Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013 18:46

"Γαλάζια" υπόθεση ο Δήμος Μεσσήνης

Γράφτηκε από την

 

Σε... γαλάζια κόντρα φαίνεται πως θα εξελιχθεί η προεκλογική μάχη για τη δημαρχία στη Μεσσήνη, καθώς τόσο ο νεοδημοκράτης νυν δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος όσο και ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σαμπαζιώτης είναι αποφασισμένοι να θέσουν υποψηφιότητα. Από το "γαλάζιο" στρατόπεδο προέρχεται και ο πρώην δήμαρχος Κώστας Σπυρόπουλος, που ήταν υποψήφιος βουλευτής με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και θα κατέβει ξανά ως υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης. 

 

Στην απέναντι όχθη, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Τζώρτζης θα είναι και πάλι υποψήφιος. Επίσης ο σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Κώστας Αποστολόπουλος θα διεκδικήσει εκ νέου μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε κατέβει ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου είτε όχι. Αποφασισμένος να θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ως επικεφαλής ψηφοδελτίου ή μη, είναι και ο δικηγόρος Θόδωρος Αβιζιώτης, όπως επίσης ο δικηγόρος Χρήστος Χριστόπουλος - ενώ ο τέως γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσος Αποστολόπουλος δεν θέλησε να κάνει σχετική δήλωση. Τέλος, τις φήμες που τους θέλουν υποψήφιους δημάρχους Μεσσήνης διαψεύδουν ο αρχισυντάκτης της "Ε" Ηλίας Μπιτσάνης και ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των προαναφερόμενων:

Στάθης Αναστασόπουλος: "Ολοι μαζί ενωμένοι προχωρούμε ανεξαρτήτως εκλογικού νόμου - διεκδικούμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης των συνδημοτών μας"

Οπως δηλώνει στην "Ε" ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος: 

"Οι συνεργάτες μου και εγώ καταφέραμε σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία να δουλέψουμε συστηματικά και αποτελεσματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της 3ετούς θητείας που διανύουμε, πετυχαίνοντας: 1. Να νοικοκυρέψουμε οικονομικά και διοικητικά τον τεράστιο καλλικρατικό δήμο. 2. Να είμαστε δίπλα στο δημότη και τις ανάγκες του. 3. Να εκπονήσουμε τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας και να αρχίσουμε να υλοποιούμε εντατικά το μεγάλο μας όραμα για την ανάπτυξη του τόπου μας, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Αυτά βέβαια όλα τα πετύχαμε διότι είχαμε άριστη συνεργασία με όλους τους αιρετούς στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και όλους τους προέδρους και τοπικούς συμβούλους της δημοτικής κοινότητας και των τοπικών κοινοτήτων του δήμου μας, ανεξαρτήτως παρατάξεων.

Ολοι εμείς λοιπόν αλλά και πολλοί άλλοι ακόμα που πλαισιώνουν τις καθαρές αυτοδιοικητικές μας θέσεις, ανεξαρτήτως κομματικών καταβολών, διεκδικούμε εκ νέου την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας, ώστε από κοινού να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το μεγάλο έργο που αρχίσαμε και που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Ολοι μαζί ενωμένοι, εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και σύμβουλοι τοπικών κοινοτήτων, ενεργοί πολίτες αυτή την περίοδο σχεδιάζουμε το νέο πρόγραμμά μας.

Στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε άριστα με τις τοπικές κοινωνίες και όλους τους τοπικούς φορείς με στόχο πολύ σύντομα να ολοκληρώσουμε το νέο αυτό πρόγραμμα και να το ανακοινώσουμε στους συνδημότες μας. Προχωρούμε ανεξαρτήτως εκλογικού νόμου σχετικά με το πώς θα γίνουν οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, με μοναδική ανυποχώρητη απαίτηση από την κυβέρνηση την διατήρηση των τοπικών συμβουλίων και προέδρων των χωριών, τους οποίους θεωρούμε αναντικατάστατους για την εύρυθμη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Διεκδικούμε λοιπόν με μοναδικό όπλο τα πεπραγμένα μας, την ανανέωση της εμπιστοσύνης των συνδημοτών μας, ώστε να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το όραμά μας για τον καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης".

