Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022 09:03

Έκπτωτος ο ανάδοχος ανάπλασης της Αναγνωσταρά

Γράφτηκε από τον
Έκπτωτος ο ανάδοχος ανάπλασης της Αναγνωσταρά

 

Έκπτωτος κηρύχθηκε ο ανάδοχος του πολύπαθου έργου ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ.

Και ο Δήμος Καλαμάτας, όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης, θα κινήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται, ώστε να αναλάβει τη συνέχιση και ολοκλήρωση της ανάπλασης, ένας από τους άλλους 7 εργολάβους που είχαν δείξει ενδιαφέρον και είχαν καταθέσει προσφορές στο διαγωνισμό της 4ης Ιουνίου 2020!

Το πρώτο βήμα θα είναι η ανάθεση νομικής υποστήριξης για την τελεσφόρηση της διαδικασίας έκπτωσης από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου την ερχόμενη Παρασκευή, στη 1 το μεσημέρι.

Ο κ. Καραγιάννης εκτίμησε πως είναι θετικό το γεγονός ότι ο έκπτωτος ανάδοχος δεν κατέθεσε ένσταση κατά της απόφασης έκπτωσης από το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τα επόμενα βήματα είναι η Οικονομική Επιτροπή να καλέσει τον δεύτερο μειοδότη να αναλάβει την εκτέλεση του έργου. Και αν αρνηθεί, να καλέσει τον τρίτο. Αν υπάρξει και πάλι άρνηση, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μας ενημέρωσε ότι θα γίνει ελεύθερη διαπραγμάτευση με τους υπόλοιπους εργολάβους που είχαν καταθέσει προσφορές.

Τα πράγματα δεν φαίνονται και τόσο αισιόδοξα, καθώς όταν δημοπρατήθηκε το έργο δεν είχαν σημειωθεί οι υπέρογκες ανατιμήσεις των υλικών και οι εκπτώσεις που είχαν δοθεί από τον 2ο έως και τον τελευταίο μειοδότη, ήταν από 45,60% έως 33,71%. Με τέτοιες εκπτώσεις και με τις υπέρογκες ανατιμήσεις που έχουν σημειωθεί, είναι από αδύνατο έως πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί το σημαντικό έργο στο κέντρο της Καλαμάτας.

Να υπενθυμίσουμε ότι ανάδοχος της ανάπλασης της Αναγνωσταρά ήταν η κοινοπραξία Γιάννης Ηλιόπουλος - Ηλίας Ξυδέας με έκπτωση 47,23%.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Πελοποννήσου, το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, και η προθεσμία υλοποίησής του είναι 240 ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο (θα έπρεπε να έχει τελειώσει στις 4 Αυγούστου 2021).

Γ.Σ.


NEWSLETTER