλιάδες δένδρα στην Καλαμάτα, σε κατάλληλες θέσεις, και είναι αναμενόμενο να συμβεί -σε πολύ μικρό ποσοστό- διόγκωση των πλευρικών ριζών, στην προσπάθεια του δένδρου να στηριχθεί στατικά και να βρει θρεπτικά στοιχεία μέσω του ριζικού του συστήματος.

Οπωσδήποτε, αυτό δεν αποτελεί αιτία για τη δαιμονοποίηση της φύτευσης δένδρων σε αστικό περιβάλλον, η οποία έχει πολύ θετικές επιπτώσεις στην καλή διαβίωση του ανθρώπου. Επίσης, δεν πρέπει να αποτελεί αιτία για τη δαιμονοποίηση της φύτευσης δένδρων πλατάνου (μεταξύ πολλών άλλων ειδών που φυτεύουμε στην Καλαμάτα).

Ο πλάτανος ικανοποιεί ως είδος και τα 10 επιστημονικά κριτήρια φύτευσης, της Κηποτεχνίας, μάλιστα δε είναι δένδρο που όλοι επιζητούν τη δροσιά του το καλοκαίρι, αλλά κάποιοι ενοχλούνται το χειμώνα διότι είναι φυλλοβόλο. Τα φυλλοβόλα, όμως, επιτρέπουν στον ήλιο να ζεσταίνει τον γύρω τους χώρο κατά τη χειμερινή περίοδο, το δε καλοκαίρι παρέχουν δροσισμό, ενώ αποτελούν και δείκτες εποχών.

Ο Δήμος Καλαμάτας θα εξακολουθήσει να φυτεύει δένδρα, τα οποία ομορφαίνουν την πόλη και συμβάλλουν στην εξασφάλιση θερμικής άνεσης το καλοκαίρι, αποτελώντας παράγοντα εξισορρόπησης της κλιματικής αλλαγής, ενώ η ύπαρξή τους έχει και άλλες θετικές επιπτώσεις (απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα, απορρόφηση μικροσωματιδίων και σκόνης, παροχή οξυγόνου κ.λπ.).

Φυσικά, όπου υπάρχει πρόβλημα με τις ρίζες και τη μετατόπιση πλακών πεζοδρομίου ή κυβολίθων προς τα άνω, θα υπάρξει σχετική παρέμβαση διευθέτησης, με κατάλληλο τεχνικώς τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται και ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα, όπως συνέβη πριν από μερικούς μήνες στην οδό Σιδηροδρομικού Σταθμού (ανατολικό πεζοδρόμιο)».


NEWSLETTER