Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 08:34

Καταγγελία Δριμή για τη δημοτική αρχή Τριφυλίας: “Βγάζουν κεραμίδια και βάζουν βιομηχανικά πάνελ σε σχολείο”

 

Την προσπάθεια της δημοτικής αρχής Τριφυλίας να αντικαταστήσει την κεραμοσκεπή του Δημοτικού Σχολείου Κοπανακίου με πάνελ βιομηχανικού τύπου καταγγέλλει ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Δριμής.

Σημειώνει ότι πέρα από το ζήτημα αισθητικής υπάρχει και ζήτημα νομιμότητας, καθώς γίνεται χωρίς πολεοδομική άδεια και με προβληματική σύμβαση, ενώ επισημαίνει και τους κινδύνους για μαθητές και λοιπό προσωπικό, καθώς επιχειρείται η αλλαγή να γίνει εν μέσω λειτουργίας του σχολείου.

Χαρακτηριστικά ο κ. Δριμής αναφέρει:

«Στο Κοπανάκι Μεσσηνίας λειτουργεί 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο. Αποτελείται από δύο κτήρια, που λειτουργούν ως ενιαίο συγκρότημα. Το κτήριο που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του οικοπέδου είναι πέτρινο, φέρει κεραμοσκεπή και άρχισε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1930 ως τριτάξιο διδακτήριο. Το κτήριο που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του οικοπέδου, τριτάξιο και αυτό, κατασκευάστηκε με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, φέρει κεραμοσκεπή και εγκαινιάστηκε το 1978.

Το σχολικό συγκρότημα είναι μνημείο της αρχιτεκτονικής των σχολικών κτηρίων των αρχών του προηγούμενου αιώνα (η δεκαετία του ‘30 χαρακτηρίζεται από την εισαγωγή νέων παιδαγωγικών αρχών που υπηρετούνται και από την αρχιτεκτονική της περιόδου), είναι ισχυρά συνδεδεμένο με τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής ως μορφωτικός και πολιτιστικός χώρος, είναι συνυφασμένο με την ιστορία και την αισθητική του χωριού μας, λειτουργεί ως τοπόσημο.

Η δημοτική αρχή Τριφυλίας, γνωστή για το αισθητικό, ιστορικό και αυτοδιοικητικό της έλλειμμα, ανέθεσε εργασίες 75.000 ευρώ, με απευθείας ανάθεση για την αντικατάσταση της υφιστάμενης κεραμοσκεπής. Οι εργασίες που προβλέπονται, σύμφωνα με τη σύμβαση, είναι: απομάκρυνση των κεραμιδιών, του ξύλινου φέροντος οργανισμού και των ψευδοροφών και αντικατάστασή τους με νέα ξύλινη στέγη για επιστέγαση με πάνελ (λαμαρίνες με γέμιση πολυουρεθάνης), νέα ψευδοροφή και επιστέγαση με βιομηχανικά πάνελ τύπου sandwich.

Η σύμβαση πάσχει νομιμότητας καθώς δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα στο ν. 4412/2016. Δεν κλήθηκαν, δηλαδή, τρεις οικονομικοί φορείς για υποβολή προσφοράς, αλλά μόνο ένας αν και το έργο είναι πάνω από 30.000 ευρώ, ούτε αναρτήθηκε στο ΚΗΜΔΗΣ για τουλάχιστον πέντε εργάσιμες ημέρες πριν από την κοινοποίηση της απόφασης ανάθεσης. Παράλειψη των παραπάνω “κωλύει τη σύναψη της σύμβασης”.

Το έργο πάσχει και πολεοδομικά καθώς δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη οικοδομική άδεια.

Η επιλογή δε τοποθέτησης πάνελ σε εν ενεργεία ιστορικό σχολικό συγκρότημα είναι απαράδεκτη. Γνωρίζουν, άραγε, άλλο σχολικό κτήριο με πάνελ στην πρωτεύουσα του νομού ή στο δήμο μας;

Χθες, Τρίτη απόγευμα, εντελώς ξαφνικά και αυθαίρετα, καθώς το σχολείο λειτουργεί, κατέλαβαν τον προαύλιο χώρο με βιομηχανικά πάνελς και απαίτησαν να ξεκινήσουν εργασίες σήμερα Τετάρτη.

Ο εκπαιδευτικοί σήμερα, για την προστασία των μικρών μαθητών/ριών από πιθανό ατύχημα, δεν επέτρεψαν την έξοδό τους στο προαύλιο την ώρα των διαλειμμάτων.

Από την πλευρά μας απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες αρχές για την τήρηση της νομιμότητας και στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Πελοποννήσου – Δ. Ελλάδος και Νοτίου Ιονίου για τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως ιστορικού διατηρητέου που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας.

Απαιτούμε το σεβασμό της νομιμότητας, της ασφάλειας μαθητών/ριών, εκπαιδευτικού και μη προσωπικού, της ιστορίας και αισθητικής του διδακτηρίου και του σχολικού χώρου.

Υ.Γ. “Τα πάνελ πολυουρεθάνης χρησιμοποιούνται στην κάλυψη μεταλλικών κτηρίων, ιδιαίτερα σε βιομηχανικά κτήρια, αλλά και μεταλλικά προκάτ σπίτια και φορητούς οικίσκους (...)”, αντιγραφή από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια».

Κ.Μπ.