Σάββατο, 25 Μαϊος 2024 20:19

Μέτρα αντιμετώπισης λειψυδρίας στην Τριφυλία

Μέτρα αντιμετώπισης λειψυδρίας στην Τριφυλία

 

Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας σε τοπικές κοινότητες της Τριφυλίας αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΤ.

Σε συνεδρίασή του την περασμένη Δευτέρα υπήρξε ενημέρωση για έλλειψη νερού τους καλοκαιρινούς μήνες σε τοπικές κοινότητες και τονίστηκε πως με έγγραφό του ο προϊστάμενος Ύδρευσης επισημαίνει το πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι Τοπικές Κοινότητες Αυλώνας, Αγαλιανής, Βανάδας, Σιδηροκάστρου, Ελαίας, Σπηλιάς, Χαλαζονίου, Περδικονερίου, Γλυκοριζίου και Χοχλαστής, κατά το περασμένο έτος και το οποίο αναμένεται να επαναληφθεί φέτος λόγω λειψυδρίας.

Την προηγούμενη καλοκαιρινή περίοδο οι συγκεκριμένες τοπικές κοινότητες αντιμετώπισαν ανά διαστήματα ελλείψεις νερού στις δεξαμενές τους. Λόγω της λειψυδρίας παρατηρήθηκε μειωμένη εισροή νερού στις δεξαμενές και πτώση της παροχής των γεωτρήσεων, ενώ προκλήθηκε και βλάβη στη γεώτρηση Σιδηροκάστρου, γεγονός που δημιούργησε προβλήματα υδροδότησης. Οι προβλέψεις για το τρέχον έτος δείχνουν ότι η λειψυδρία θα συνεχιστεί και ενδέχεται να επηρεάσει ξανά τα χωριά. Οι συνθήκες ξηρασίας που επικρατούν προβλέπεται να μειώσουν τις βροχοπτώσεις, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση των υδάτινων πόρων.

Προτεινόμενα μέτρα αντιμετώπισης: Αύξηση της ποσότητας υδάτων που μεταφέρονται στις δεξαμενές μέσω επιπλέον γεωτρήσεων ή άλλων υδάτινων πόρων. Πρόσληψη προσωπικού και προμήθεια υλικών για την προγραμματισμένη συντήρηση και αντικατάσταση παλαιών και φθαρμένων αγωγών, προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες νερού. Ενημέρωση των κατοίκων για την ανάγκη εξοικονόμησης νερού και την εφαρμογή πρακτικών περιορισμού της κατανάλωσης.

Με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο εντέλλει την υπηρεσία: Να εργαστεί κατά προτεραιότητα για την επισκευή της γεώτρησης Σιδηροκάστρου και για τον προγραμματισμό προσλήψεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Να εντατικοποιήσει τους ελέγχους για τυχόν λαθραίες υδρεύσεις και παράνομες χορηγήσεις νερού. Να ενημερώσει τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων για την ανάγκη συνετής κατανάλωσης νερού τους επόμενους μήνες και για τις προβλέψεις του άρθρου 2.9 του Κανονισμού Ύδρευσης, σύμφωνα με το οποίο: «Η ΔΕΥΑΤ έχει δικαίωμα όταν το νερό δεν επαρκεί να προβαίνει σε τμηματικές διακοπές του δικτύου ή να παρέχει νερό σε ορισμένες κατά την κρίση ποσότητες. Μπορεί ακόμα να ορίσει ανώτατο όριο κατανάλωσης για οποιαδήποτε χρήση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υδροληπτών, η ΔΕΥΑΤ μπορεί να διακόψει προσωρινά και μέχρι δέκα ημέρες την παροχή νερού ή να επιβάλει πρόστιμο, το ύψος του οποίου καθορίζει το Δ.Σ.».

Κ.Μπ.