Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013 10:15

Οικονομική Επιτροπή Δήμου Καλαμάτας: Διαπαραταξιακές βολές κατά Τατούλη για τα πρόστιμα

Οικονομική Επιτροπή Δήμου Καλαμάτας: Διαπαραταξιακές βολές κατά Τατούλη για τα πρόστιμα




Ευθύνες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και την Περιφερειακή Ενωση Δήμων, για το αδιέξοδο που εξακολουθεί να υφίσταται στο θέμα διαχείρισης των σκουπιδιών, επιρρίφθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας.
Οι σχετικές επισημάνσεις έγιναν από τους επικεφαλής των ελασσόνων μειοψηφιών Σταμάτη Μπεχράκη και Νίκο Φωτέα, αλλά και τον τ. αντιδήμαρχο Οικονομικών Δημήτρη Μπούχαλη.


Αφορμή έδωσε το νέο πρόστιμο των 10.000 ευρώ που επέβαλε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στον Δήμο Καλαμάτας, για τον χώρο μεταφόρτωσης απορριμμάτων, στην περιοχή του πεδίου βολής του στρατοπέδου, δίπλα στον Νέδοντα.
Η επιτροπή ενέκρινε την άσκηση ένδικων μέσων κατά της απόφασης της Περιφέρειας. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία - με επικεφαλής το σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρο Μπρεδήμα και Δημήτρη Φαββατά αντίστοιχα να ψηφίζουν λευκό, κατηγορώντας τον δήμο ότι διαχρονικά έχει χειριστεί λάθος το θέμα των απορριμμάτων, με συνέπεια να καλείται να καταβάλει και τρίτο πρόστιμο μέσα σε λίγο σχετικά χρονικό διάστημα.
"Η Περιφέρεια επιβάλλει πρόστιμα σε δήμους οι οποίοι δεν έχουν ακόμα άλλον τρόπο να διαχειριστούν τα απορρίμματά τους, ενώ η ΠΕΔ από την πλευρά της δεν έχει θέσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα στην Περιφέρεια, ώστε να υπάρξει λύση" σημείωσε ειδικότερα ο Στ. Μπεχράκης.
"Οι ευθύνες ανήκουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στον τελματωμένο διαγωνισμό της" είπε ο Ν. Φωτέας, προσθέτοντας ότι για να καλύψει την αδυναμία της η Περιφέρεια επιβάλλει πρόστιμα. Καταλόγισε όμως και πολιτική ευθύνη στον δήμαρχο Καλαμάτας -ως πρόεδρο της ΠΕΔ- ότι δεν έχει συζητήσει με τον περιφερειάρχη το θέμα, έτσι ώστε να τον θέσει προ των ευθυνών του:
"Ως εδώ και μη παρέκει, πρέπει κάποιος να στείλει το μήνυμα στην Περιφέρεια, δεν μπορεί να σέρνεται το θέμα" παρατήρησε ο Ν. Φωτέας.

Η ΜΕΣΣΗΝΗ

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί ερώτηση του Στ. Μπεχράκη προς το μέλος της Επιτροπής Γιάννη Καμβυσίδη -τ. αντιδήμαρχο, αρμόδιο για την καθαριότητα- ο οποίος απαντώντας είπε ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι ο μόνος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που καλείται να καταβάλει πρόστιμα για μεταφόρτωση απορριμμάτων αφού έχει κλείσει τον ΧΑΔΑ στη Μαραθόλακκα, τη στιγμή που γειτονικοί δήμοι πιθανότατα εξακολουθούν να λειτουργούν χωματερές -δίπλα στη θάλασσα, μάλιστα, όπως είπε- χωρίς καμία συνέπεια.
"Αν νομίζετε ότι ο Δήμος Μεσσήνης εξακολουθεί να πηγαίνει σκουπίδια στην παραλία της Μεσσήνης, τότε ο Δήμος Καλαμάτας θα πρέπει να του θέσει το θέμα, αφού ο Μεσσηνιακός Κόλπος είναι η κοινή μας θάλασσα" παρατήρησε ο Στ. Μπεχράκης.
"Γνωρίζετε εσείς άλλους δήμους που δεν χρησιμοποιούν χωματερές;" παρατήρησε ο Γ. Καμβυσίδης, δηλώνοντας ότι το πρόβλημα ενός δήμου δεν λύνεται "καρφώνοντας" -όπως είπε- άλλους δήμους.
"Αν όντως χρησιμοποιείται η χωματερή στην παραλία της Μεσσήνης δεν είναι θέμα ''καρφώματος'' αντέτεινε ο Ν. Φωτέας, ενώ ο Στ. Μπεχράκης δήλωσε πως εφόσον ισχύει η κατάσταση αυτή "τασσόμαστε στο πλευρό των δημοτών της Μεσσήνης, για να μην πηγαίνουν τα σκουπίδια στην παραλία τους".

"ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ"

Για "θέατρο παραλόγου" μίλησε από την πλευρά του ο τ. αντιδήμαρχος Δ. Μπούχαλης - "κάποιοι κλείνουν τις χωματερές τους και άλλοι εξακολουθούν να τις λειτουργούν, αλλά οι οικολογούντες φαίνεται ότι ενδιαφέρονται μόνο για τον Ταΰγετο και όχι για τον Μεσσηνιακό Κόλπο" παρατήρησε. Οπως σημείωσε, από τη μια πλευρά κλείνουν οι ΧΑΔΑ και από την άλλη δεν επιτρέπεται να βγουν σκουπίδια από την Περιφέρεια".
Την έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ της ΠΕΔ και της Περιφέρειας πάνω στο συγκεκριμένο σοβαρό πρόβλημα επισήμανε για μία ακόμα ο Στ. Μπεχράκης, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα προσωποποίησης των ευθυνών στον περιφερειάρχη. "Ευθύνες υπάρχουν και στις δύο πλευρές, στην Περιφέρεια, αλλά και στους δήμους" είπε.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θ. Μπρεδήμας εξέφρασε την θέση ότι "κάθε δήμος είναι ανεξάρτητη οντότητα και αυτός θα πρέπει να χειρίζεται τα θέματα στην περιοχή του". Αφησε επίσης να εννοηθεί ότι η συζήτηση ενδεχομένως αποσκοπεί στο να επιρριφθούν ευθύνες αποκλειστικά στην αιρετή Περιφέρεια. "Διαβλέπω προσπάθεια προς άλλη κατεύθυνση. Αν τα πρόστιμα επιβλήθηκαν υπηρεσιακά, ας μην προσωποποιείται η κατάσταση" είπε.
Τέλος, ο Δ. Φαββατάς, σημείωσε ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει λάβει αδειοδότηση από το ΓΕΣ για τη χρήση του χώρου στο πεδίο βολής ως χώρου μεταφόρτωσης των σκουπιδιών, καθώς αυτό θα προϋπέθετε περιβαλλοντική μελέτη, η οποία όμως δεν μπορεί να υπάρξει μιας και είναι υποχρεωτικό να αναφέρεται σε αυτή ο τελικός χώρος διάθεσης - που όμως δεν υφίσταται.
Β.Γ.Μ.