Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 11:47

Αποκατάσταση ζημιών στο σπήλαιο Κουφιέρου ζητεί ο Καφαντάρης

Γράφτηκε από την
Αποκατάσταση ζημιών στο σπήλαιο Κουφιέρου ζητεί ο Καφαντάρης

Την αποκατάσταση των ζημιών στο σπήλαιο Κουφιέρου ζητεί ο τέως δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

Προτείνει στον δήμαρχο Παναγιώτη Καρβέλα ο δήμος να συνεργαστεί άμεσα με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού και στο πλαίσιο σύναψης προγραμματικής σύμβασης να υλοποιήσει τις απαιτούμενες μελέτες, ώστε να γίνει η αποκατάσταση των ζημιών και η προστασία του μνημείου.
Ειδικότερα, ο Δ. Καφαντάρης αναφέρει: “Στην Τοπική Κοινότητα Παλαιού Λουτρού της Δ.Ε. Νέστορος του δήμου μας υπάρχει ένα πανέμορφο, αλλά και συνάμα ιστορικό σπήλαιο του Κουφιέρου με το καταπληκτικό εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων. Η «Σπηλιά του Κουφιέρου» υπήρξε τόπος κατοίκησης από την 5η προ Χριστού χιλιετία, αλλά και καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής ως και την Επανάσταση του 1821. Κατά την περίοδο των Ορλωφικών μάλιστα βρήκαν μέσα σε αυτό μαρτυρικό θάνατο πολλοί Ελληνες χριστιανοί. Σήμερα η ευρύτερη περιοχή έχει αναγνωριστεί από το κράτος ως αρχαίο μνημείο και κάθε χρόνο την επισκέπτεται (μαζί με το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται στο χώρο και ανεγέρθη το 1923) πλήθος κόσμου από την περιοχή, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οπως είναι γνωστό εδώ και δύο χρόνια υπάρχει πρόβλημα στη στατικότητα κάποιων σημείων στο εσωτερικό του σπηλαίου. Ως δημοτική αρχή είχαμε ξεκινήσει συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για την καταγραφή πιθανών κινδύνων από καταπτώσεις βράχων και φυσικά την εξεύρεση προσαρμοσμένων λύσεων για την αντιμετώπισή τους, με γνώμονα πάντα την ασφαλή διέλευση των επισκεπτών στον χώρο. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η δική σας συνάντηση και αυτοψία στο χώρο με τον καθηγητή Νικόλαο Δεπόντη στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019. Το συγκεκριμένο σπήλαιο, ως αρχαιολογικό μνημείο, ανήκει στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού που εδρεύει στην Αθήνα και η οποία έχει ως αρμοδιότητα την προστασία, ανάδειξη και διαχείριση των σπηλαίων.
Προτείνουμε ως δημοτική παράταξη, όπως άμεσα ο δήμος μας συνεργαστεί με τη συγκεκριμένη υπηρεσία στα πλαίσια σύναψης προγραμματικής σύμβασης, η οποία πρέπει να έρθει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο με το αντίστοιχο ποσό, για την υλοποίηση των απαιτούμενων μελετών που θα χρειαστούν, ώστε να γίνει η αποκατάσταση των ζημιών και η προστασία του μνημείου, όπως ήδη έχουμε κάνει ως δήμος και σε άλλα μνημεία του τόπου μας (Κάστρο Κορώνης, Μεθώνης κ.λπ.). Πρέπει να δράσουμε άμεσα όλοι μαζί για τη διάσωση του σπηλαίου και να το εντάξουμε στον γενικότερο σχεδιασμό της προβολής των μνημείων του τόπου μας. Κάθε καθυστέρηση λειτουργεί σε βάρος της ιστορίας του τόπου μας”.


NEWSLETTER