Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020 09:03

Καλαμάτα: Από το Σαββατοκύριακο οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Ιστορικό Κέντρο και Ναυαρίνου

Γράφτηκε από τον

 

Ομόφωνα ενέκρινε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας τις προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Ιστορικό Κέντρο και στην οδό Ναυαρίνου, που θα εφαρμοσθούν άμεσα από αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η αντιπολίτευση εξέφρασε επιφυλάξεις για τις ρυθμίσεις στη Ναυαρίνου και ειδικά για την κίνηση και προς τις δύο κατευθύνσεις μεταξύ Ακρίτα και Αύρας, τονίζοντας ότι εκτός από την πεζοδρόμηση στο τμήμα Φαρών και Ακρίτα θα πρέπει να μονοδρομηθεί η παραλιακή λεωφόρος μέχρι την οδό Καρακούση.

 

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

 

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος υποστήριξε ότι προτιμήθηκε η διπλή κατεύθυνση ώστε να εξυπηρετούνται καθημερινώς οι 500 επιβάτες του αστικού ΚΤΕΛ που πάνε με λεωφορείο το βράδυ στην Παραλία.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης "Πρότυπος Δήμος" Ανδρέας Καραγιάννης ζήτησε να πεζοδρομηθούν και οι οδοί Μητροπέτροβα και Αντωνοπούλου. Ζήτησε επίσης να μονοδρομηθεί με κατεύθυνση προς την Ανατολή η οδός Ναυαρίνου από την Ακρίτα έως την Καρακούση.

Ο επικεφαλής της παράταξης "Καλαμάτα μπροστά" Βασίλης Κοσμόπουλος επεσήμανε ότι η εισήγηση για τη Ναυαρίνου δεν ταυτίζεται με καμία από τις 8  προτάσεις του συγκοινωνιολόγου Κώστα Ζέκου και πρότεινε μονοδρόμηση του τμήματος από Ακρίτα μέχρι Αύρας ή Καρακούση.

Η επικεφαλής της παράταξης "Καλαμάτα ξεκινάμε" Μαρία Οικονομάκου επεσήμανε τα προβλήματα στη διασταύρωση Μακεδονίας και Θεμιστοκλέους και πρότεινε να τοποθετηθούν παλλόμενοι σηματοδότες.

Ο επικεφαλής της παράταξης "Ανοιχτός Δήμος" Μανώλης Μάκαρης είπε ότι το όριο των 30 χιλιομέτρων την ώρα πρέπει να επεκταθεί σε όλη την πόλη. Ο κ. Μάκαρης είπε επίσης ότι θα προκληθεί κομφούζιο στη συμβολή των οδών Ηρώων και Ναυαρίνου, καθώς είναι δύσκολο να στρίβουν τα λεωφορεία.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης "Καλαμάτα μπροστά" Γιάννης Χριστόπουλος τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί πεζόδρομος από τον "Βυθό" έως το "Φιλοξένια" ώστε να μην μαλώνουν πεζοί και ποδηλάτες στο πεζοδρόμιο. Είπε επίσης ότι πρέπει να κοπούν τα χορτάρια στον ποδηλατόδρομο από το Μέγαρο Χορού έως το νέο Δημαρχείο.

Ο σύμβουλος της παράταξης "Καλαμάτα μπροστά" Δημήτρης Φαββατάς ανέφερε ότι πρέπει να απαγορευτεί η κυκλοφορία των ποδηλάτων στο νότιο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου από τον "Βυθό" έως το "Φιλοξένια".

Ο εκπρόσωπος της Τροχαίας Καλαμάτας, αστυνόμος Νίκος Σινάπης γνωμοδότησε θετικά για τις ρυθμίσεις και σημείωσε ότι θα υπάρχει αστυνόμευση για τη σωστή εφαρμογή των αποφάσεων.

 

ΟΔΟΣ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν προβλέπουν:

- Πεζοδρόμηση της οδού Ναυαρίνου μεταξύ οδών Φαρών και Ακρίτα από τις 8 μ.μ. έως τις 2 π.μ. 

- Μονοδρόμηση της οδού Ναυαρίνου μεταξύ οδών Ηρώων και Αύρας με κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Δύση από τις 8 μ.μ. έως τις 2 π.μ. και ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας στα 30 χιλιόμετρα την ώρα και απόδοση της νότιας λωρίδας (που εφάπτεται του πεζοδρομίου και του ποδηλατόδρομου) προς χρήση από πεζούς και ποδηλάτες. Ισχύς του προσωρινού μέτρου έως τις 15-9-2020.

- Μονοδρόμηση των οδών Αύρας (προς Νότο) και Μεσογείων (προς Βορρά). Η ισχύς του προσωρινού μέτρου είναι έως τις 30-9-2020.

 

ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ

Επίσης προβλέπεται:

- Στο Ιστορικό Κέντρο πεζοδρόμηση όλων των δρόμων (οδοί Αιπύτου - Ηφαίστου - Ιθώμης - Αγίου Ιωάννου - Παπάζογλου), που περικλείονται μεταξύ των οδών Υπαπαντής - Τζάνε - Νέδοντος - 23ης Μαρτίου.

- Στους κάθετους της οδού Αριστομένους πεζοδρόμηση όλων των κάθετων δρόμων (Καπετάν Κρόμπα, Πολυβίου, Αναπλιώτη), που περικλείονται μεταξύ των οδών Σφακτηρίας - 23ης Μαρτίου - Νέδοντος - Κολοκοτρώνη. Η τροφοδοσία των καταστημάτων θα επιτρέπεται από τις 7 έως τις 10 π.μ.  και από τις 4 έως τις 6 μ.μ. Ισχύς του προσωρινού μέτρου έως τις 30-11-2020.