Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 21:42

Καλαμάτα: Παράταση 6 μηνών στην ανάπλαση Πλαστήρα

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Παράταση 6 μηνών στην ανάπλαση Πλαστήρα

 

Τη χορήγηση παράτασης κατά 6 μήνες, μέχρι τις 31 Μαΐου, του έργου ανάπλασης της οδού Πλαστήρα, στη Δυτική Παραλία, χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου, αναμένεται να εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας στη σημερινή της συνεδρίαση.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1.419.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ Πελοποννήσου και υλοποιείται από την εταιρεία “Τσερπές - Κωτσάκης - Παπαδέας” με έκπτωση 57,36 % και αρχική προθεσμία έως τις 30 Νοεμβρίου 2021.

Στην εισήγηση αναφέρεται ότι “μέχρι τώρα έχει εκτελεστεί περίπου το 15% της εργολαβίας, ενώ δεν έχει υποβληθεί από τον ανάδοχο κανένας λογαριασμός. Ειδικότερα, μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής τοίχων αντιστήριξης του νότιου πεζοδρομίου, έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται τα τοιχία αντιστήριξης κατά μήκος του βόρειου πεζοδρομίου και είναι προς ολοκλήρωση οι εργασίες τοποθέτησης δικτύου απορροής ομβρίων του νότιου πεζοδρομίου. Αμέσως μετά είναι προγραμματισμένες προς εκτέλεση οι εργασίες τοποθέτησης δικτύου ομβρίων στο βόρειο πεζοδρόμιο και η κατασκευή του νοτίου πεζοδρομίου. Το έργο έχει πλέον καλό εργοταξιακό ρυθμό, αν εξαιρέσουμε τα διαστήματα όπου υπάρχει βροχή. Ενδεχομένως και την περίοδο των γιορτών. Υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην εκκίνηση του έργου λόγω του γεγονότος ότι εκτελέσθηκε η εργολαβία του ΔΕΔΔΗΕ, που αφορούσε υπογειοποίηση του δικτύου του δημοτικού φωτισμού, η οποία είχε ενταχθεί ως υποέργο 2 στην πράξη. Η εργολαβία είχε

έκταση σε όλο το μήκος της οδού Πλαστήρα περίπου 1.000 μέτρα (αφορούσε κυρίως σε ιστούς του

βόρειου πεζοδρομίου, όμως υπήρχαν και ιστοί στη νότια πλευρά του δρόμου). Η παγκόσμια πανδημία που οφείλεται στον Covid -19 είναι σε εξέλιξη από την αρχή κατασκευής του έργου και καθ’ όλη τη διάρκειά του δημιουργώντας παρενέργειες στη λειτουργία του εργατοτεχνικού προσωπικού που εργάζεται στα έργα, αλλά και εκείνου που είναι στις δημόσιες υπηρεσίες (έλλειψη προσωπικού λόγω νοσηλείας, επιβάρυνση χρόνου εργασίας από αυξημένα μέτρα ασφαλείας, κ.λπ.), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα συνεργεία σε πλήρη ανάπτυξη. Λόγω του ότι η οδός Πλαστήρα είναι ένας ιδιαίτερα πολυσύχναστος δρόμος με μεγάλη κυκλοφορία όπου δεν είναι δυνατό να γίνει διακοπή της κυκλοφορίας της, οι εργασίες γίνονται σε περιορισμένο εύρος, που σημαίνει ότι το εργοτάξιο δεν μπορεί να αναπτυχθεί ταυτόχρονα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, περιορίζοντας έτσι τον εργοταξιακό ρυθμό του έργου. Σύμφωνα με στοιχεία που ελήφθησαν από το ιστορικό αρχείο από έγκυρο μετεωρολογικό site στο Διαδίκτυο, οι μέρες από την έναρξη εκτέλεσης του έργου έως σήμερα, όπου λόγω βροχής δεν ήταν δυνατό να εκτελεστούν εργασίες ή οι μέρες που απαγορεύονταν εργασίες λόγω καλοκαιρινού καύσωνα, είναι συνολικά 150, ήτοι 5 μήνες”.


NEWSLETTER