Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022 20:30

Θετική η Επιτροπή Διαβούλευσης για το μάστερ πλαν του λιμανιού Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Θετική η Επιτροπή Διαβούλευσης για το μάστερ πλαν του λιμανιού Καλαμάτας

 

Με τη θετική ψήφο των μελών της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης που συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση, εγκρίθηκε και προωθείται στο Δημοτικό Συμβούλιο για γνωμοδότηση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του μάστερ πλαν του λιμανιού της Καλαμάτας.

Αρνητικά ψήφισαν δύο μέλη, επί μέρους “ναι” ένα, ενώ υπήρξε και μια λευκή ψήφος.

Θετική άποψη εξέφρασε χθες αργότερα και η πλειοψηφία της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου.

Στην Επιτροπή Διαβούλευσης, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εισηγητής, αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, αφού αναφέρθηκε διεξοδικά στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα από το Δημοτικό Συμβούλιο για το λιμάνι, σημείωσε ότι το ύψος των παρεμβάσεων ανέρχεται σε 42 εκ. ευρώ, εξαιρουμένων των δαπανών για τον κεντρικό συλλεκτήρα ομβρίων υδάτων και το κτήριο του υδατοδρομίου.

Ενστάσεις επί των παρεμβάσεων στον προλιμένα διατύπωσε ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Μπεχράκης και το τακτικό μέλος της επιτροπής Νίκος Πατσαρίνος, ενώ ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Παύλος Γκραίκης ζήτησε να μην χαθεί η εμπορική μορφή και η εθνικής σημασίας υπόσταση του λιμανιού. Επίσης, ο Γιώργος Σκούρας ζήτησε τα έργα που θα γίνουν να λάβουν υπόψη τους ότι μειώνεται η στάθμη της θάλασσας, ενώ η Μαρία Μαντούβαλου διαφώνησε με την ΜΠΕ. 

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει κάτι από τις παλιές αποφάσεις που έχουν εξασφαλίσει την ευρεία πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και των εκπροσώπων φορέων και συλλόγων.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2018 έγινε ευρεία διαβούλευση, και εκεί, οι φορείς που συμμετείχαν κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Τον Μάρτιο του 2018 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο, υιοθέτησε όλες τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί και τις έστειλε στους μελετητές για να τις ενσωματώσουν στην τροποποίηση του σχεδίου.

Τον Ιανουάριο του 2020 έφτασε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας η πρόταση των μελετητών προκειμένου να την εγκρίνει. Τότε η δημοτική αρχή διαπίστωσε ότι υπήρχε και αναφορά στο συντελεστή δόμησης της χερσαίας ζώνης λιμένος, που προέβλεπε επιπλέον τετραγωνικά κάλυψης (3.080 τ.μ.).  Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφανθεί επί του συντελεστή, διότι δεν είχε ποτέ ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Υπήρξε διαπαραταξιακή μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων και συνεννόηση για να τεθούν οι “κόκκινες γραμμές”, διότι, τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος, “πρέπει να προστατευτεί η χερσαία ζώνη του λιμένα και να μην υπάρξουν νέες εγκαταστάσεις που θα αλλάξουν τη μορφή του συγκεκριμένου παραλιακού μετώπου”.

Έτσι, ελήφθησαν αποφάσεις που μείωσαν τα συγκεκριμένα τετραγωνικά, ώστε να μην είναι δυνατή η επιπλέον δόμηση. Το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο προβλέπονται ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, θα δεχθεί μόνο συν 640 τ.μ. στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις, διότι μόνο έτσι γίνεται δυνατή η απομάκρυνση των πρόχειρων εγκαταστάσεων που υπάρχουν σήμερα.

Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος παρατήρησε ότι είναι αδύνατο να γίνουν παρεμβάσεις από Τσαμαδού μέχρι Φαρών και στις άλλες περιοχές ή μετά τον ΝΟΚ, στην αμμουδιά. Για τα κρηπιδώματα στην περιοχή του προλιμένα είπε ότι θα γίνουν μόνο εκεί που ήδη υπάρχουν σήμερα οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις και όχι σε όλο το εύρος του μετώπου του προλιμένα.

Διευκρίνισε ότι η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων “γίνεται προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα λιμενικά έργα και να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις για όλα αυτά που αναφέρθηκαν, δηλαδή τον προσήνεμο, τον υπήνεμο μόλο και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται”.

Εξήγησε, επίσης, ότι “με την απόφασή μας, τον Μάρτιο του 2020, εξασφαλίσαμε ότι δεν θα έρθει κάποιος, επενδυτής ή οποιοσδήποτε, για να φτιάξει ξαφνικά ένα κτήριο μέσα στη χερσαία ζώνη του λιμένα και να αλλάξει τελείως η μορφή. Για να γίνει δυνατή οποιαδήποτε παρέμβαση εκεί, θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Προεδρικό Διάταγμα, και εφ’ όσον προκύψει και στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων”.

 

ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής επιβεβαιώθηκε ότι προβλέπεται η κατεδάφιση των αποθηκών του λιμανιού και η κατασκευή δύο κτηρίων για τους δύο ναυταθλητικούς συλλόγους (στη σημερινή τους θέση), μέγιστης κάλυψης 1.560 τ.μ. Αναφέρθηκε επίσης ότι καθορίζονται χώροι για κρουαζιερόπλοια, υδροπλάνα και μέγα-γιοτ, καθώς και χώροι - κτήρια υποδοχής και εξυπηρέτησής τους.


NEWSLETTER