Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 09:00

Το προεκλογικό τοπίο του Δήμου Καλαμάτας με βάση τον νέο νόμο και τις... συμμαχίες

Γράφτηκε από τον

 

Ο νέος εκλογικός νόμος για τους δήμους και η διαμόρφωση των συμμαχιών - συνεργασιών στο υφιστάμενο Δημοτικό Συμβούλιο καθορίζουν το προεκλογικό τοπίο 1,5 χρόνο πριν τις εκλογές του 2023 για το δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Οι υποψηφιότητες των δημάρχων αυτή τη φορά θα είναι πολύ λιγότερες, από 3 το λιγότερο μέχρι 5 το πολύ. Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο υποψήφιος που θα προκύψει από τη συνεργασία των παρατάξεων της μειοψηφίας και αυτός της παράταξης του ΚΚΕ είναι οι 3 σίγουροι υποψήφιοι δήμαρχοι στις επόμενες εκλογές. Ενδιαφέρον να διεκδικήσει το δήμο έχει εκδηλώσει ο πρώην αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης, ενώ λίγες πιθανότητες υπάρχουν να προκύψει και 5ος υποψήφιος από τον αριστερό χώρο.

Με 3 υποψηφιότητες υπάρχει σοβαρή περίπτωση ο δήμαρχος να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, καθώς χρειάζεται να ξεπεράσει μόλις το 43%.

Αναλυτικά, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος που λογικά θα έχει τη στήριξη της Ν.Δ., θα βασιστεί στα πρόσωπα των συμβούλων που μετέχουν και στηρίζουν τη δημοτική αρχή. Πέρα, δηλαδή, από τους αντιδημάρχους και τους συμβούλους του συνδυασμού του, θα έχει μαζί του αυτούς που προέρχονται από την παράταξη της Ελένης Αλειφέρη και εκείνους που είχαν εκλεγεί με τους συνδυασμούς της Μαρίας Οικονομάκου, του Δημήτρη Κουκούτση και του Μανώλη Μάκαρη, που ανεξαρτητοποιήθηκαν και έχουν πάρει έμμισθα δημοτικά πόστα ευθύνης. Υποψήφιος θα είναι και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, που είχε εκλεγεί 10ος και τελευταίος στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (της απλής αναλογικής), ο οποίος από πολέμιος της δημοτικής αρχής πλέον την στηρίζει έχοντας αναλάβει έμμισθο πόστο νομικού προσώπου.

Με τον δήμαρχο υποψήφιος θα είναι και ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης (αντιδήμαρχος σε θητείες της αρχής Νίκα), ο οποίος είχε εκλεγεί με την παράταξη του Βασίλη Τζαμουράνη.

Ο ισχυρός αντίπαλος του Θαν. Βασιλόπουλου θα προέρχεται από τη συμμαχία των παρατάξεων της μειοψηφίας (με άξονες αυτές των Βασίλη Κοσμόπουλου και Βασίλη Τζαμουράνη), που συνεργάζονται πολύ καλά στο υφιστάμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Μαζί τους αναμένεται να είναι και η παράταξη του Μανώλη Μάκαρη που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πολύ πιθανό είναι να συμμετάσχει και η Μαρία Οικονομάκου με όσους συμβούλους και δυνάμεις τής έχουν απομείνει. Μέχρι τώρα η κ. Οικονομάκου (από τον χώρο της Ν.Δ.) συνεργάζεται σε υψηλό επίπεδο και στηρίζει επιλογές και προτάσεις των Β. Κοσμόπουλου και Β. Τζαμουράνη. Φέρεται ότι θα αντέξει, γιατί δεν έχει καλές σχέσεις με τη δημοτική αρχή και θα είναι υποψήφια με τον υποψήφιο δήμαρχο της μειοψηφίας. Με την ενωμένη μειοψηφία συνεργάζεται και η Τόνια Κουζή, ενώ αρκετά πρόσωπα (όχι όλα) της παράταξης φέρονται να στηρίζουν τη συγκεκριμένη επιλογή.

Οσον αφορά τον επικεφαλής, ενδιαφέρον να ηγηθεί έχει εκδηλώσει ο Β. Τζαμουράνης, ενώ ο Β. Κοσμόπουλος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Ο Μαν. Μάκαρης φέρεται να έχει εκφράσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως δεν αποκλείεται ο υποψήφιος δήμαρχος να είναι κάποιο νέο πρόσωπο, με υπερκομματική απήχηση.

Ενδιαφέρον να είναι υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 2023 έχει εκδηλώσει ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου δημοτικών αρχών Νίκα, Παύλος Μπουζιάνης. Πληροφορίες θέλουν τον κ. Μπουζιάνη (προέρχεται από τον φιλελεύθερο χώρο) να έχει συζητήσει και να έχει συμφωνήσει με πρόσωπα καταξιωμένα στον επαγγελματικό τους χώρο, ανεξάρτητα από πολιτική - κομματική τοποθέτηση, που οι περισσότεροι αναμένεται να ασχοληθούν για πρώτη φορά με τα αυτοδιοικητικά, με διάθεση να προσφέρουν στον τόπο και να γίνει αλλαγή στη διοίκηση του δήμου.

Μικρή πιθανότατα υπάρχει να προκύψει υποψήφιος δήμαρχος από το χώρο αριστερών - προοδευτικών δυνάμεων που θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο, όπως στο θέμα του μάστερ πλαν του λιμανιού, διαφωνώντας με τη συμμαχία της μειοψηφίας.

Πάντως, σίγουρη θα είναι η υποψηφιότητα του υποψηφίου δημάρχου που θα υποστηριχθεί από το ΚΚΕ. Θα είναι ο Δημήτρης Οικονομάκος ή κάποιο άλλο πρόσωπο, που θα επιλεγεί από το κόμμα και θα είναι η παράταξη, όπως η “Λαϊκή Συσπείρωση”, η οποία θα υποστηρίζει τις θέσεις του ΚΚΕ στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Γ.Σ.