 

Δημήτρης Σαμπαζιώτης: "Θέλω με μια Συμμαχία πολιτών και κοινωνικών δυνάμεων να δημιουργήσουμε την επόμενη μέρα. Η δική μου θέληση είναι δεδομένη, αλλά απαιτείται και η συνένωση δυνάμεων"

Ο Δήμος Μεσσήνης -όπως άλλωστε δήλωσε και στη συνέντευξή του στην "Ε" της Δευτέρας- είναι στόχος του Δημήτρη Σαμπαζιώτη. Οπως χαρακτηριστικά είπε: 

"Είμαι έτοιμος να αναλάβω την πρωτοβουλία συγκρότησης μιας ευρύτερης Συμμαχίας πολιτών και κοινωνικών δυνάμεων, για να υπηρετήσουμε τον τόπο μας με αίσθημα ευθύνης, με δουλειά, διάθεση προσφοράς και αποτελεσματικότητα. Θέλω με τη Συμμαχία αυτή να δημιουργήσουμε την επόμενη μέρα. Το αν θα τελεσφορήσει αυτή η πρωτοβουλία δεν εξαρτάται μόνο από την δική μου θέληση - την οποία μπορείτε να θεωρήσετε δεδομένη. Εξαρτάται σαφώς και κυρίως από τη στάση της κοινωνίας". Επίσης τονίζει ότι "απαιτείται και η συνένωση δυνάμεων με ενωτικό παράγοντα το όραμα για τον τόπο μας για τον δήμο μας, για να προχωρήσουμε μαζί. Εγώ σε αυτό το στάδιο ευρίσκομαι, ως προς την προσέγγιση της υποψηφιότητάς μου για το Δήμο Μεσσήνης. Δηλαδή συζητώ, ακούω, καταγράφω δυνάμεις, εξετάζω λύσεις για τα θέματα που έχουμε μπροστά μας - και σε μια επόμενη φάση θα σας ανακοινώσω και τις οριστικές μου αποφάσεις μαζί με τους συνεργάτες μου".

 

Νίκος Τζώρτζης: "Ετοιμαζόμαστε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συνεργασίες"

Επικεφαλής ψηφοδελτίου θα κατέβει στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Τζώρτζης. 

"Εγώ και οι συνεργάτες μου ετοιμαζόμαστε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου - περιμένουμε τον εκλογικό νόμο για να σχεδιάσουμε την κάθοδό μας στις εκλογές με το καλύτερο τρόπο", αναφέρει. Δηλώνει επίσης πως "εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συνεργασίες, προς όλες τις κινήσεις και παρατάξεις".

 

Κώστας Σπυρόπουλος: "Κατεβαίνω ως ανεξάρτητος. Τα κόμματα θα πρέπει να μείνουν μακριά από την τοπική αυτοδιοίκηση"

Υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης θα είναι εκ νέου και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Κώστας Σπυρόπουλος. "Κατεβαίνω στις εκλογές ως ανεξάρτητος. Για μένα μετράνε οι πολίτες, γι' αυτό νομίζω ότι τα κόμματα θα πρέπει να μείνουν μακριά από την τοπική αυτοδιοίκηση, να μας αφήσουν να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας σε τοπικό επίπεδο", αναφέρει. Και προσθέτει ότι "πρέπει σαν τοπική αυτοδιοίκηση να παλέψουμε και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να υπερασπιστούμε τα σπίτια μας, την περιουσία μας, το καθετί που μας αφορά". 

