Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 08:24

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Εγκριση για την αστική γραμμή πάρκινγκ Αγοράς – Κέντρο

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Εγκριση για την αστική γραμμή πάρκινγκ Αγοράς – Κέντρο

Τη νέα αστική γραμμή με αριθμό Νο 9 και ονομασία «Ιστορικό Δημαρχείο - Αγορά» θα μπορούν να χρησιμοποιούν δίχως αντίτιμο ντόπιοι και επισκέπτες της Καλαμάτας από το επόμενο διάστημα, ύστερα από τη έγκριση της στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης.

Προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και ελευθέρωση θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, θα τεθεί για δύο μήνες πιλοτικά σε εφαρμογή η εν λόγω γραμμή η οποία θα καλύπτει και θα εξυπηρετεί αποκλειστικά όσους σταθμεύουν τα οχήματα τους στο βόρειο πάρκινγκ της Κεντρικής Αγοράς, με σκοπό να μετακινούνται με λεωφορείο στο κέντρο της πόλης. Μέσω της νέας γραμμής με διαδρομή 2.300 μέτρα, ο κόσμος θα επιβιβάζεται στα mini bus του Αστικού Λεωφορείου και σε λίγα λεπτά θα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στο Ιστορικό Δημαρχείο, επί της Νέδοντος.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑ ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ

Η γραμμή θα είναι κυκλική και η διαδρομή θα είναι η εξής: Αφετηρία/Τέρμα εντός του βόρειου πάρκινγκ στο ύψος της γέφυρας της «Εθνικής οδού Σπάρτης», αριστερά εντός του πάρκινγκ, δεξιά προς τον κυκλικό της Αρτέμιδος, αριστερά στην Αρτέμιδος, αριστερά στη γέφυρα 23ης Μαρτίου, δεξιά στη Νέδοντος και επιστροφή δεξιά στην γέφυρα, δεξιά στην Αρτέμιδος, δεξιά στη γέφυρα της «Εθνικής οδού Σπάρτης» και Αφετηρία/Τέρμα εντός του πάρκινγκ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα εκτελούνται δρομολόγια κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή και θα εξυπηρετούνται από μικρά και ευέλικτα λεωφορεία, ενώ δρομολόγια έχουν προβλεφθεί για Τετάρτη και Σάββατο. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί μια νέα στάση εντός του βόρειου πάρκινγκ της Κεντρικής Αγοράς και θα λειτουργεί ως Αφετηρία/Τέρμα.

Η γραμμή θα λειτουργεί με μία στάση στο Ιστορικό Δημαρχείο, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα μετεπιβίβασης σε άλλες γραμμές. Ο αντιδήμαρχος Παντελής Δρούγας, διευκρίνισε πως θα γίνονται δρομολόγια ανά δέκα λεπτά τόσο το πρωί (8.15 π.μ.-2.15 μ.μ.) όσο και το απόγευμα (5.15 μ.μ.-9.15 μ.μ.) και τις Τετάρτες και τα Σάββατα θα εκτελούνται μόνο τα απογευματινά λόγω της αγοράς. «Θεωρώ πως η εξέλιξη αυτή θα εξυπηρετήσει τον κόσμο και θα αποσυμφορήσει τους δρόμους» πρόσθεσε, τονίζοντας πως το δρομολόγιο θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα για δύο μήνες, με δωρεάν χρήση.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης, υπενθύμισε πως η πρόταση είχε γίνει από την παράταξη του τον Ιούνιο του 2023, με τη διαφορά πως εκείνη εμπεριείχε μια -κατά τι- μεγαλύτερη διαδρομή. Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Καλαμάτας Σπύρος Χανδρινός, παρατήρησε πως για να ευδοκιμήσει η νέα γραμμή πρέπει να υπάρξει σωστή αστυνόμευση, ούτως ώστε τα δρομολόγια να πραγματοποιούνται στην ώρα τους.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η γραμμή αυτή μπορεί να αποτελέσει την αφορμή να αλλάξει το σκηνικό στο κέντρο της πόλης, εφόσον επικοινωνηθεί σωστά. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος στάθηκε στην έναρξη των δρομολογίων, σημειώνοντας πως θα πρέπει σε 10-15 μέρες το πολύ αυτά να ξεκινήσουν. «Τη γραμμή αυτή τη χρειάζεται η πόλη, ωστόσο μέσα από το πιλοτικό διάστημα θα κρίνουμε αν πρέπει να γίνουν αλλαγές» συμπλήρωσε.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 6

Παράλληλα, εγκρίθηκαν τα δρομολόγια της θερινής περιόδου 2024, της γραμμής Νο 6 του Αστικού ΚΤΕΛ, αφορώντας το διάστημα έως και τέλος Σεπτεμβρίου. Ο αντιδήμαρχος Παντελής Δρούγας, ενημέρωσε πως αφετηρία της γραμμής θα είναι η οδός Φραντζή με κατεύθυνση προς τη Νέα Είσοδο, εξυπηρετώντας κυρίως εργαζόμενους του ΒΙΟ.ΠΑ. αλλά και τους κατοίκους των Ακοβίτικων, καταλήγοντας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στον Αντικάλαμο. Τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται ανά μισή ώρα, από τις 8.30 π.μ. έως τις 15.30 μ.μ.

Σύμφωνα με τον κ. Δρούγα, ήταν μια γραμμή που είχε σταματήσει από το 2012, ωστόσο μετά από σχετικό αίτημα κατοίκων και επαγγελματιών εξετάστηκε από το Αστικό ΚΤΕΛ και επανεργοποιήθηκε. Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σπύρος Χανδρινός, πρόσθεσε πως αντίστοιχη γραμμή πρέπει να προκύψει και για τη Θουρία, καθώς η απόφαση του Δ.Σ. είναι δεδομένη.

Τ.Αν.