Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022 09:23

Μετά την αποκάλυψη της “Ε”: Διευκόλυνση ελέγχων από τον Δήμο Καλαμάτας για τα παράνομα επιδόματα

Γράφτηκε από τον

 

Ο Δήμος Καλαμάτας παραχώρησε την υποδομή και όλα τα στοιχεία στους ελεγκτές, “διευκολύνοντας το έργο τους, ώστε να εξακριβωθεί αν και τι ακριβώς έχει συμβεί”, δήλωσε χθες ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σχετικά με το χθεσινό πρώτο θέμα της “Ε”,  που σημείωνε πως “με 4,8 εκατ. ευρώ φέρεται ότι ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο από επιδόματα που εγκρίθηκαν παράτυπα από τη Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας”.

Ο δήμαρχος είπε ότι οι υπάλληλοι που εμπλέκονται “έχοντας τη σχετική πιστοποίηση, ελέγχονταν από τον ΟΠΕΚΑ”, εκτιμώντας ότι ο δήμος δεν μπορούσε να τους ελέγξει, ενώ κατέγραψε πως η επίσημη ενημέρωση που είχαν τον Ιανουάριο του 2021 αναφερόταν σε ποσά μερικών χιλιάδων ευρώ. Ανέφερε, ακόμα, ότι με εντολή του “η Νομική Υπηρεσία παρακολουθεί στενά το θέμα, το οποίο έχει λάβει την οδό της Δικαιοσύνης, στην οποία έχουμε πλήρη και απόλυτη εμπιστοσύνη”.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του δήμου με τη δήλωση του δημάρχου Θαν. Βασιλόπουλου:

«Με αφορμή δημοσίευμα στον τοπικό Τύπο,  σχετικό με τη Διεύθυνση Πρόνοιας και τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με τη διαδικασία παροχής επιδομάτων, ο δήμαρχος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε:

“Τον Φεβρουάριο του 2020 υπήρξε ενημέρωση του δήμου για ανώνυμη καταγγελία που σχετιζόταν με τη διαδικασία των αιτήσεων για τη χορήγηση επιδομάτων και συνεργαστήκαμε με τους ελεγκτές, προκειμένου να διερευνηθούν στοιχεία σχετικά με την υπόθεση. 

Αμεσα τότε, προβήκαμε στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλιστεί και η έρευνα, απομακρύνοντας από τη θέση τους υπαλλήλους που βρίσκονταν σε συγκεκριμένα πόστα και διακόπτοντας αυτόματα την πρόσβασή τους στο εν λόγω πληροφοριακό σύστημα. Οι εν λόγω υπάλληλοι ήταν διαβαθμισμένοι και διέθεταν προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης, έχοντας τη σχετική πιστοποίηση και ελέγχονταν από τον ΟΠΕΚΑ.

Προκειμένου δε να εξυπηρετηθεί το έργο των αρμοδίων υπηρεσιών που ήλεγχαν την καταγγελία, παραχωρήθηκε η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή στο Δημαρχείο, προφανώς και το σύνολο των στοιχείων που ζητήθηκαν, διευκολύνοντας το έργο τους, ώστε να εξακριβωθεί αν και τι ακριβώς έχει συμβεί.

Ως δήμος, τον Ιανουάριο του 2021, από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λάβαμε για πρώτη φορά επίσημη ενημέρωση για στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα που αναφερόταν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και σε ποσά μερικών χιλιάδων ευρώ.

Με εντολή μου η Νομική Υπηρεσία παρακολουθεί στενά το θέμα, το οποίο έχει λάβει την οδό της Δικαιοσύνης, στην οποία έχουμε πλήρη και απόλυτη εμπιστοσύνη”».

 

* Στο χθεσινό της πρώτο θέμα, με αναλυτικό ρεπορτάζ της Νικολέττας Κολυβάρη, η “Ε” σημείωνε:

«Με 4,8 εκατ. ευρώ φέρεται ότι ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο από επιδόματα που εγκρίθηκαν παράτυπα από τη Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας. Έκθεση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) αποκαλύπτει ότι δύο υπάλληλοι του Κέντρου Κοινότητας Καλαμάτας ενέκριναν πλήθος παράτυπων αιτήσεων για την καταβολή από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2020 επιδόματος στέγασης και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΚΕΑ) σε μη δικαιούχους, ακόμα και από άλλους δήμους της χώρας.

Ο έλεγχος βασίστηκε σε έγγραφα/πειστήρια που κατάσχεσε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας ύστερα από αιφνιδιαστική έρευνα στα γραφεία της Πρόνοιας και τα οποία ελέγχθηκαν στη συνέχεια από τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Επιθεώρησης και Ελέγχου του ΟΠΕΚΑ.

Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΑ ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες προανάκρισης που διεξήγαγε η Ασφάλεια Καλαμάτας, καθώς ζητήθηκε από τον Οργανισμό να διερευνήσει ποιοι πολίτες δεν έπρεπε να λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) και το επίδομα στέγασης και για ποιο χρονικό διάστημα, καθώς και το χρηματικό ποσό που εγκρίθηκε και αποταμιεύτηκε παράνομα ανά κατηγορία επιδόματος και ανά υπάλληλο».

Πάντως να σημειωθεί ότι η έκθεση του ΟΠΕΚΑ, στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα έχει ημερομηνία 10 Ιουνίου 2021, όταν ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το πόρισμα στις αρμόδιες Αρχές.

 

ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

Χθες κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου, ο σύμβουλος της παράταξης Κοσμόπουλου Δημήτρης Φαββατάς ζήτησε ενημέρωση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, αν υπάρχει βάση σε όσα αναφέρονταν σχετικά με τα επιδόματα στο πρώτο θέμα της “Ε”.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης απάντησε ότι είναι θέμα διοίκησης και μόνο ο δήμαρχος μπορεί να δώσει τέτοιες απαντήσεις.

Γ.Σ.