Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020 16:24

Οριοθέτηση αναδασμού εντός των Δ.Ε. Ανδανίας, Μελιγαλά και Οιχαλίας

Οριοθέτηση αναδασμού εντός των Δ.Ε. Ανδανίας, Μελιγαλά και Οιχαλίας

Την πρόταση οριοθέτησης αναδασμού εντός των Δ.Ε. Ανδανίας, Μελιγαλά και Οιχαλίας ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας. Και εξουσιοδότησε τη δήμαρχο Παναγιώτα Γεωργακοπούλου για τις περαιτέρω ενέργειες.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ντονάς σημείωσε, αναλυτικά: “Η περιοχή του σχεδίου του αναδασμού εκτείνεται νότια του οικισμού Διαβολιτσίου Δ.Ε. Ανδανίας, δυτικά έως τα όρια του οικισμού Στενύκλαρος Δ.Ε. Μελιγαλά, ανατολικά έως τα όρια της Κοινότητας Μερόπης Δ.Ε. Οιχαλίας και φτάνει έως βόρεια της περιοχής του Σταθμού Σκάλας Δ.Ε. Μελιγαλά. Εχει συνολικό εμβαδόν περίπου 30.405 στρέμματα. Από αυτά, το 72,32% είναι ακάλυπτες (χέρσες) εκτάσεις και το 27,68% ελαιοκαλλιέργειες. Τα προγράμματα αναδασμού όπου έχουν εφαρμοστεί έως τώρα, έχουν αποδείξει ότι αποτελούν σημαντικό μέτρο της πολιτικής της γης, το οποίο χρησιμοποιείται τόσο για την ενίσχυση της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας και του αγροτικού εισοδήματος, καθώς και για μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη, η οποία συμπεριλαμβάνει την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα.
Η δημοτική αρχή παρέδωσε στους ενδιαφερόμενους προέδρους χάρτη μεγέθους Α0, για να αναρτήσουν την περιοχή μελέτης στο τοπικό κατάστημα, ενώ παράλληλα ζήτησε από τους προέδρους τη γνωμοδότησή τους, επιπλέον της απαιτούμενης διαδικασίας και όσον αφορά την κοινότητά τους. Το επόμενο στάδιο ήταν να συγκεντρωθούν οι γνωμοδοτήσεις των προέδρων για κάθε μία από τις
κοινότητες που αφορούν την περιοχή μελέτης του αναδασμού. Σε σύνολο 22 κοινοτήτων που περιλαμβάνονται στην περιοχή πρότασης οι 19 ήταν θετικές και οι 3 αρνητικές (Ζευγολατιό, Μαντζάρι, Κωνσταντίνοι). Αυτό σημαίνει σχεδόν καθολική αποδοχή της πρότασης του αναδασμού από τις κοινότητες. Μαζί με τις γνωμοδοτήσεις συγκεντρώθηκε και ο ικανός αριθμός υπευθύνων δηλώσεων από ιδιοκτήτες που επιθυμούν την έναρξη της διαδικασίας του αναδασμού στη συγκεκριμένη περιοχή και αυτές ανέρχονται στον αριθμό των 35. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να ξεκινήσει η όλη διαδικασία και βάσει των οδηγιών του Τμήματος Τοπογραφίας και Αναδασμών της Π.Ε. Μεσσηνίας θα πρέπει τουλάχιστον 20 ιδιοκτήτες από την περιοχή μελέτης να δηλώσουν ότι θέλουν να γίνει ο αναδασμός”.
Οσον αφορά τα επόμενα στάδια της διαδικασίας ο αντιδήμαρχος ενημέρωσε πως περιλαμβάνουν: “Τοπογράφηση όλης της περιοχής και να οριστούν οι πίνακες ιδιοκτησιών, καθώς και η οριοθέτηση των ρεμάτων που υπάρχουν στην περιοχή για τον κίνδυνο πλημμύρας. Ο πίνακας ιδιοκτησιών θα αναρτηθεί και μέσα σε ένα μήνα όλοι οι ιδιοκτήτες θα δηλώσουν εγγράφως εάν θέλουν τελικά να προχωρήσει ο αναδασμός. Μετά το μήνα εάν παραπάνω από το 50% των δηλώσεων των ιδιοκτητών θέλουν να προχωρήσει ο αναδασμός θα ξεκινήσει η διαδικασία. Η διαδικασία διαμοιρασμού της γης σε περίπτωση αναδασμού: Ο κάθε ιδιοκτήτης κάνει μια δήλωση επιθυμίας, το λεγόμενο πλεονέκτημα, στο οποίο και μπορεί το
νέο τμήμα που θα πάρει να είναι πάνω σε παλιά θέση του αναδασμού. Οταν έχει περισσότερα από ένα κομμάτια, πάλι μέσω του πλεονεκτήματος, μπορεί να δηλώσει σε ποια από τις παλαιές θέσεις θέλει το νέο του τμήμα (το ίδιο ισχύει εάν έχει κάποιο οίκημα μέσα). Ενα τμήμα με ελιές μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο κομμάτι (χέρσο) μεγαλύτερης έκτασης και χωρίς ελιές. Αυτό που όμως πρέπει τελικά να ξέρουν όλοι είναι ότι θα συσταθεί μια επιτροπή αναδασμού, η οποία και θα έχει τον τελικό λόγο όλων των αποφάσεων για τον διαμοιρασμό της γης”.