Πέμπτη, 19 Μαϊος 2022 17:36

Δήμος Τριφυλίας: Ο Γ. Λεβεντάκης για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Γράφτηκε από την

"Με απόλυτο σεβασμό, ανατρέχουμε σε εκείνες τις σελίδες της ιστορίας, που αφορούν στην εξόντωση, με απάνθρωπο και αποτρόπαιο τρόπο, καθώς επίσης και στον βίαιο διωγμό και ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού, από τις πατρογονικές του εστίες" σημειώνει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης με αφορμή την σημερινή ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

"Ημέρα μνήμης η σημερινή καθώς, 103 χρόνια μετά, η γενοκτονία των Ποντίων, εξακολουθεί να συγκλονίζει.
Με απόλυτο σεβασμό, ανατρέχουμε σε εκείνες τις σελίδες της ιστορίας, που αφορούν στην εξόντωση, με απάνθρωπο και αποτρόπαιο τρόπο, καθώς επίσης και στον βίαιο διωγμό και ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού, από τις πατρογονικές του εστίες.
Είναι ιερή υποχρέωση, όλων μας, να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα, της ματωμένης αυτής περιόδου, όπως και στους πρόσφυγες, που ξεκίνησαν μια νέα ζωή, εκ του μηδενός.
Στους Έλληνες του Πόντου, που μέσα από τις αφηγήσεις των παλαιότερων, τα ήθη και τα έθιμα, τη μουσική, το χορό και τα τραγούδια τους, μας κληροδότησαν πολιτισμικά και κοινωνικά πρότυπα και αξίες.
Πάντα, το τραγούδι - θρήνος τους: «Την πατρίδα μ’ έχασα, άκλαψα και πόνεσα...» θα μας υπενθυμίζει την αποφράδα εκείνη ημέρα και θα προκαλεί σε κάθε Έλληνα, απανταχού της γης, ρίγη συγκίνησης.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ"