Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 08:12

Καλαμάτα: Άλλη μια καταγραφή προβλημάτων πριν την αντιπυρική περίοδο

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Άλλη μια καταγραφή προβλημάτων πριν την αντιπυρική περίοδο

Η πρόληψη, η συνεργασία και ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών υπό την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής είναι το αποτελεσματικό μείγμα για όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Αυτό τονίστηκε στο χθεσινό Συντονιστικό Τοπικό Οργανο (ΣΤΟ) του Δήμου Καλαμάτας, που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, για το σχεδιασμό και τις δράσεις πολιτικής προστασίας, καθώς και για τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Στις τοποθετήσεις επισημάνθηκαν η υποχρηματοδότηση των δασικών υπηρεσιών για καθαρισμούς και συντηρήσεις στο οδικό δασικό δίκτυο, την οποία έρχεται να καλύψει όσο μπορεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και τα ζητήματα με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, η προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ρευματοκλοπές από ρομά, η σημαντική βοήθεια των πυροσβεστικών οχημάτων του δήμου και των εθελοντών, και ο καθοριστικός ρόλος των προέδρων κοινοτήτων. 

Στο ΣΤΟ υπό την προεδρία του νέου αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ζαφειρόπουλου, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι σήμερα Μεγάλη Τετάρτη θα γίνει η διασπορά των πυροσβεστικών οχημάτων του δήμου στις κοινότητες. Ανέφερε πως ο δήμος θα προσλάβει και φέτος εργάτες πυροπροστασίας, έναν για κάθε κοινότητα, και επεσήμανε ότι “η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη άμυνα για να αντιμετωπίσουμε δυσάρεστες καταστάσεις”. Επίσης, ευχήθηκε η συνεργασία να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα, όπως έχει φέρει και τα προηγούμενα χρόνια.

Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας Δημήτρης Γεωργανάς ενημέρωσε ότι αρχές Ιουνίου θα έρθουν στο αεροδρόμιο Καλαμάτας τα 3 Πεζετέλ κι ένα ελικόπτερο αργότερα, 15 με 20 Ιουνίου. Ενημέρωσε ότι έχουν γίνει έλεγχοι σε ανεξέλεγκτους χώρους απόρριψης απορριμμάτων και κάλεσε τους συμπολίτες μας να είναι προσεκτικοί, γιατί σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς επιβάλλονται πρόστιμα από 200 έως 700 ευρώ.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Θανάσης Κατσαφάδος συμπλήρωσε πως θα γίνει και δικογραφία. Παρατήρησε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος των προέδρων στις κοινότητες, που θα δώσουν την άμεση πληροφόρηση για την πυρκαγιά, και υπενθύμισε πως η υπηρεσία του έχει στείλει στο δήμο τα προβλήματα που διαπίστωσαν σε κρουνούς και υδατοδεξαμενές.

Ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Χαντζής ενημέρωσε ότι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου έχει ζητήσει τεχνικά δελτία από τις δασικές υπηρεσίες για επιπρόσθετη χρηματοδότηση έργων συντήρησης και καθαρισμού του οδικού δασικού δικτύου. Πληροφόρησε, μάλιστα, ότι έχουν ανταποκριθεί τα Δασαρχεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, ενώ ανέφερε πως από τις 5 Μαΐου μηχανήματα της Περιφέρειας θα βρίσκονται στα δάση Ταϋγέτου και Βασιλικής για καθαρισμούς.

Ο εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δημήτρης Κατσαρός παραδέχθηκε ότι χρειάζονται πολλαπλάσια χρήματα για καθαρισμούς και συντηρήσεις, ενημέρωσε ότι φέτος τα χρήματα θα είναι ίδια με πέρσι και επεσήμανε την ανάγκη καλύτερου συντονισμού Δήμου - Περιφέρειας και Δασικής Υπηρεσίας για να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Τάκης Τζαβάρας υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο των προέδρων και παρατήρησε πως μπάζα και σκουπίδια σε ρέματα προκαλούν πυρκαγιές.

Οι εκπρόσωποι της 120 ΠΕΑ και της 77 ΜΕ επεσήμαναν την ανάγκη να διατεθεί αξιοπρεπές όχημα (τζιπ) για το μικτό περίπολο αντιπυρικής προστασίας, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο κ. Γεωργανάς.

Ο διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ στη Μεσσηνία Γιώργος Καράμπελας ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επιθεώρηση του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης σε Ταΰγετο, Μάνη και Ανω Μεσσηνία και πως γίνεται συντήρηση του δικτύου και κλάδεμα σε ψηλά δέντρα - επικίνδυνα για το δίκτυο.

Πληροφόρησε ότι έχουν κλαδέψει πάνω από 16.000 δέντρα και ανέφερε πως θα κόψουν χορτάρια και ότι ανακαινίζουν γραμμές που έχουν υποστεί βλάβες τον περασμένο χειμώνα και το περσινό καλοκαίρι. Ζήτησε να μην φυτεύονται πλατάνια και άλλα ψηλά δέντρα κάτω από το δίκτυο. Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στις ρευματοκλοπές από ρομά που προκαλούν ζητήματα πυρκαγιάς και ασφάλειας σε πυροσβέστες, επισημαίνοντας ότι έχουν σχηματιστεί πάνω από 2.500 δικογραφίες την τελευταία 3ετία.

Αμέσως μετά παρενέβη ο διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας που παρατήρησε ότι στην περιοχή του κάμπου μεταξύ Διαβολιτσίου και Μελιγαλά υπάρχει πρόβλημα με τα καλώδια και προκαλούνται πυρκαγιές, όπως και στην Ανάληψη, στη Μαθία και τη Χρυσοκελλαριά, όπου πέρσι ξέσπασαν πυρκαγιές από προβλήματα σε καλώδια.

Ο κ. Καράμπελας απάντησε ότι αυτά τα λαμβάνουν υπόψη τους και θα αντιμετωπιστούν με αντικατάσταση γυμνών αγωγών από μονωμένους (δημιουργούν προβλήματα τα πουλιά) και τοποθέτηση συνθετικών μονωτήρων, πάνω από 15.000 έχουν τοποθετηθεί μέχρι τώρα (προβλήματα από λασποβροχές).

Γ.Σ.


NEWSLETTER