Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2023 22:10

Συνάντηση Κατρίτση με το Τοπικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας

Συνάντηση με το Τοπικό Συμβούλιο της Δ.Κ. Κυπαρισσίας είχαν οι υποψήφιοι του Τοπικού Συμβουλίου του συνδυασμού «Τριφυλία Ενωμένοι» του υποψήφιου δημάρχου Άκη Κατρίτση.

Τονίζεται χαρακτηριστικά: «Ορμώμενοι από το ειλικρινές ενδιαφέρον μας για την πόλη μας, το οποίο άλλωστε μας οδήγησε στο να θέσουμε την υποψηφιότητά μας για το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας στον συνδυασμό του Άκη Κατρίτση, θεωρήσαμε σκόπιμο να ζητήσουμε συνάντηση με τα μέλη του απερχόμενου Τοπικού Συμβουλίου, προκειμένου να ενημερωθούμε για τα τρέχοντα θέματα και να ανταλλάξουμε απόψεις.

Το αίτημα έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία και για την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Τουρκολιά ζήτησε από τη δημοτική αρχή τη χρήση της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 29/9, στις 2 μ.μ. Όπως μας μετέφερε η κ. Τουρκολιά, την Πέμπτη 28/9 το μεσημέρι την ενημέρωσαν ότι την ίδια ώρα που είχε ζητηθεί από αυτήν η αίθουσα,(δηλαδή στις 14.00 την Παρασκευή 29/9) είχε προγραμματιστεί Δημοτικό Συμβούλιο. Προτείναμε στην κ. Τουρκολιά να ζητήσει την αίθουσα οποιαδήποτε άλλη ώρα και μέρα, όπως κι έκανε. Προς έκπληξη δική της και δική μας η γραμματέας του δήμου της απάντησε επί λέξει ότι «δεν μπορούμε να διαθέσουμε την αίθουσα, γιατί είμαστε πνιγμένοι». Προφανώς η απάντηση αυτή ήταν άκρως προσβλητική για την πρόεδρο, το Τοπικό Συμβούλιο και τους υποψηφίους, οι οποίοι ζητούσαν ενημέρωση. Ενδεικτική ωστόσο για την απαξιωτική συμπεριφορά που είχε η δημοτική αρχή για όλα τα τοπικά συμβούλια του Δήμου Τριφυλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της.

Παρά την απορία που προξένησε σε εμάς και την αμηχανία που προξένησε στο υφιστάμενο Τοπικό Συμβούλιο η απάντηση του δήμου και επιμένοντας στην ουσία αυτής της συνάντησης, κανονίστηκε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση… σε ένα καφενείο - καφετέρια στην πλατεία της πόλης. Βρεθήκαμε λοιπόν στο ίδιο τραπέζι με την πρόεδρο και δύο ακόμα συμβούλους του Τοπικού Συμβουλίου με διάθεση και από τις δύο πλευρές για υγιή πολιτικό διάλογο. Από όσα διαμείφθηκαν μεταξύ μας και από τα γεγονότα που μας κατέθεσαν, αντιληφθήκαμε τα ακόλουθα: Όσον αφορά στο Τοπικό Συμβούλιο, παρόλο που αυτό απαρτίζεται από ανθρώπους διαφορετικών αυτοδιοίκητων συνδυασμών, υπήρξε ομόνοια και διάθεση συνεργασίας και λήψης ομόφωνων αποφάσεων. Η δημοτική αρχή είχε ένα τοπικό συμβούλιο με θετική διάθεση, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό συνεργάτη στη διευθέτηση των ζητημάτων της πόλης, Ωστόσο, δεν έλαβε καθόλου υπ’ όψιν της αυτή τη δυναμική, με αποτέλεσμα να υλοποιηθεί ένα πολύ μικρό μέρος από το σύνολο των μελετημένων και στοχευμένων προτάσεων του Τοπικού Συμβουλίου. Το ελάχιστο αυτό έργο, που μπόρεσε τελικά να κάνει το Τοπικό Συμβούλιο τα τελευταία τέσσερα χρόνια ολοκληρώθηκε με πολύ κόπο, κατά κύριο λόγο της προέδρου, που όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, για το παραμικρό αίτημα έπρεπε να δαπανήσει χρόνο και ενέργεια και να «…ανεβοκατέβει πολλές σκάλες και πολλές φορές». Σε σημαντικά θέματα, για τα οποία το Τοπικό Συμβούλιο πήρε θέσεις και αποφάσεις, η δημοτική αρχή δεν ανταποκρίθηκε. Όπως τότε που το Τοπικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση για διευθέτηση της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Άνω Πόλη με μονοδρομήσεις κατά την περίοδο αιχμής των θερινών μηνών. Η δημοτική αρχή… «την έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της», με αποτέλεσμα για ένα ακόμα καλοκαίρι να γίνει η πόλη μας περίγελος των επισκεπτών και η «αναπλασμένη Άνω Πόλη», για την οποία τόσο περηφανεύεται ο δήμαρχος, ένα άναρχο πάρκινγκ, όπου κάθε βράδυ διαπληκτίζονταν οι ντόπιοι με τους ξένους. Όπως δήλωσαν τα μέλη του, καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του το Τοπικό Συμβούλιο της Κυπαρισσίας δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ από την πάγια προκαταβολή. Ούτε βέβαια κάποιο άλλο τοπικό συμβούλιο του δήμου έλαβε κάποιο αντίστοιχο ποσό. Επίσης μας είπαν ότι και το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου δεν τους ενημέρωνε για τις συνεδριάσεις και δεν τους καλούσε στα Δημοτικά Συμβούλια, απαξιώνοντας έτσι την ύπαρξη του Τοπικού Συμβουλίου. Αυτή η τακτική συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της απερχόμενης δημοτικής αρχής παρά τις διαμαρτυρίες της προέδρου και τις παρεμβάσεις της στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από τη συνάντησή μας αυτή απλά επιβεβαιώθηκε η εντύπωση που ήδη είχαμε σχετικά με την άποψη που έχει ο απερχόμενος δήμαρχος για τα τοπικά συμβούλια. Δηλαδή ότι δεν έχει καμία απολύτως άποψη, δεν τα υπολογίζει καθόλου και δεν τα θεωρεί εργαλεία άξια για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των δημοτών. Και τους ανθρώπους που τα απαρτίζουν, τους αντιμετώπισε όλα αυτά τα χρόνια σαν απλούς κουβαλητές ψήφων, που μετά την εκλογή του του ήταν άχρηστοι.

Στον συνδυασμό «Τριφυλία Ενωμένοι» αυτό δεν θα συνεχιστεί! Είμαστε αποφασισμένοι, εφόσον εκλεγούμε, να έχουμε όλοι αξιοπρεπή παρουσία στα δημοτικά πράγματα και να προσφέρουμε στην πόλη μας αυτά που μπορούμε».