Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 18:52

Λαϊκή Συσπείρωση: Καταγγέλλουν τις συνεδριάσεις διά… τηλεφώνου

Γράφτηκε από την

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στους δήμους της Μεσσηνίας, πλην Καλαμάτας, καταγγέλλουν την τακτική των δημοτικών αρχών για διεξαγωγή των δημοτικών συμβουλίων μέσω τηλεφώνου με πρόφαση τον κορονοϊό. Και απαιτούν την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου σε διά ζώσης συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι “από τη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας οι δημοτικές πλειοψηφίες «κρύβονται» πίσω από τηλεφωνικά (ή ηλεκτρονικά μέσω μέιλ) «δημοτικά συμβούλια», όπου πρακτικά ο πρόεδρος του Δ.Σ. τηλεφωνεί στα μέλη και τους ζητεί να ψηφίσουν πάνω στα θέματα που φέρνει η πλειοψηφία. Ούτε συζήτηση, ούτε διευκρινίσεις, ούτε αντίθετες γνώμες και ζύμωση. Ενα σκέτο ναι/όχι/παρών”.
Τασσόμενοι υπέρ της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών παρατηρούν πως “η πείρα από μια σειρά δήμους λέει ότι εν μέσω πανδημίας και με αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, τα Δ.Σ. γίνονταν με τηλεδιασκέψεις, όπου όλες οι παρατάξεις μπορούσαν να εκφράσουν τις απορίες, τη γνώμη και τις απόψεις τους για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, να βάλουν θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο και μετά από ολοκληρωμένη συζήτηση κατέληγαν στην αντίστοιχη ψηφοφορία. Τα δημοτικά συμβούλια δεν είναι γκάλοπ για να γίνονται τηλεφωνικά! Οι αποφάσεις που λαμβάνονται επηρεάζουν τη ζωή χιλιάδων δημοτών!”.
Εκτιμούν ότι “ειδικά τώρα, που ανοίγουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, μαγαζιά, έστω και με προφυλάξεις, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο διά ζώσης σε κατάλληλα επιλεγμένο χώρο και με όλα τα μέτρα προστασίας. Να γίνει συζήτηση για θέματα που οι δημοτικές πλειοψηφίες και μειοψηφίες δεν έχουν πει κουβέντα, όπως η πυροπροστασία, η καταστροφή των αγροτών από τον καύσωνα, τα μέτρα στήριξης που πρέπει να πάρουν οι δήμοι για να στηρίξουν τους εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό και τα μικρομάγαζα, την επαναλειτουργία των δημόσιων δομών εκπαίδευσης και τόσα άλλα”.
Ζητούν “να ελεγχθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο όλες οι «αποφάσεις» που πήραν οι δημοτικές πλειοψηφίες με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο διεξαγωγής των «συμβουλίων»” και απαιτούν “την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου σε διά ζώσης συνεδρίαση”.
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι σύμβουλοι με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”: Σοφία Αποστολοπούλου, Πύλου - Νέστορος. Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, Μεσσήνης. Σαράντος Κουκούμης, Τριφυλίας. Κώστας Ρεϊτζόπουλος, Οιχαλίας. Πέτρος Ταβουλαρέας, Δυτικής Μάνης.