×

Προειδοποίηση

Joomla\CMS\Cache\Storage\FileStorage::_deleteFolder JFolder: :delete: Δεν ήταν δυνατόν να διαγραφεί ο φάκελος. Διαδρομή: [ROOT]/cache/com_k2
Τρίτη, 19 Μαϊος 2020 19:02

“Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας” για τη Μαραθόλακκα

Γράφτηκε από την
“Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας” για τη Μαραθόλακκα

“Μπορεί οι κυβερνήσεις να αλλάζουν, περιφερειάρχες και δήμαρχοι το ίδιο, αλλά το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Ταΰγετο και στη Μαραθόλακκα συνεχίζεται”, παρατηρεί σε ανακοίνωσή της η “Λαϊκή Συσπείρωση” στο Δήμο Καλαμάτας, με επικεφαλής τον Δημήτρη Οικονομάκο.

Εκτιμά ότι “η Καλαμάτα ουσιαστικά βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να συνεχίζεται η εναπόθεση των σκουπιδιών του δήμου μας στον Ταΰγετο” και προσθέτει: “Το ίδιο είχε γίνει 2-3 φορές επί δημαρχίας Νίκα, όπου ο τότε περιφερειάρχης κ. Τατούλης του έδινε το χαρτί της έκτακτης ανάγκης για να εξαπλώνεται ουσιαστικά ο σκουπιδότοπος. Γιατί αυτό γίνεται τόσα χρόνια. Από τη διαχείριση των σύμμικτων απορριμμάτων που γίνεται, λαμβάνεται ένα ποσοστό μικρότερο του 5% ανακυκλώσιμων υλικών και ένα 30 με 35% των σύμμικτων διαχωρίζεται ως οργανικό και γίνεται κομπόστ κακής ποιότητας, που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους κήπους του δήμου, γιατί περιέχει μεγάλη ποσότητα γυαλιού. Ας ελπίσουμε και ας αγωνιστούμε κάποια στιγμή να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της Μαραθόλακκας. Το υπόλοιπο 60% δεματοποιείται και ενώ έπρεπε με βάση και τη σύμβαση να απομακρύνεται, αποτίθεται στη Μαραθόλακκα. Με την πάροδο του χρόνου το εξωτερικό περίβλημα των δεμάτων αποσυντίθεται, άλλωστε είναι μικρή η διάρκεια που αυτό διατηρείται, αλλά και με τη βοήθεια των αγριογούρουνων αυτό γίνεται πολύ γρηγορότερα. Αποτέλεσμα, η δημιουργία μιας χωματερής στη Μαραθόλακκα, η οποία κάθε φορά με τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης συνεχώς επεκτείνεται. Για αυτό και δόθηκε η «έκτακτη ανάγκη», για να μεγαλώσει και άλλο ο χώρος για τις δεματοποιημένες μπάλες που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 10.000!”.


Αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για το περιβάλλον που ψηφίστηκε στη Βουλή εν μέσω πανδημίας, το οποίο χαρακτηρίζει «Αρμαγεδδώνα για το περιβάλλον», αναφέρει ότι σ’ αυτό “επιδιώκεται «διά πυρός και σιδήρου» η ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ομίλους εταιρειών που πιέζουν και διεκδικούν να ενισχυθεί με νόμους και κυβερνητικές αποφάσεις η ολοκληρωτική εκχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων στον ιδιαίτερα κερδοφόρο τομέα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων”.
Η “Λαϊκή Συσπείρωση” υποστηρίζει ότι “το πρόβλημα με τα απορρίμματα στην Καλαμάτα, όπως και στην Πελοπόννησο, είναι ένα προμελετημένο έγκλημα που βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του”, μιλάει για “εγκληματικές οι ευθύνες της Ε.Ε, των μέχρι τώρα κυβερνήσεων” και χαρακτηρίζει “συνένοχες τις δημοτικές και την περιφερειακή αρχή”. Αναφέρει ότι “οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας δεν αρθρώνουν τον παραμικρό λόγο, γιατί συμφωνούν με την ανταποδοτικότητα και την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων”.
Προτείνει, μεταξύ άλλων, διαχείριση των απορριμμάτων από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση και προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα.
Ειδικότερα για τη Μαραθόλακκα προτείνει: “Να παρθούν άμεσα αντιπυρικά μέτρα προστασίας με όλα τα σύγχρονα μέτρα, με όποιο κόστος, υπό την επίβλεψη της Πυροσβεστικής γιατί πρόκειται για μια βραδυφλεγής βόμβα που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες αν ξεκινήσει από εκεί πυρκαγιά ή από την ευρύτερη περιοχή. Μόλις ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση πρέπει να γίνει άμεσα αποκατάσταση του χώρου με επιστημονικούς όρους και όχι όπως έγινε από την Περιφέρεια η αποκατάσταση της παλιάς χωματερής που ήδη έχει ξεφτίσει. Να υπάρξει δέσμευση της κυβέρνησης, της Περιφέρειας, του δήμου ότι θα υπάρξει μεταφορά των δεμάτων από το χώρο και όχι θάψιμό τους σε αυτό το χώρο. Ακόμα περιμένουμε το έγγραφο της ΤΕΡΝΑ που δεσμεύεται για αυτό…”.
Τέλος, αναφέρει ότι η “προστασία του περιβάλλοντος και το σταμάτημα του εγκλήματος που συντελείται στον Ταΰγετο, πρέπει να γίνει υπόθεση των σωματείων, ολόκληρου του εργατικού κινήματος, των συλλόγων,των χωριών του Ταϋγέτου και του λαού της πόλης μας”.


NEWSLETTER