Λέει ακόμα ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την κάθοδό του στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, μέσα από επαφές με νέα και παλιά στελέχη. "Καλώ να συμπαραταχθούν μαζί μας άνθρωποι που γι' αυτούς μετρά πρώτα ο πολίτης, όλοι είμαστε πονεμένοι από ό,τι γίνεται γύρω μας, αλλά όπως δείξαμε και την προηγούμενη τετραετία μπορούμε να χειριστούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στρατηγικής φύσεως θέματα που αφορούν τον τόπο μας, όπως είναι τα οικονομικά και πολεοδομικά ζητήματα και διάφορα άλλα τα οποία θα μας δώσουν την δυνατότητα να αναπνεύσουμε σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο". 

 

Κώστας Αποστολόπουλος: "Η 'Λαϊκή Συσπείρωση' βάζει στόχο να ενημερώσει τον κόσμο ότι οι δήμοι έχουν παίξει ρόλο στην επιβολή των μνημονιακών διαδικασιών"

Ο δημοτικός σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Κώστας Αποστολόπουλος λέει ότι "κατά πάσα πιθανότητα" θα είναι και πάλι επικεφαλής με το ψηφοδέλτιο της παράταξης. Αλλά ακόμη κι αν δεν κατέβει ως επικεφαλής, θα θέσει υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος. 

Οπως λέει, στόχος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" είναι "να ενημερώσει τον κόσμο ότι οι δήμοι έχουν παίξει πολύ άσχημο ρόλο στο θέμα της επιβολής των μνημονιακών διαδικασιών. Λειτούργησαν εξ αρχής ως μοχλός των διαδικασιών αυτών". Προσθέτει δε ότι "έχουν φουντώσει και πάλι τα φαινόμενα των ρουσφετιών", καθώς με τις συμβάσεις εργασίας στους δήμους καλλιεργείται ένα κλίμα στον κόσμο ότι "η εργασία είναι ένα προϊόν επαιτείας". Τονίζει, τέλος, ότι "οι δήμοι δεν πρέπει να είναι ένας θεσμός που θα κάνουν χωρίς καμία αντίρρηση ό,τι λέει η κυβέρνηση ή η Ευρωπαϊκή Ενωση, θα 'πρεπε στους δήμους να έχουν ενεργό συμμετοχή οι δημότες και να υπάρχει διαβούλευση". 

 

Θόδωρος Αβιζιώτης: "Για να υπάρξει αλλαγή, χρειάζεται η συγκρότηση ανεξάρτητου και ενωτικού συνδυασμού· για τον σκοπό αυτό μπορώ και πρώτος, αντέχω και τελευταίος"

Οπως λέει στην "Ε" ο δικηγόρος Θόδωρος Αβιζιώτης: "Οι επερχόμενες εκλογές είναι κρίσιμες και καθοριστικές για το δήμο μας, γιατί από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί εάν θα συνεχιστεί η στασιμότητα και η αποδυνάμωση της πόλης και των χωριών μας, που μας κληροδότησε η αβελτηρία και ανικανότητα της παρούσας δημοτικής αρχής, ή αν θα γυρίσουμε σελίδα για να πετύχουμε ως δήμος να δώσουμε στην περιοχή μας την πρόοδο και την ανάπτυξη που αξίζει, και στους δημότες μας όλες εκείνες τις υπηρεσίες που δικαιούνται και έχουν ανάγκη. Για να υπάρξει αλλαγή και να προχωρήσουμε σε νέους δρόμους χρειάζεται η συγκρότηση ανεξάρτητου και ενωτικού συνδυασμού, μια δημοτική συμπαράταξη που να χωράει όλους τους άξιους και ικανούς, όλους όσους δεν ανέχονται τη σημερινή καθοδική πορεία, όλους όσους θέλουμε να πάμε τα πράγματα μπροστά. Προσωπικά είμαι εντεταλμένος στην κατεύθυνση αυτή και, όπως έκανα πάντα, θα συμβάλλω με όλες τις δυνάμεις μου στην συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου και ενός τέτοιου συνδυασμού. Για τον σκοπό αυτό μπορώ και πρώτος, αντέχω και τελευταίος, θα το αποφασίσουμε έγκαιρα και έγκυρα μαζί όλοι εμείς οι πολλοί". 

