Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023 19:09

Συνάντηση στις Βρυξέλλες για Δίκτυο των 100 Πόλεων

Συνάντηση στις Βρυξέλλες για Δίκτυο των 100 Πόλεων

“Η Ευρώπη πρωτοπορεί στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στηρίζει πόλεις της Αποστολής για την Κλιματική Ουδετερότητα έως το 2030”, παρατήρησε μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, από το βήμα της 1ης Συνόδου του Δικτύου των 100 Πόλεων, που διεξήχθη τη Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Δήμο Καλαμάτας, στη Σύνοδο συμμετείχαν εκ μέρους του δήμου, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης και ο προϊστάμενος του Τμήματος Πληροφορικής και μέλος της συντονιστικής ομάδας του “Mission Καλαμάτα” Βασίλης Διονυσόπουλος.
Την αξία της Αποστολής ανέδειξαν με τις εισηγήσεις τους, ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ε.Ε. Μαρκ Λεμέτρ, ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Κιμ Γιόργκενσεν και ο νέος επικεφαλής της Αποστολής των πόλεων Πάτρικ Τσάιλντ.
Σε συνεδρία στην οποία συμμετείχαν μόνο αιρετοί εκπρόσωποι των πόλεων της Αποστολής, κατατέθηκε εκ μέρους του νεοσυσταθέντος δικτύου των Ελληνικών πόλεων με την επωνυμία ClimaNet, υπόμνημα έργων και δράσεων, καθώς και για τη διαδικασία χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις της Συνόδου παρουσιάστηκαν πιλοτικές δράσεων των πόλεων που είναι σε εξέλιξη και οργανώθηκαν θεματικά τραπέζια ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των πόλων.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος του Δήμου Καλαμάτας είναι να κατατεθεί εντός του Σεπτεμβρίου το Κλιματικό Συμβόλαιο, το οποίο σήμερα συντάσσεται από τις θεματικές ομάδες εργασίας, προκειμένου από το νέο έτος να εκκινήσει η υλοποίηση των δράσεών του.
Με βάση την ίδια ενημέρωση, ο δήμος συμμετέχει αδιάλειπτα σε όλες τις εκδηλώσεις του Δικτύου, είτε είναι διαδικτυακές, είτε με φυσική παρουσία, μεγεθύνοντας την εξωστρέφεια και τη δυναμική που έχει αποκτήσει η πόλη.