Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2024 20:42

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Αντίδραση για υδροηλεκτρικό σταθμό ενέργειας στο Καρβέλι

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Αντίδραση για υδροηλεκτρικό σταθμό ενέργειας στο Καρβέλι

 

Την αντίθεση και την αντίδραση του εξέφρασε ομόφωνα και με κατηγορηματικό τρόπο, χθες το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για τη δημιουργία μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Καρβέλι.

Η αντίδραση ήταν ξεκάθαρη στις τοποθετήσεις δημάρχου, αντιδημάρχων και συμβούλων της μειοψηφίας, καθώς κι εκπροσώπου της τοπικής κοινωνίας, κατά τη συζήτηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου εγκατάστασης και λειτουργίας του σταθμού και των συνοδών του έργων εγκατεστημένης ισχύος 0,912 MW, στη θέση “Ρέμα Λαδιώτικο”, στο Καρβέλι του Ταϋγέτου.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου σημείωσε ότι ο χώρος ανήκει στις περιοχές ειδικής προστασίας σύμφωνα με το ΓΠΣ και η μελέτη δεν έχει λάβει υπόψη της τα πραγματικά δεδομένα για την περιοχή. Παρατήρησε, επίσης, πως δεν αναγνωρίζουν ουσιαστικά περιβαλλοντικά και ανταποδοτικά οφέλη για την περιοχή από το έργο.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ξεκαθάρισε ότι η αρνητική θέση αφορά το θέμα και επί της ουσίας. Εξέφρασε τον προβληματισμό και την αντίδρασή του για τις προεγκρίσεις που έχουν δοθεί για 3 υδροηλεκτρικά στην περιοχή του Ταϋγέτου, επισημαίνοντας ότι δεν βλέπουν κανένα όφελος για την περιοχή και λόγο για να γνωμοδοτήσουν θετικά, ενώ άχθηκε υπέρ της επιχειρηματικότητας, όταν υπάρχει πλάνο και ολοκληρωμένο σχέδιο

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης παρατήρησε ότι τα νερά που αποτελούν δημόσιο αγαθό, πρέπει να αντιμετωπιστούν ολιστικά, στο σύνολό τους μέσα από την ΟΧΕ Ταϋγέτου και διαφώνησε, γιατί το έργο προβλέπεται στην περιοχή ειδικής προστασίας, έχει πολύ μικρή ανταποδοτικότητα και θα στερήσει σημαντική φυσική ροή. Υπενθύμισε υπέρ της αξιοποίησης των νερών με φράγματα κι επέμεινε στην ολιστική αξιοποίηση με τη σύνταξη μελέτης από την ΟΧΕ προς όφελος του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος σημείωσε την αντίδρασή του να δοθεί το νερό που είναι φυσικός πόρος και ανήκει στον δήμο και τους κατοίκους, σε κάποιον για να  κερδοσκοπήσει. Και τάχθηκε κατά των επενδύσεων σε ΑΠΕ που πάνε σε συγκεκριμένες τσέπες.

Ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινωνίας του Καρβελίου Ηλίας Μαραβάς ευχαρίστησε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και τον δήμαρχο, παρατήρησε πως τα ρέματα είναι ταυτοτικό στοιχείο του Ταϋγέτου και ζήτησε συνολική μελέτη που θα δείξει τι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν στα ρέματα της περιοχής.

Ο τεχνικός σύμβουλος της τοπικής κοινωνίας Μιχάλης Αντωνόπουλος παρουσίασε περιβαλλοντικούς λόγους κατά της επένδυσης, ενώ κατά του έργου τοποθετήθηκαν και οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κανάκης και Σπύρος Χανδρινός.

Ο αντιδήμαρχος με καταγωγή από το Καρβέλι Σαράντος Μαρινάκης χαιρέτισε την απόφαση και την ομόφωνη αντίδραση και χαρακτήρισε τελευταία ελπίδα για την περιοχή την ΟΧΕ Ταϋγέτου.

Γ.Σ.