Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2023 09:01

Ορκωμοσία Λεβεντάκη και κατανομή ρόλων

Ορκωμοσία Λεβεντάκη και κατανομή ρόλων

 

Ορκίζεται σήμερα Σάββατο στις 6 ώρα το απόγευμα η νέα Δημοτική Αρχή στο Δήμο Τριφυλίας.

Η ορκωμοσία του επανεκλεγέντα Δημάρχου Γιώργου Λεβεντάκη, των δημοτικών συμβούλων, των προέδρων και των τοπικών συμβούλων θα γίνει στην αίθουσα Αλέκος Παπαδόπουλος στην Κυπαρισσία από το Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο.

Από την 1η Ιανουαρίου ξεκινά και επίσημα η θητεία της νέα Δημοτικής Αρχής που εκλέχτηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 44,05%. Μια θητεία που σίγουρα θα είναι διαφορετική από την μέχρι τώρα και πρώτη του κ. Λεβεντάκη. Σε αυτό συνηγορούν δύο βασικοί παράγοντες, από τη μια ότι η παράταξη της πλειοψηφίας θα έχει τον απόλυτο έλεγχο στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχοντας εκλέξει 15 από τους 25 Δημοτικούς Συμβούλους. Κάτι που δεν ίσχυε την πρώτη θητεία έχοντας εκλέξει αρχικά 7 συμβούλους, οι οποίοι στην συνέχεια έγιναν 5 από τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις που είχαν προκύψει, ενώ και από τις συνεργασίες που έγιναν με άλλες παρατάξεις, κάποιες διαλύθηκαν πρόωρα, κάποιες στη συνέχεια και κάποιες κράτησαν, δίνοντας στο δήμαρχο μια δυναμική μόλις 8 συμβούλων από τους 27 που Δημοτικού Συμβουλίου. Με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά περιπετειώδη Δημοτικά Συμβούλια.

Ενας δεύτερος, σημαντικός επίσης παράγοντας, είναι ότι η νέα Δημοτική Αρχή ξεκινά με την πείρα πλέον μιας θητείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μιας και στην προηγούμενη θητεία όχι μόνο ο δήμαρχος αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι (πλην του Γιώργου Ασημακόπουλου) δοκιμάζονταν για πρώτη φορά στο στίβο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως εκλεγμένοι.

Σε αυτά τα δύο θα μπορούσαμε βέβαια να προσθέσουμε και τις πρωτόγνωρες συνθήκες που επικράτησαν με την πανδημία του κορονοϊού, αλλά αυτός ήταν ένας εξωγενής παράγοντες κοινός για όλους τους φορείς και τους πολίτες.

Το σίγουρο είναι ότι πλέον στους πολίτες της Τριφυλίας που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη Δημοτική Αρχή και επανεξέλεξαν τον κ. Λεβεντάκη, έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες για πολλά περισσότερα πράγματα στην Τριφυλία. Τα οποία άλλωστε έχει υποσχεθεί και ο ίδιος ο δήμαρχος, ενώ σίγουρα θα είναι και πιο αυστηρός κριτής.

Σε ό,τι αφορά τη νέα Δημοτική Αρχή σε αντίθεση με το προηγούμενο ξεκίνημα ο κ. Λεβεντάκης, έχει να συμπληρώσει ένα πιο εύκολο παζλ σε ό,τι αφορά την κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων. Αφού και ικανό αριθμό συμβούλων έχει αλλά και αρκετές θέσεις που μπορεί να τους κατανείμει αναθέτοντάς τους αρμοδιότητες. Οι θέσεις των αντιδημάρχων πλέον στο Δήμο Τριφυλίας με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τροποποίηση για ακόμη 1 θέση, είναι 8 από αυτές οι 6 θέσεις είναι έμμισθες. Επίσης υπάρχει η θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, η θέση του προέδρου της ΔΕΥΑΤ, αλλά και η θέση του προέδρου στο Σύνδεσμο Ύδρευσης «Καπετάν Τέλλος Άγρας». Όπως επίσης υπάρχει και ορίζοντας της πενταετίας που δίνεται η ευκαιρία στο δήμαρχο να αξιοποιήσει τα στελέχη της παράταξής του.

Σε ό,τι αφορά την ονοματολογία για θέσεις και καθήκοντα ακόμη δεν υπάρχουν αποκαλύψεις και διαρροές αλλά το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν μερικά στάνταρ. Βασικό από αυτά είναι ότι από τους νυν αντιδημάρχους της παράταξης, δηλαδή οι: Αντώνης Βλάχος, Δημήτρης Στριμπάκος και Νίκος Φρούσος, δύσκολα θα μείνει κάποιος απέξω. Ενώ οι πληροφορίες θέλουν και τον νυν πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χαράλαμπο Αυρηλιώνη να παραμένει στην ίδια θέση του. Αυτοί εξάλλου αποτέλεσαν και τον βασικό κορμό της παράταξης την προηγούμενη θητεία.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο νυν αντιδήμαρχοι οι Σωτήρης Μπακούρος και Μαρία Παναγοπούλου, που είναι από την παράταξη που συνεργάστηκε μέχρι τέλους με αυτή του δημάρχου και στις τελευταίες εκλογές κατέβηκαν στο ψηφοδέλτιο του δημάρχου, όπου και αυτοί φαίνεται να αποτελέσουν συνδετικό κρίκο, κρατώντας τις θέσεις, προς τη νέα δημοτική περίοδο.

Επίσης, έκπληξη θα πρέπει να θεωρηθεί η μη αξιοποίηση του Βασίλη Αθανασόπουλου που εκλέχτηκε πρώτος δημοτικός σύμβουλος σε όλο το Δήμο. Κάπως έτσι συμπληρώνεται σε ένα μεγάλο μέρος του το παζλ, το οποίο θα ολοκληρώσει ο δήμαρχος εντός των επόμενων ημερών με το ξεκίνημα της νέας Δημοτικής περιόδου.