Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021 23:01

Η Βαλύρα εκπέμπει "SOS"!!!

Η Βαλύρα εκπέμπει "SOS"!!!

Γράφει ο Γιώργος Σπυρόπουλος, εκ μέρους της ομάδας «Τα του Δήμου μας (Δήμος Μεσσήνης)»

Στο τέλος Αυγούστου βρεθήκαμε στην έδρα του πρώην Καποδιστριακού Δήμου (νυν Δ.Δ.) Ιθώμης, στη
Βαλύρα. Συζήτηση για τι άλλο; για τα (πολλά) προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και ποιες προτάσεις μπορούν να δώσουν λύσεις..
Ακόμα και για πρώην έδρα Δήμου, για τη Βαλύρα, η εικόνα που μας μεταφέρθηκε ήταν αυτή της αδιαφορίας και εγκατάλειψης από τη δημοτική αρχή Μεσσήνης (& δεν μιλήσαμε με τυχαίους, αλλά με καλούς γνώστες της υπάρχουσας καθημερινής κατάστασης!) ..
Δυστυχώς, δεν ξαφνιαστήκαμε.. Αυτή την εικόνα συναντάμε σε όσες τοπικές κοινότητες μας καλούν στα πλαίσια της ομάδας μας "Τα του Δήμου μας (Δήμος Μεσσήνης)" .
Ο πρόεδρος (& τα μέλη της πλειοψηφίας) του Τοπικού Συμβουλίου μας υποσχέθηκαν τότε να καταγράψουν τα προβλήματα της κοινότητάς τους και να μας τα στείλουν για να τα δημοσιοποιήσουμε.
Αναδεικνύοντάς τα με σκοπό να γίνουν γνωστά σε όσους δεν γνωρίζουν, κυρίως όμως για να ζητήσουν από τους "υπεύθυνους" να αναλάβουν τις ευθύνες τους (οι οποίοι και τα γνωρίζουν και επανειλημμένως έχουν ενημερωθεί για την αναγκαιότητα επίλυσής τους)!

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΛΥΡΑΣ
Αν θέλαμε να καταγράψουμε επιγραμματικά τα ζητήματα που απασχολούν την κωμόπολη της Βαλύρας και άπτονται της ευθύνης, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτά μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

Α. Αγροτική Οδοποιία
Από τα μεγαλύτερα και διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν την Βαλύρα είναι η κακή κατάσταση της αγροτικής οδοποιίας.
Για περισσότερα από δέκα χρόνια έχει να γίνει ουσιαστική παρέμβαση στην αγροτική οδοποιία, παρά μόνο «πασαλείμματα και κουκουλώματα» των προβλημάτων.
Η πρόσβαση πολλών κτημάτων γίνεται αναγκαστικά μέσα από τις ιδιοκτησίες άλλων πολιτών, λόγω κατεστραμμένων δρόμων.
Δεν έχει «πέσει» ούτε μια μπετονιέρα τσιμέντο τα τελευταία 10 χρόνια σε δύσκολα προσπελάσιμους δρόμους.
Οι περιοχές με τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Τούρλες, Τσούκα, Πέρα Μεριά.

Β. Αρδευτικό Δίκτυο – ΓΟΕΒ
Η αξιοποίηση του αρδευτικού δικτύου στην περιοχή «Πέρα Μεριά» καρκινοβατεί εδώ και μια δεκαετία και δεν ικανοποιεί της ανάγκες των αγροτών.
Η προσπάθεια που ξεκίνησε φέτος στον τομέα του ΓΟΕΒ πρέπει συνεχιστεί και να ενταθεί, για την καλύτερη αξιοποίησή του από τους παραγωγούς, τους οποίους και αφορά.

Γ. Νερό – Ύδρευση
Συνεχείς βλάβες στον αγωγό μεταφοράς από Άγιο Φλώρο, κακή ποιότητα νερού, περιοδικές οσμές και θολούρα.
Οι πρόσφατες δε ανατιμήσεις του τιμολογίου του δεν δικαιολογούνται και δεν ανταποκρίνονται στην τεράστια συμβολή του νερού στην τοπική ανάπτυξη, με δεδομένο την ανεξάντλητη ροή του Παμίσου και την εκβολή του υδάτινου «χρυσού» στο Μεσσηνιακό κόλπο.
Μια ημερίδα με θέμα το πόσιμο νερό από τους υπεύθυνους και εδικούς για τη διαχείρισή του καθίσταται αναγκαία.

