Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 19:14

Εναλλακτική πρόταση Τζαμουράνη για αγωγό ύδρευσης

Γράφτηκε από την

“Είναι ολοφάνερο ότι ο ρυθμός υλοποίησης του έργου είναι πολύ αργός και δημιουργεί εύλογη ανησυχία για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του, ενώ ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η τελική διαδρομή του κεντρικού αγωγού εντός της Καλαμάτας”.

Αυτό τονίζει ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης, εκφράζοντας την ανησυχία του για την υλοποίηση του σημαντικού έργου του αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές Πηδήματος σε Καλαμάτα και Μεσσήνη, προϋπολογισμού 11.127.000 ευρώ.
Ο Β. Τζαμουράνης διαφωνεί με τη διέλευση του αγωγού από τη Νέα Είσοδο και προτείνει για διερεύνηση δύο διαδρομές, στην αναζήτηση μιας άλλης, πιο πρόσφορης και οικονομικά συμφερότερης λύσης.
Για την αλλαγή της διαδρομής του νέου αγωγού από την οδό Αθηνών στη Νέα Είσοδο, εντοπίζει τα παρακάτω μειονεκτήματα: “1. Μεγαλύτερο μήκος έναντι του προϋπολογισμένου μήκους της μελέτης κατά 1,5 χιλιόμετρο. 2. Αναστάτωση της κυκλοφορίας στις δύο βασικότερες αρτηρίες της πόλης την νέα είσοδο και την οδό Αρτέμιδος σε όλο σχεδόν το μήκος της. 3. Διάβαση της σιδηροδρομικής γραμμής. 4. Σημαντικό επιπλέον κόστος που ξεπερνά σε ποσοστό το 9% των δαπανών που αντιστοιχούν στον κεντρικό αγωγό, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν οι απρόβλεπτες δαπάνες του έργου. 5. Καθυστέρηση ολοκλήρωσης της βελτίωσης της Νέας Εισόδου (ασφαλτόστρωση, όμβρια κλπ.) που ήδη ξεκίνησε για άγνωστο χρονικό διάστημα”.
Στην αναζήτηση μιας άλλης λύσης, ο κ. Τζαμουράνης προτείνει για διερεύνηση δύο διαδρομές που εκτιμά ότι πληρούν τα κριτήρια της οικονομίας, της αποφυγής απαλλοτριώσεων και, το πιο σημαντικό, της αποφυγής αναστάτωσης της κυκλοφορίας στις κύριες οδικές αρτηρίες της πόλης.
1η διαδρομή: Ο αγωγός ερχόμενος από το Ασπρόχωμα επί της Αθηνών στις σχολές του ΟΑΕΔ στρίβει αριστερά και ακολουθεί ανατολικά τον υφιστάμενο δημοτικό δρόμο (δρόμος παλιού Αγ. Γεωργίου), περνά κάτω από τον συνδετήριο δρόμο του αυτοκινητόδρομου στον κόμβο Καρέλια, συνεχίζει επί της δημοτικής οδού μέχρι το Φραγκοπήγαδο, στρίβει αριστερά επί κοινόχρηστου χώρου μέχρι την οδό Ελεύθερων Πολιορκημένων στην συνοικία “Δουσέικα”. Στη συνέχεια ανατολικά επί υφιστάμενων οδών και κοινόχρηστων χώρων μέχρι την συνοικία Καλύβια (αναψυκτικά Αφών Βρυώνη) και μέσω της οδού Αγάθωνος καταλήγει στην οδό Αρτέμιδος λίγο πιο κάτω από τον κόμβο. (Συνολικό μήκος 4.900 περίπου μέτρα).
2η διαδρομή: Ο αγωγός ερχόμενος από το Ασπρόχωμα επί της οδού Αθηνών φτάνει στην οδό Μπούτου (φυτώριο Νίκου) στρίβει αριστερά, ακολουθεί την οδό Μπούτου, στρίβει αριστερά πριν τον οικισμό των ρομά, περνά μπροστά από τον ναό Αγίας Ξενίας, βρίσκει την οδό παλιού Αγ. Γεωργίου και στη συνέχεια ακολουθεί την πορεία της 1ης διαδρομής μέχρι το σημείο κατάληξης. (5.450 περίπου μέτρα).
Εναλλακτικά, αναφέρει ότι στις δύο παραπάνω προτάσεις ο αγωγός, φτάνοντας στο Φραγκοπήγαδο, αντί να ακολουθήσει την βόρεια διαδρομή, μπορεί να συνεχίσει επί της οδού Αγίου Γεωργίου και την Αρτέμιδος και στη συνέχεια μέχρι το πέρας του. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε στο ύψος του ναού Αγίου Γεωργίου να ακολουθήσει την οδό Μπουλούκου βόρεια και να καταλήξει στο τελικό σημείο βορειότερα του ΚΤΕΛ, αποφεύγοντας και την οδό Αρτέμιδος.