Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022 08:58

Αγώνας δρόμου για να μην χαθεί η χρηματοδότηση της Αναγνωσταρά

Αγώνας δρόμου για να μην χαθεί η χρηματοδότηση της Αναγνωσταρά

 

Την απόφαση οριστικοποίησης της έκπτωσης του αναδόχου, της κοινοπραξία “Ιωάννης Ηλιόπουλος - Ηλίας Ξυδέας”, στο πολύπαθο έργο ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά, επικύρωσε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας.

Οι αντιδήμαρχοι Σαράντος Μαρινάκης και Ανδρέας Καραγιάννης διαβεβαίωσαν ότι δεν θα κινδυνεύσει να χαθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Πελοποννήσου και πως το έργο θα ολοκληρωθεί το 2023,  στις προθεσμίες που προβλέπονται, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του συμβούλου της μειοψηφίας Λεωνίδα Λιάππα, που εξέφρασε την ανησυχία του “μήπως μπαίνει σε κίνδυνο η χρηματοδότηση του έργου από την Περιφέρεια”.

Ο κ. Καραγιάννης ενημέρωσε ότι θα κληθούν διαδοχικά για να αναλάβουν την υλοποίηση του έργου, όπως προβλέπεται, ο δεύτερος και ο τρίτος μειοδότης και αν αρνηθούν, θα γίνουν διαπραγματεύσεις του δήμου με εργολάβους. Κι εξέφρασε τη βεβαιότητα πως κάποιος από αυτούς θα αναλάβει να το εκτελέσει. Ο ίδιος αρχικά ενημέρωσε ότι ο ανάδοχος δεν υπέβαλε ένσταση στην απόφαση έκπτωσής του.

Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε βέβαιος ότι θα ολοκληρωθεί το έργο, ενημερώνοντας πως διοικητικά πρέπει να κλείσει στο τέλος του 2023 και το φυσικό του αντικείμενο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης απείχε από την ψηφοφορία, καθώς εκτίμησε ότι δεν απαιτείται απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την έκπτωση του αναδόχου. 

Στο σκεπτικό της απόφασης έκπτωσης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών γίνεται αναφορά στην ειδική πρόσκληση της υπηρεσίας προς την ανάδοχο κοινοπραξία στις 23 Αυγούστου και σημειώνεται: “Αφού παρήλθε η προθεσμία των 15 εργασίμων ημερών (ημερομηνία λήξης Πέμπτη 15 - 09 - 2022) που έθετε η ανωτέρω ειδική πρόσκληση (η οποία θυροκολλήθηκε από αρμόδιο δικαστικό επιμελητή στις 25-08-2022 ημέρα Πέμπτη) διενεργήσαμε αυτοψία επί τόπου του έργου και διαπιστώσαμε ότι: δεν έχει εκτελεστεί ουδεμία εργασία που αφορά το αντικείμενο της ειδικής πρόσκλησης, το οποίο ήταν η προμήθεια και τοποθέτηση των συμβατικά προβλεπομένων ιστών και φωτιστικών σωμάτων που αφορούν το τμήμα του έργου από τη οδό Κολοκοτρώνη έως την οδό Σταδίου (πλατεία 23ης Μαρτίου), παρόλο το γεγονός ότι είχαν δοθεί στον ανάδοχο όλες οι σχετικές εγκρίσεις για την προσκόμιση των υλικών επί τόπου του έργου”.

Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Πελοποννήσου, το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, υλοποιείται με έκπτωση 47,23% και η συμβατική προθεσμία υλοποίησής του ήταν 240 ημέρες, μέχρι τις 4 Αυγούστου 2021.

Γ.Σ.