Δ. Ρέματα
«Εχθές» θα έπρεπε να είχαν γίνει παρεμβάσεις, για καθαρισμό και άρση επικινδυνότητας στα δύο ρέματα της Βαλύρας: του «Μπαλάνι» και του «Αγίου Δημητρίου».
Ειδικότερα, στο ρέμα του Μπαλάνι, έχει φράξει από τις πλημύρες του 2016 το γεφύρι του ΟΣΕ που εφάπτεται της παιδικής χαράς, με ό,τι αυτό συνεπάγετε σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ε. Παιδική Χαρά
Επείγει άμεση παρέμβαση συντήρησης, για την απρόσκοπτη λειτουργία της παιδικής χαράς.

ΣΤ. Καθαρισμός Κοινόχρηστων Χώρων
Εδώ και χρόνια στην νότια είσοδο της Βαλύρας, στη γέφυρα του ποταμού «Μαυροζούμενα», υπάρχει δημοτικός χώρος (Μπεζεστένι), που η κατάσταση και η εμφάνισή του ντροπιάζει την εικόνα της Βαλύρας.
Ο καθαρισμός λοιπόν των κοινόχρηστων χώρων (και ειδικότερα γύρω από τους κάδους), το συστηματικό πλύσιμο όλων των κάδων, δείχνει πολιτισμό αλλά και μείωση των υγειονομικών κινδύνων.
Ειδικά στο πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων, στη μοναδική (πρόσφατη) φορά που έγινε πλύση τους, το εγχείρημα περιλάμβανε μόνο «όσους κάδους βλέπει η πεθερά», δηλαδή πέριξ της κεντρικής πλατείας. Η όποια δυσκολία πρόσβασης του μηχανήματος πλύσης στους υπόλοιπους κάδους, θα μπορούσε να επιλυθεί με ευθύνη του προέδρου της Βαλύρας (αλλά δεν είχε καν ενημερωθεί!).

Ζ. Συντήρηση Δημοτικών Κτηρίων
Συντήρηση των Δημοτικών κτηρίων και ειδικότερα του κτηρίου που στεγάζεται το Αγροτικό Ιατρείο. Το μικρό μπάνιο που υπάρχει θέλει ανακαίνιση.
Από τις πλημμύρες του 2016 έχει να καθαριστεί ο ποταμός Μαυροζούμενας που είχε τότε απειλήσει ανθρώπινες ζωές και είχε πνίξει εκατοντάδες ζώα, επιφέροντας μεγάλη οικολογική καταστροφή και οικονομική κατάρρευση των ντόπιων κτηνοτρόφων. Σήμερα έχει ξανακλείσει από την βλάστηση και ο Θεός να βάλει το χέρι του σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων.
Απαιτούνται παρεμβάσεις για την αποκατάσταση εστιών με υγειονομικά προβλήματα, μέσα στο κέντρο του οικισμού.

Η. Αντιπλημμυρικά Έργα
Τέλος θα θέλαμε να ολοκληρωθούν δύο αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται εδώ και δύο χρόνια και έχουν εγκαταλειφθεί από τους εργολάβους και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας.
Κατανοούμε ότι ο Δήμος Μεσσήνης είναι τεράστιος σε έκταση, τα χρήματα λίγα και οι ανάγκες τεράστιες, αλλά η Βαλύρα νιώθει ότι έχει εγκαταλειφτεί και διεκδικεί αυτά που της αναλογούν!
Η χορήγηση της παγίας προκαταβολής από τη Δημοτική Αρχή στο Κοινοτικό Συμβούλιο θα διευκόλυνε στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων και θα έδινε απτά τεκμήρια εμπιστοσύνης, αλλά και ενεργής δραστηριότητας στις τοπικές Κοινότητες Η πεισματική όμως άρνηση της Δημοτικής Αρχής για τη μη χορήγησή της ( όλοι οι άλλοι Δήμοι τις έχουν χορηγήσει) βάζει εμπόδια στην καθημερινή εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων - καθιστώντας τα ουσιαστικά εκτός λειτουργίας, ανίκανα να επιτελέσουν αυτά που ο ίδιος ο νόμος ορίζει.
Το κοινοτικό συμβούλιο Βαλύρας, για το χρονικό διάστημα που του απομένει, μέχρι τις επόμενες εκλογές, θέτει ως βάση πολιτικής κοινωνικής του αναφοράς όλα τα παραπάνω δίκαια αιτήματά του με μόνο πρόταγμά του την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των συμπατριωτών μας.
Καλεί δε όλους τους κατοίκους σε ένα μέτωπο κοινών διεκδικήσεων από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου μας, αρχίζοντας με τη δημιουργία ενός διεκδικητικού κινήματος στα πλαίσια μιας πλατιάς λαϊκής συνέλευσης μέσα στο επόμενο διάστημα.
Βαλύρα 8/9/2021
Η συμπολίτευση του Τοπικού Συμβουλίου
Πρόεδρος: Μακρής Ηλ Σταύρος
Μέλος: Φωτεινός Γεώργιος
Μέλος: Σπηλιώτης Αναστάσιος