 

Χρήστος Χριστόπουλος: "Είναι καθήκον και υποχρέωση του κάθε ενεργού πολίτη -και ιδιαίτερα των νέων- να ασχοληθεί με τα προβλήματα του τόπου τους. Το ίδιο προτίθεμαι να πράξω κι εγώ, από όποια θέση μάχης βρεθώ"

Ο δικηγόρος Χρήστος Χριστόπουλος προτίθεται να κατέβει υποψήφιος στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, χωρίς απαραίτητα να ηγείται μιας δημοτικής παράταξης. Συγκεκριμένα μιλώντας στην "Ε" αναφέρει: 

"Η πολύχρονη και πολύπλευρη κρίση που βιώνουμε οδηγεί τον καθένα μας και την κοινωνία συνολικότερα σε μια διαφορετική προσέγγιση και θεώρηση των πραγμάτων, και πολύ περισσότερο στον επαναπροσδιορισμό της θέσης και της στάσης μας, για το τι μπορεί και πώς πρέπει να γίνει για να σταματήσει ο κατήφορος και για να αναστραφεί σε ελπιδοφόρα κατεύθυνση και πάλι η πορεία". 

Δική του εκτίμηση είναι ότι "μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να γίνει αυτό, είναι να δοθεί η δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει ουσιαστικά - και μαζί με τον πολίτη να μπορέσει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες της κάθε περιοχής. Με αυτή την εκτίμηση θεωρώ ότι είναι καθήκον και υποχρέωση του κάθε ενεργού πολίτη, και ιδιαίτερα των νέων, να ασχοληθούν με τα προβλήματα του τόπου τους έξω από κομματικές αγκυλώσεις και εγκλωβισμούς του χθες. Και με την αποφασιστική συμμετοχή τους να σχηματιστούν συνδυασμοί που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην παραπάνω πρόσκληση και πρόκληση των καιρών". Ο κ. Χριστόπουλος καταλήγει λέγοντας ότι "το ίδιο προτίθεμαι να πράξω και εγώ από τη μεριά μου, για τον τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα και διαβιώνω, από όποια θέση μάχης βρεθώ".

Ηλίας Μπιτσάνης: "Εχω αποκλείσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτό το ενδεχόμενο. Οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους"

Ο αρχισυντάκτης της "Ε" Ηλίας Μπιτσάνης λέει για τις φήμες που τον θέλουν να κατεβαίνει ως υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης: 

"Ασφαλώς περιποιεί ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι πολλοί φίλοι συμπατριώτες από όλο το πολιτικό φάσμα, και παλαιότερα και τώρα, συζητούν και προτείνουν να είμαι υποψήφιος δήμαρχος στις επικείμενες εκλογές. Πλην όμως, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο έχω αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, πιστεύοντας ακράδαντα από τη μια πλευρά ότι ο υποψήφιος δήμαρχος πρέπει να ζει στην περιοχή και από την άλλη πως οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Ο φαύλος κύκλος της χειραγώγησης από κάθε είδους μηχανισμούς και της υποταγής του δήμου σε προσωπικές επιδιώξεις και στρατηγικές πρέπει να σπάσει. Ο δήμος της υποταγής στα κελεύσματα της εξουσίας είναι ανάγκη να αντικατασταθεί από ένα δήμο που θα υπερασπιστεί τους πολίτες και τα δικαιώματά τους τα οποία απειλούνται με καταστροφή από τη μνημονιακή λαίλαπα. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό είναι υπόθεση των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή και ειδικότερα των νέων που πρέπει να χτίσουν το δικό τους μέλλον".

Γιώργος Αθανασόπουλος:"Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε σκέψεις με υποθετικά σενάρια"

Ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος σε σχέση με κάποια σενάρια περί πιθανής υποψηφιότητάς του ως δημάρχου, είναι κατηγορηματικός: "Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, επομένως δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε υποθετικά. Απ' ό,τι γνωρίζω ο δήμαρχος έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις του, δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε σκέψεις με υποθετικά σενάρια".