Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2020 13:39

Καλαμάτα: Αντιδράσεις μειοψηφιών για “μεταγραφές” Βασιλόπουλου

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Αντιδράσεις μειοψηφιών για “μεταγραφές” Βασιλόπουλου


Η δήλωση του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου ότι συζητάει μόνο με συμβούλους που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και όχι με συμβούλους που ανήκουν σε παρατάξεις, προκειμένου να ενταχθούν ή να συνεργαστούν με τη δημοτική αρχή, προκαλεί αντιδράσεις σε παρατάξεις των μειοψηφιών και περιορίζει τη δεξαμενή των συνεργαζομένων.

Αυτό αφορά κυρίως την περίπτωση του συμβούλου της παράταξης Τζαμουράνη - πρώην αντιδημάρχου Ανδρέα Καραγιάννη, που φερόταν ως σίγουρος να συνεργαστεί με τη δημοτική αρχή και να αναλάβει τη θέση του προέδρου της ΔΕΥΑΚ. Αυτή η περίπτωση έχει απομακρυνθεί, αν δεν έχει ακυρωθεί κιόλας, καθώς ο Ανδρ. Καραγιάννης δεν φέρεται διατεθειμένος να αποχωρήσει από την παράταξή του, ενώ φήμες κάνουν λόγο για βέτο που τέθηκε προς το πρόσωπό του από στελέχη της δημοτικής αρχής.
Ετσι η ένταξη στη δημοτική αρχή συμβούλων που δείχνουν διάθεση να ανεξαρτητοποιηθούν, περιορίζεται κατά πρώτο λόγο στο πρόσωπο του συμβούλου της παράταξης Μαρίας Οικονομάκου Γιάννη Ζαφειρόπουλου και κατά δεύτερο στη Μαρία Αγγελή από την παράταξη Μάκαρη. Αυτό περιορίζει τις δυνατότητες του δημάρχου να χρίσει νέους αντιδημάρχους ή να αναβαθμίσει σε θέση προέδρου νομικού προσώπου τον ανεξαρτητοποιηθέντα (από την παράταξη Μ. Οικονομάκου) και βασιλικότερο του βασιλέως Παύλο Κλάδη κι έναν από την παράταξη Αλειφέρη, Τάσο Αγγελή ή Αναστάση Σκοπετέα, στη θέση της επικεφαλής της - αντιδημάρχου που θα παραιτηθεί, όταν θα αναλάβει διοικήτρια στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Η δήλωση του δημάρχου έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Μαρίας Οικονομάκου (σε ραδιοφωνική συνέντευξη) που έχει χάσει έναν και πάει για απώλεια και δεύτερου συμβούλου και του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλη Μάκαρη, που σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για πρόσκληση αποστασίας από τον δήμαρχο Καλαμάτας προς συμβούλους παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Χαρακτηριστικά αναφέρει: “Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 διενεργήθηκαν με βάση το νόμο 4623/2019 (νόμος «Κλεισθένης»), ο οποίος καθιέρωσε την απλή αναλογική, η οποία παρέχει ουσιαστικά τη δυνατότητα επακριβούς αποτύπωσης της τοπικής κοινωνίας στο Δημοτικό Συμβούλιο εξασφαλίζοντας αναλογική εκπροσώπηση των δημοτικών παρατάξεων. Οι πολλαπλές -εκ των υστέρων- ριζικές τροποποιήσεις του συγκεκριμένου νόμου επέφεραν όχι μόνο αναδρομική αλλοίωση της βούλησης του εκλογικού σώματος, αλλά του τρόπου διοίκησης των δήμων. Ετσι, με πρόσχημα την «κυβερνησιμότητα» των δήμων, οι τροποποιήσεις Θεοδωρικάκου προσέδωσαν δοτή δημαρχιακή πλειοψηφία στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των δήμων και στις κρίσιμες επιτροπές αυτών (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) οι οποίες προικίστηκαν με υπερεξουσίες αφού εκχωρήθηκαν σε αυτές ξεκάθαρες και βαρύνουσας σημασίας αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο δήμαρχος Καλαμάτας -ακολουθώντας την προσφιλή τακτική αρκετών δημάρχων- προχωρά ένα βήμα πιο πέρα θέλοντας να ελέγξει και το Δημοτικό Συμβούλιο. Απηύθυνε κάλεσμα αποστασίας προς τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης -προσφέροντάς τους μάλιστα και θέσεις διοίκησης- με σκοπό τον πλήρη έλεγχο και του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι πλέον «ηλίου φαεινότερον» ότι ο κ. Βασιλόπουλος ποτέ δεν είχε ως σκοπό την εποικοδομητική συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων, αλλά στόχευσε και στοχεύει στην αποδυνάμωση των υγιών αντιπολιτευτικών φωνών.
Η παράταξή μας «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες» καταδικάζει απερίφραστα την συγκεκριμένη πρακτική του δημάρχου Καλαμάτας που οδηγεί στην αποψίλωση της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο. Ολες οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης οφείλουν να καταδικάσουν παρομοίως τη συγκεκριμένη πρακτική”.
Γ.Σ.


NEWSLETTER