Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012 11:03

Κατά πλειοψηφία το Τεχνικό Πρόγραμμα

Γράφτηκε από την

ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 18,6 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ



Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Μεσσήνης. Η αντιπολίτευση καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα επισημαίνοντας ότι τα έργα τα οποία προτείνονται δεν έχουν μελετηθεί σωστά, ενώ δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες κάθε δημοτικής ενότητας. Επίσης επεσήμαναν ελλείψεις, όπως την πρόβλεψη ποσού για κοινωνικά προγράμματα, καθώς και την απουσία εγγραφής στο Τεχνικό Πρόγραμμα έργων όπως αυτό της αξιοποίησης του αεροδρομίου της Τριόδου, αλλά και του αθλητικού κέντρου στο Δρακονέρι. Κριτική άσκησαν και για τα λιγοστά χρήματα για τη συντήρηση αγροτικών δρόμων.
Ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος απάντησε ότι κανείς δεν ήθελε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα λιτότητας, αλλά χωρίς εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις, η μόνη προοπτική ανάπτυξης που δίνεται είναι μέσα από τα έργα του ΕΣΠΑ.
Την εισήγηση του Τεχνικού Προγράμματος, το ύψος του οποίου ανέρχεται σε 18.681.975 ευρώ, έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σπύρος Κοντοθανάσης. Σημειώνεται ότι τα περίπου 11 εκατ. ευρώ αφορούν εγγραφές εγκεκριμένων από το ΕΣΠΑ έργων.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Τζώρτζης ρώτησε τον αντιδήμαρχο Σπύρο Κοντοθανάση τι ποσοστό απορρόφησης είχαν κονδύλια από το ΕΣΠΑ, καθώς και η ΣΑΤΑ. Οταν ο αντιδήμαρχος του απάντησε ότι δεν είναι έτοιμος για να απαντήσει, ρώτησε πώς γίνεται να μη γνωρίζουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες τι ρυθμούς απορρόφησης είχαν οι εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις, και παρόλα αυτά να προχωρούν στη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος για την επόμενη χρονιά. Οπως ανέφερε αναζήτησε και ο ίδιος τα ποσοστά απορρόφησης, αλλά οι Τεχνικές Υπηρεσίες τον έστελναν στην Οικονομική Υπηρεσία για στοιχεία και από την Οικονομική Υπηρεσία, πίσω στις Τεχνικές Υπηρεσίες! Ο κ. Τζώρτζης ζήτησε ακόμη από τον δήμαρχο μεγαλύτερη διεκδίκηση κονδυλίων για αναπτυξιακά έργα που θα ωφελήσουν τους αγρότες του δήμου, ώστε να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Επεσήμανε επίσης την απουσία των προέδρων των χωριών, την οποία ερμήνευσε ως διαμαρτυρία για τον παραγκωνισμό τους από τις αποφάσεις για το τι έργα χρειάζονται στην περιοχή τους.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Κώστας Σπυρόπουλος, δήλωσε ότι η αξιοποίηση του αεροδρομίου της Τριόδου είναι ένα αναπτυξιακό έργο, που όμως δεν εγγράφεται στο πρόγραμμα, ενώ επεσήμανε πως θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην αγροτική οδοποιία και σε άλλα θέματα καθημερινότητας.
Απαντώντας ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος έκανε λόγο για την ανάγκη να αποκτήσει θεσμοθετημένους πόρους η τοπική αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να μην εξαρτάται από τις κρατικές χρηματοδοτήσεις. Επεσήμανε επίσης ότι το ποσοστό απορρόφησης είναι ένα πράγμα σχετικό, ενώ ανέφερε πως έγκαιρα η δημοτική αρχή δεν προχώρησε στην υλοποίηση των έργων που η χρηματοδότησή τους προβλέπονταν από ιδίους πόρους, γιατί είδε ότι δεν υπήρχε η οικονομική υποστήριξη από το κράτος.
Τέλος, ο δήμαρχος τόνισε πως στα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου, καθώς και η αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αλλά απέφυγε να τα εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμα, γιατί δεν υπάρχουν ακόμη εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και ο επίτροπος θα τα απέκλειε.

Ν.Κ.