Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 08:29

Προγραμματική σύμβαση για δημιουργία αθλητικού κέντρου στην Κυπαρισσία (βίντεο)

Προγραμματική σύμβαση για δημιουργία αθλητικού κέντρου στην Κυπαρισσία (βίντεο)

Μία προγραμματική σύμβαση και δύο συμβάσεις έργων που αφορούν την περιοχή της Τριφυλίας υπέγραψε χθες στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στη συνάντηση που είχε με το δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη.

Η προγραμματική σύμβαση αφορά τη δημιουργία αθλητικού κέντρου με κατασκευή αθλητικών γηπέδων στο οικόπεδο 7 περίπου στρ. που βρίσκεται ανατολικά του Δημαρχείου και το οποίο παραχώρησε η Περιφέρεια στο δήμο. Η προγραμματική σύμβαση είναι προϋπολογισμού 317.402 ευρώ και όπως τόνισε ο κ. Νίκας: «Συνεννοηθήκαμε με το δήμαρχο να αξιοποιηθεί από το δήμο, να κάνουμε ένα αθλητικό κέντρο το οποίο να είναι μια προσφορά στα παιδιά της Κυπαρισσίας, στη νεολαία της Κυπαρισσίας». Ζήτησε δε από τον παρόντα αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο σε ένα μήνα να έχει βγει στον αέρα η διακήρυξη.

Ο περιφερειάρχης υπέγραψε επίσης τη σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου για την κατασκευή του γηπέδου Ελαίας, αρχικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Παρών ήταν και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ελαίας Άρης Σκλάβος, ενώ ο κ. Νίκας είπε σχετικά: «Να δούμε τη δεύτερη φάση, να κάνουμε χώρους υγιεινής και αποδυτηρίων. Η κ. Πλέσσα αναλαμβάνει την υποχρέωση να κάνει οτιδήποτε άλλο (σε μελέτες) χρειαστεί το γήπεδο της Ελαίας».

Τέλος υπέγραψε με τον ανάδοχο τη σύμβαση για το δρόμο Φιλιατρά - Χριστιανούπολη αρχικού προϋπολογισμού 280.000 ευρώ, για το οποίο ο κ. Νίκας επισήμανε: «Είναι πολύ σημαντικό έργο για τη Χριστιανούπολη, είναι ίσως το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο που έχουμε στην Πελοπόννησο, όπου η Περιφέρεια στο εκκλησάκι πίσω από τον κεντρικό ναό κάνει μία επένδυση 600.000 ευρώ συν τα 200.000, σύνολο 800.000 ευρώ. Αυτό το έργο θα βοηθήσει την ανάπτυξη της Χριστιανούπολης και είναι σημαντικό και για το φράγμα, που σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμο». Ζήτησε δε το έργο να έχει τελειώσει πριν τα Χριστούγεννα.

Παρεμβαίνοντας ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης και αφού καλωσόρισε τον κ. Νίκα, τόνισε για τα έργα που αφορούν τους Χριστιάνους: «Θα ήθελα να επισημάνω για τη Χριστιανούπολη ότι υπήρχε μια μελέτη η οποία δεν είχε ολοκληρωθεί, ολοκληρώθηκε επί των ημερών σας, τα 250.000 ευρώ τα οποία και δώσατε, όπως και τα υπόλοιπα χρήματα για τη διαμόρφωση του ναού τα δώσατε εσείς. Άρα τα 800.000 ευρώ και πλέον μαζί με το δρόμο είναι επί των ημερών Νίκα, αυτά πρέπει να τα επισημαίνουμε. Επί των ημερών σας διαχειρίζεστε λεφτά του λαού της Τριφυλίας που πάνε πάλι στο λαό της Τριφυλίας».

Η επόμενη σύμβαση που θα υπογράψει ο κ. Νίκας και αφορά την Τριφυλία, όπως είπε ο ίδιος, είναι για τη ζωαγορά Κοπανακίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Λυπούμαι γιατί δεν υπέγραψα το έργο για τη ζωαγορά στο Κοπανάκι, πολύ εμβληματικό έργο, η μόνη ζωαγορά στην Πελοπόννησο. Περιμένω την απόφαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, αν υπάρχει πρόβλημα να μου το πείτε, καλό όμως είναι να συμμετέχει και ο δήμος. Πάρα πολύ γρήγορα από όταν το αποφασίσετε αναθέτουμε τις εργασίες και σ’ ένα μήνα θα πάμε να εγκαινιάσουμε τη ζωαγορά και πάντως πριν τα Χριστούγεννα».

Όσον αφορά το Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι είπε ότι σε 20 με 25 μέρες θα υπογραφεί η σύμβαση.

Από εκεί και πέρα, αναφέρθηκε στο έργο της ανάπλασης της πλατείας Φιλιατρών, τονίζοντας ότι για να γίνει το έργο χρειάζεται ενότητα και πρέπει να βρεθούν τα βήματα εκείνα ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα. Επισήμανε ότι το έργο γίνεται με δάνειο της Περιφέρειας από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και συμπλήρωσε: «Προφανώς χρειάζεται μια ενότητα του κόσμου για να έρθουν τα χρήματα στην περιοχή. Προφανώς οι Φιλιατρινιοί δεν θέλουν να χαθούν 3,3 εκ. ευρώ από τα Φιλιατρά, πρέπει να βρούμε τα βήματα εκείνα ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εδώ είμαστε για τις αναπλάσεις, να κουβεντιάσουμε και για το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα του δημάρχου για τα σκουπίδια, τόνισε ότι από 1η Δεκεμβρίου κατά πάσα πιθανότητα θα τα παίρνουν: «Για τα σκουπίδια έχω να πω ότι θα πάρουν σκουπίδια κατά πάσα πιθανότητα 1η Δεκέμβρη, τα σκουπίδια όμως σημαίνει κόστος σύμφωνα με τη σύμβαση. Για αυτό πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε ώστε να μειώσουμε το κόστος, αυξάνοντας τα ανακυκλώσιμα. Για αυτό εμείς θα κάνουμε συγκεκριμένες ενέργειες. Αλλά να προγραμματίζετε σαν δήμος 1η Δεκεμβρίου τη μεταφορά των σκουπιδιών σας».

Κ.Μπ.