Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 09:06

Καλαμάτα: Ικανοποίηση Βασιλόπουλου για το αντιπλημμυρικό στο Νέδοντα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Ικανοποίηση Βασιλόπουλου για το αντιπλημμυρικό στο Νέδοντα (βίντεο)

Τη χαρά του για την απόφαση του υπουργού Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή να αναθέσει στον "Μορέα" με ενεργοποίηση άρθρου της σύμβασης παραχώρησης, το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο  του Δήμου Καλαμάτας, με 79 εκ. ευρώ, εξέφρασε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

Σε δηλώσεις του στην “Ε” επεσήμανε ότι “είναι πολύ σημαντικό, είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτή την εξέλιξη. Ενα μεγάλο έργο που έρχεται να λύσει οριστικά το πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή μας”. Κι ενημέρωσε ότι την Παρασκευή 25 του μήνα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο με στελέχη του υπουργείου, “ώστε να συζητήσουμε αναλυτικά για το τι πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα”.

Χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του για τη θετική εξέλιξη με το αντιπλημμυρικό του “Μορέα” ο Θαν. Βασιλόπουλος σημείωσε: “Από την έναρξη της θητείας μας ως νέα δημοτική αρχή είχαμε βάλει αυτό το θέμα σε προτεραιότητα. Ηταν ένα από τα δύο ζητήματα που συνεχώς πήγαινα στο υπουργείο Υποδομών. Αυτό και ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Είχαμε δει ότι είχε προχωρήσει, το προηγούμενο 6μηνο είχε προχωρήσει αρκετά. Κάποια στιγμή στα μέσα Ιουλίου το θέμα είχε σταματήσει λίγο να κινείται, αλλά εμείς είχαμε τις πληροφορίες ότι θα ολοκληρωθεί. Ολοκληρώθηκε λοιπόν, υπέγραψε ο υπουργός.

Ξεκινάμε μ’ ένα έργο 79 εκ. ευρώ, που αφορά έναν κλειστό οχετό ανάντι και κατάντι του περιφερειακού δρόμου, οριοθέτηση των ρεμάτων όλων, όπου περνάει -πάρα πολύ σημαντικό αυτό γιατί εμείς θα λάβουμε έτοιμες μελέτες για να κάνουμε παρεμβάσεις- και βέβαια οριοθέτηση του Νέδοντα με διαπλάτυνση, εκβάθυνση και ό,τι άλλο χρειάζεται. Ενα μεγάλο έργο που έρχεται να λύσει οριστικά το πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή μας. Βέβαια μένει εκτός ένα τμήμα από την αρχική μελέτη που είχε γίνει, το οποίο θα συμπληρωθεί μετά, μόλις ξεκινήσει η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Και αυτό το τμήμα είναι στην αρχή, στο Πήδημα. Είναι πολύ σημαντικό, είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτή την εξέλιξη. Την παρακολουθούσαμε στενά, πολλές φορές είχαμε επικοινωνήσει και τηλεφωνικά με το υπουργείο γι’ αυτό το θέμα και προσωπικά είχα δει όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού και πλέον την Παρασκευή 25 του μήνα θα συναντηθούμε εδώ στο Δημαρχείο της πόλης με στελέχη του υπουργείου, ώστε να συζητήσουμε αναλυτικά για το τι πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα.

Εκείνο που μου έχουν ζητήσει από το υπουργείο, ο γενικός διευθυντής κ. Καρνέσης, σε επικοινωνία που είχα μαζί του την Παρασκευή και σήμερα, είναι να τρέξουμε γρήγορα τις διαδικασίες για ό,τι χρειάζεται για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μας για τη μελετητική ετοιμότητα και για το τι προβλέπεται να γίνει, παρατήρησε: “Μελετητικά το είχαμε δει ότι έχει τρέξει 3 μήνες πριν που είχε πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη εδώ στο Δημαρχείο. Υπάρχουν βέβαια κάποιες λεπτομέρειες και κάποιες διευθετήσεις και το ρέμα Κερεζένια κάποιες αλλαγές ήθελε, αλλά όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν. Ολες αυτές οι παρεμβάσεις, ένα τεράστιο έργο στο Νέδοντα, και θα αλλάξει προφανώς εικόνα ο Νέδονας και αισθητικά και λειτουργικά. Θα μπορεί πλέον να δεχθεί το αντιπλημμυρικό της Παναγίτσας, που δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, διότι δεν υπάρχει η παροχετευτικότητα στο Νέδοντα, δεν έχει γίνει η οριοθέτηση. Μετά μπορεί να γίνει και αυτό το αντιπλημμυρικό και βέβαια να λύσουμε όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται στην πόλη μας, όταν έχουμε πολλές βροχές. Για παράδειγμα θα πιάσουμε το ρέμα στο Φραγκοπήγαδο από νωρίτερα, το ρέμα στην οδό Βαγγέλη Δράκου, όλα αυτά θα τα πιάσουμε από νωρίτερα, οπότε θα λυθούν τα προβλήματα”.

Ο δήμαρχος επιβεβαίωσε ότι “η συγκεκριμένη παρέμβαση θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης. Αυτό δίνει μία ευελιξία, οπότε μπορεί πραγματικά ο εργολάβος μιας και το έργο θα το υλοποιήσει ο “Μορέας”, να μπει άμεσα και να το υλοποιήσει”.

Για την έναρξη και την ολοκλήρωση του έργου ανέφερε: “Ναι, θεωρώ ότι μέσα στο 2021 θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις. Ελπίζουμε πραγματικά το 2022 - 2023 να τελειώσει, θα είναι πολύ μεγάλη χαρά για μας αυτό, να έχει ολοκληρωθεί αυτή η παρέμβαση πριν τελειώσει η θητεία μας. Αυτό το τεράστιο αντιπλημμυρικό που πραγματικά θα τοποθετήσει την πόλη μας σε μια άλλη κατηγορία ασφαλείας”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER