Τετάρτη, 06 Ιανουαρίου 2021 16:29

Δήμος Καλαμάτας: Συντονιστική Επιτροπή για τον εορτασμό των 200 χρόνων

Γράφτηκε από την

Συντονιστική Επιτροπή και Ομάδες Εργασίας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 ορίστηκαν στο Δήμο Καλαμάτας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο, ο σχεδιασμός του για τις επετειακές εκδηλώσεις έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, έχοντας ως στόχο να αποπνέει το οραματικό στοιχείο για το μέλλον της περιοχής και ταυτόχρονα να διασφαλίζει την υλοποίησή του, δεδομένων των συνθηκών της υγειονομικής κρίσης, με αβέβαιο τον χρονικό ορίζοντα λήξης.
Την Πρωτοχρονιά του 2021 ο δήμος κήρυξε την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων στην πλατείας 23ης Μαρτίου, με την αποκάλυψη μαρμάρινης πλάκας με τη φράση “Απαντες πνέομεν πνοήν ελευθερίας”, από την επιστολή της Μεσσηνιακής Γερουσίας.
Οι ενέργειες του δήμου στηρίζονται σε συνεργασίες που θα διασφαλίζουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με εξειδικευμένους επιστήμονες και με τη συνδρομή των σχολών της “Φάρις” και του ΔΗΠΕΘΕΚ.
Τις επόμενες μέρες θα δοθεί μέσω της ιστοσελίδας του δήμου η δυνατότητα επικοινωνίας με τους πολίτες και φορείς, για την κατάθεση προτάσεων εκ μέρους τους, σε ειδικό έντυπο που έχει σχεδιαστεί για το σκοπό αυτό.
Στην παρούσα φάση και με δεδομένο ότι μέχρι 31 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και θα ξεκινήσει η υλοποίηση των επιμέρους δράσεων, ο δήμος ανακοίνωσε:
1) Τη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής “Καλαμάτα 2021”, με αντικείμενο: την επεξεργασία, ζύμωση και ολοκλήρωση των προτάσεων του επιχειρησιακού σχεδίου, την αξιολόγηση νέων προτάσεων, την παρακολούθηση υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου, τον συντονισμό των Ομάδων Εργασίας, την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, την μητρόπολη Μεσσηνίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ιδρύματα, τοπικούς φορείς και συλλόγους. Η Επιτροπή απαρτίζεται από: Τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο (πρόεδρος). Τον αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη (συντονιστής του εγχειρήματος Καλαμάτα 2021). Τον πρόεδρο της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτη Λύρα. Την διευθύντρια Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του δήμου Παναγιώτα Κουράκλη. Τον Σωτήριο Μπόλη, εκπρόσωπο του φορέα “Πριμαρόλια ΑΜΚΕ” για την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου “Καλαμάτα 2021”.
2) Τη σύσταση των ακόλουθων Ομάδων Εργασίας:
α) Επετειακού στολισμού και εορταστικών εκδηλώσεων με αντικείμενο: Υφος και μηνύματα της εκστρατείας ενημέρωσης και προβολής. Τρόποι συμμετοχής των πολιτών - επιχειρήσεων. Επιλογή στοιχείων, μέσων, χώρων εορτασμού και εκδηλώσεων.
β) Επιστημονικής έρευνας και τεκμηρίωσης με αντικείμενο: Διπλωματία - αναζήτηση επιστολής Μεσσηνιακής Γερουσίας, διπλωματικών και ιστορικών εγγράφων και τεκμηρίων, αξιοποίηση πηγών, ανάδειξη προσωπικοτήτων, αξιολόγηση, πολιτιστικών, κοινωνικών και οικονομικών διεργασιών που καθόρισαν την Καλαμάτα και την περιοχή μας στην πορεία των 200 χρόνων. Αγροδιατροφή- γαστρονομία.
Τα βασικά μέλη των Ομάδων Εργασίας θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Στη συνέχεια θα συμπληρώνονται με κατάλληλες ειδικότητες για την αντιμετώπιση όλων των πτυχών των ερευνητικών και επιστημονικών απαιτήσεων των σχεδιαζόμενων δράσεων.