Τρίτη, 05 Μαρτίου 2013 09:20

Θαν. Βασιλόπουλος - αντιδήμαρχος Καλαμάτας: Στόχος η μείωση του όγκου των σκουπιδιών

Η μείωση του όγκου των απορριμμάτων είναι ο στόχος της δημοτικής αρχής Καλαμάτας και για την επίτευξή του καλεί τους δημότες σε συμμαχία και συνεννόηση. Με τον αναθεωρημένο κανονισμό καθαριότητας απαγορεύεται η εναπόθεση των κλαδεμάτων από κήπους σε δρόμους, κοινόχρηστους χώρους και σε κάδους απορριμμάτων, προωθείται η διαλογή στην πηγή και δίνονται κίνητρα για κομποστοποίηση.

Αυτά τόνισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και οι διευθυντές γεωτεχνικών υπηρεσιών Γιάννης Λιοντήρης και διαχείρισης απορριμμάτων και οχημάτων Γιάννης Παπαδόπουλος.
"Προβλέπονται πρόστιμα. Απαγορεύεται η εναπόθεση κλαδεμάτων", παρατήρησε ο κ. Βασιλόπουλος. Επεσήμανε τη διαλογή στην πηγή, τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων με την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση και με το κίνητρο - μείωση 20% στα τέλη καθαριότητας για οικιακή κομποστοποίηση. "Ολοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε, να συμμαχήσουμε για την καθαριότητα στην πόλη μας", είπε ο αντιδήμαρχος και ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθούν 50 συνοικιακοί κομποστοποιητές από εθελοντική ομάδα.
Ο Γ. Λιοντήρης ενημέρωσε ότι η απαγόρευση της εναπόθεσης των κλαδεμάτων "θα αστυνομεύεται από τη Δημοτική Αστυνομία και θα επιβάλλονται και πρόστιμα. Είναι αναγκαίο". Προέτρεψε το δημότη να αξιοποιήσει τα κλαδέματα ή στον κήπο του ή να τα μεταφέρει στο χώρο θρυμματισμού δίπλα στο βιολογικό καθαρισμό. Προέτρεψε τον κάθε δημότη "να μη ρυπαίνει την πόλη, περιμένουμε τουρίστες, καθαρή πόλη" και παρατήρησε πως "ο καθένας πρέπει να προστατεύει τη γειτονιά του για να έχουμε καθαρότερη πόλη".
Ο Γ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι "στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η οικονομία". Παρατήρησε πως "οι υπηρεσίες έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό. Οριακά μαζεύονται τα σκουπίδια" και σημείωσε ότι "αν συμμαχήσουμε και συνεννοηθούμε, θα έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για το περιβάλλον". Χαρακτηριστικά ενημέρωσε ότι την Κυριακή στις 11.30 το πρωί στην οδό Υπαπαντής υπήρχαν 5 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών με υλικά ανακύκλωσης έξω από τους κάδους.
Γ.Σ.