Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021 10:44

Καθυστερεί η επιλογή αναδόχου για τροποποίηση ΓΠΣ Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Καθυστερεί η επιλογή αναδόχου για τροποποίηση ΓΠΣ Καλαμάτας

Συνεχίζονται οι διαδικασίες για την επιλογή αναδόχου μελετητή για την εκπόνηση μελέτης εντοπισμένων τροποποιήσεων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας, με προϋπολογισμό 74.083,42 ευρώ.

Χθες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου ενέκρινε κατά πλειοψηφία την παράταση ισχύος των οικονομικών προσφορών των δύο ενδιαφερόμενων αναδόχων για 6 μήνες, για το συνοπτικό διαγωνισμό επιλογής αναδόχου εκπόνησης της συγκεκριμένης μελέτης, ενώ έχει επιλεγεί προσωρινή ανάδοχος η εταιρεία Encodia Σύμβουλοι Μηχανικοί ΕΠΕ.
Την παράταση και τις σημειακές - εντοπισμένες τροποποιήσεις καταψήφισε ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης, ο οποίος ζήτησε να ξαναϊδωθεί στην ευρύτητά του το θέμα του ΓΠΣ. Από την ψηφοφορία απείχε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Χριστόπουλος, επισημαίνοντας τη θέση του επικεφαλής της παράταξης Βασίλη Κοσμόπουλου για ολοκληρωμένη πρόταση για σημαντικές παρεμβάσεις, μετά την απόρριψη του ΓΠΣ.
Ο κ. Τζαμουράνης μίλησε για ακατανόητη καθυστέρηση κι επεσήμανε το γεγονός ότι η προηγούμενη ισχύς ήταν μέχρι τις 20 Ιουνίου 2019, ενώ στις 13 Ιανουαρίου ο προσωρινός ανάδοχος κατέθεσε τα δικαιολογητικά που του ζητήθηκαν.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας είπε ότι έγινε έγκλημα στη Βέργα το Δεκέμβριο του 2008 με το ΓΠΣ (πρώτη δημοτική θητεία Νίκα), ανέφερε πως την ευθύνη έχουν όσοι ήταν εισηγητές και ζήτησε να πεταχθεί στον κάλαθο των αχρήστων το ΓΠΣ της Βέργας.
Να υπενθυμίσουμε ότι το τεχνικό αντικείμενο της μελέτης εντοπισμένων τροποποιήσεων του ΓΠΣ Καλαμάτας έχει εγκριθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αφορά: Αρση της απαγόρευσης ανέγερσης εγκαταστάσεων διανυκτέρευσης στην περιοχή Π0 (περιοχή προστασίας ορεινών όγκων και δασικών περιοχών). Διεύρυνση της επιτρεπόμενης δόμησης στην περιοχή Π1 (ημιορεινή ζώνη). Αρση της απαγόρευσης δημιουργίας υποδομών ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού και διεύρυνση της χωροθέτησης των χρήσεων αγροτουρισμού στη περιοχή Π1. Αρση της απαγόρευσης κατοικίας στην περιοχή Κάμπου (ΠΑΓΡ). Διόρθωση τμημάτων που εσφαλμένα έχουν ενταχθεί στη ζώνη ΠΑΓΡ, καθώς βρίσκονται εκτός αναδασμού και δεν έχουν αγροτικό χαρακτήρα (βιομηχανίες, βιοτεχνίες κ.λπ.). Επανεξέταση των κατώτατων ορίων αρτιότητας στις περιοχές ΠΠ1, ΠΠ2, ΠΠ3 και ΠΠ4, καθώς και στην περιοχή ΠΑΧΒ και επαναφορά των παραπομπών στο από 24-5-1985 Π.Δ. για τους λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης. Διερεύνηση περιπτώσεων που δύνανται να επανέλθουν κάποιες παρεκκλίσεις για πολεοδομικούς λόγους. Διόρθωση ορίων περιοχής ΠΝΕΔ (περιβαλλοντικό πάρκο Νέδοντα), όπου το ΓΠΣ περιλαμβάνει και περιοχές που δεν εντάσσονται στην GR2550001 περιοχή εκ παραδρομής.
Επανέλεγχο διοικητικών ορίων των οικισμών και της ΒΙΠΕ, καθώς και περιπτώσεων ασυμφωνίας του ορίου του ΓΠΣ σε σχέση με το όριο του (καποδιστριακού) Δήμου Καλαμάτας. Διόρθωση ΚΦ/ΚΧ που έχουν καταργηθεί ή αλλάξει στο πολεοδομικό συγκρότημα της Καλαμάτας και στη Βέργα - Μαντίνεια. Πρόβλεψη της σχετικής χρήσης στην περιοχή (Μαραθόλακκα) όπου χρησιμοποιείται, τόσο προ ΓΠΣ όσο και σήμερα, ως χώρος επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων. Επίσης, πρόβλεψη της χρήσης για σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
Γ.Σ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER